За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Академик Балтаджиева - млечнокиселите бактерии и козметиката

Академик Балтаджиева - млечнокиселите бактерии и козметиката

 
(2 гласове)

Днешната статия е авторство на професор Мария Балтаджиева, академик и член-кореспондент на БАН, учен и изследовател с десетилетия професионална дейност, посветена на изучаването на млечните продукти, ферментационните процеси, свързани с тях и специално на пробиотика

Lactobacillus Delbrueckii,subsp. bulgaricus. Любимият ми гел за интимна хигиена е плод на сътрудничеството между академик Балтаджиева и Phytocode, тъй като съдържа млечнокисел фермент от селектиран от нея щам на Lactobacillus bulgaricus. Същата съставка обогатява и продуктите от серията LB Microbiota care. Специално за Вас от академик Балтаджиева - ценни знания от извораsmile:

  • Обща информация за млечнокиселата микрофлора с Lb. bulgaricus

Млечнокиселите бактерии заемат основно място в общия свят на бактериите. Тяхното значение за хранителната промишленост и ферментационните процеси, като цяло, заема първо място. Голяма част от хранителните продукти се основават при получаването им на млечнокиселата ферментация, която се дължи на млечнокиселите бактерии. Те, в голямото си разнообразие, участват в стартерните култури (закваската) за млечнокиселия процес, включен в технологията на съответния продукт. Не само това, ролята на млечнокиселата микрофлора е основен фактор за здравословното състояние и специално за имунната система и виталитета на организма. Това най-вече се разбира по свежестта на кожата, цвета на устните, състоянието на зъбите и на гастроинтестиналния тракт. Млечнокиселата микрофлора, специално лактобацилите от групата на Lb. bulgaricus, имат пробиотични свойства. Антимикробната способност на Lb. bulgaricus оказва инхибиращо въздействие върху токсичната микрофлора в организма, която неизбежно се развива най-вече в крайната част на гастроинтестиналния тракт – дебелото черво. При приемане на продукти с Lb. bulgaricus, лактобацилите се развиват успешно в стомаха и тънките черва и достигат до дебелото черво, където чрез бактериоцините, които отделят, потискат гнилостната микрофлора, изобилстваща на това място.

  • Мотиви за изучаване на млечнокиселите бактерии

Интересите към млечнокиселите бактерии и специално към Lb. bulgaricus, изучаването на техните свойства и живота им като цяло, се основават на това, че в хранителната наука и специално млякото и млечните продукти, млечнокиселите бактерии, внасяни със стартерните култури, провокират ферментационните процеси при получаването на продуктите в производството. Козметичният и здравословният ефект на продуктите, получени с млечнокиселите бактерии се вижда в производствената практика на работещите в средата, наситена с тези бактерии. Само след един месец на работното си място, кожата им придобива здравословен цвят и подчертана свежест. Тези впечатления създават интереса да се търсят възможности за по-широко въвеждане на млечнокисели бактерии в козметични продукти и в храни. Пробиотичните продукти, получени в научно-приложна лаборатория  „ЛБ Лакт” съдържат 100 - 400 милиарда активни клетки в грам.

  • С какво по-конкретно се отличава Lb. bulgaricus от другите млечнокисели бактерии

Млечнокиселите бактерии са цяло семейство, което се състои от множество видове бактерии. Всеки вид от тази група има различни щамове – варианти на бактерията, получени при нейното размножаване. Разновидностите на щамовете на  видовете бактерии са средно между 50 и 1000 броя. Lb. bulgaricus, който стои на първо място в голямото семейство на бактериите, има над 1000 разновидни щама. Различните щамове се характеризират със специфичните си морфологични, физиологични и биохимични свойства. Морфологично, млечнокиселите бактерии се характеризират с пръчковидна форма, която може да се различава по своите размери (дължина и дебелина) при различните щамове. Физиологичните свойства на щамовете се различават по тяхната биологична активност, преживяемост и метаболитна дейност.  Свойствата на щамовете зависят от количеството и качеството на метаболитните продукти, които се продуцират от съответния щам при определени условия. Метаболитни продукти основно са – млечна киселина, аминокиселини, ензими, протеинови фракции, витамини, бактериоцини, микроелементи и др. Тук е мястото да се конкретизира с какво се отличава видът Lb. delbrueckii subsp. Bulgaricus от останалите млечнокисели бактерии. Основните показатели на Lb. bulgaricus са: множество щамове (над 1000 бр.); широка гама на метаболитна дейност и в резултат на това широк спектър на действие; Lb. bulgaricus притежава висока биологична активност; висока устойчивост, развива се при диапазон на рН между 2,5 и 7,5.; има антимикробни свойства.

  • Как се използва Lb. bulgaricus в практиката

Lb. bulgaricus се използва като активна бактерия с подчертаните си метаболитни достойнства и пробиотични свойства в симбиоза със Str. Thermophilus. Str. Thermophilus създава при развитието си предпоставка за изява на достойнствата на Lb. bulgaricus при размножаването си в млечна среда. Това благотворно влияние на Str. Thermophilus се постига чрез ензимното му въздействие върху протеина, като поражда трансформация на пептидните връзки на аминокиселините и обогатява хранителната среда на лактобацила при неговото размножаване и развитие. Постигането на този ефект изисква: комбинация на селектирани щамове на Lb. bulgaricus и на Str. Thermophilus; оптимизиране на тяхното съотношение в средата; поддържане на подходящите температурни режими. По своята същност, постигането на оптимален пробиотичен ефект на симбиотичната връзка между Lb. bulgaricus, Str. Thermophilus и други бактерии е продължителен изследователски процес за установяване на основните параметри на условията за симбиозата и развитието на бактериите. Полученият продукт е иновативен и технологията му е защитена с патент. Така е разработена технология за произвеждане на пробиотици с наименованието „BIOBI”. В тях щамовете на бактериите Lb. bulgaricus и  Str. Thermophilus са избрани (селектирани) и процесите за тяхното развитие са съобразени с изискванията за стабилност на процесите и постигане на максимален биологичен ефект.

Постигнатите резултати не биха могли да имат претенцията за очакваните здравословни ефекти, ако не са тествани в клинични условия. Здравословният ефект на пробиотичните продукти е доказан при клинични изпитания в продължение на 8,6 години.  Резултатите от тях дават основание да се потвърдят и декларират широкия спектър на действие на избраните бактерии и да се създадат технологии и за разнообразни пробиотични продукти за съответните лечебни направления.

Важното въздействие на произвежданите компоненти при развитието на Lb. bulgaricus в симбиоза със Str. Thermophilus – млечна киселина, аминокиселини, витамини, протеинови фракции, ензими, бактериоцини и др. върху еластичността и свежестта на кожата, постигане на висока бактериална чистота и съхраняване от външното влияние на средата с екологичните замърсители, е основание за насочването на продукта към козметичната практика. Тези резултати от пробиотичните качества (свойства) на избрания щам на Lb.bulgaricus провокираха интересите на Phytocode за приложението му в козметичната практика в две направления:

- за получаване на биологично активни кремове за кожата на лицето, ръцете и тялото;

- биологично активен препарат за интимната хигиена.

Оригиналността и ефектът на технологията за получаването на козметичната съставка са защитени с патент.

Получените козметични продукти са приложими за различни възрастови групи. Те имат стабилно въздействие върху тургура на кожата, инхибират развитието на странична микрофлора върху нея и се характеризират с добра трайност при стайна температура.

В заключение:

Природата ни е дарила с Lb. bulgaricus, който има своето приоритетно развитие и приложение в България. Резултатите на тази природна щедрост са доказани от употребата на млечнокиселите продукти с бактерията Lb.bulgaricus в здравословното и детското хранене. Тяхното приложение в козметиката се явява целесъобразно и перспективно. Това ни задължава да се използват богатите възможности на пробиотичната микрофлора с Lb.bulgaricus  за разработване на разнообразни продукти за козметиката в областта на профилактичните и здравословни цели, специализирано за различни групи население и индивиди със специфични потребности за употребата им.


 3897,    21  Ное  2018 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.