За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Phytocode - добрата грижа за кожата се предава в наследство

Phytocode - добрата грижа за кожата се предава в наследство

 
(2 гласове)

„Метнала се е на майка си. Всичко си е до ген.“

Звучи ни познато, нали?

Но не. Не всичко е до ген.

Генетиката е безспорен фактор за красива кожа. Само че, не е единствен. Основни други фактори са хранене, движение, почивка, външните условия и правилната козметична грижа. В много култури традициите по правилното здравословно хранене, физическа активност и обгрижване на кожата имат своите дълбоки корени. Най-явни примери са азиатските – Япония, Китай, Южна Корея, Индия са с хилядолетни системи от познания за добро здраве и красива външност. Българската традиция, ако изобщо можем да я наречем така, е много по-скромна. Розово масло, розова вода, хума, билки и кисело мляко – никак не е много. Отчасти ни е исторически обусловено, поради факта, че в близката история не сме имали продължителен период на икономически разцвет, който да позволи красивата външност да се постави на пиедестал. Като си помисля за палитрите Terra Cotta на Guerlain и стилизираното изображение на слънце върху тях, неизменно се сещам за Краля Слънце. Кога у нас е имало такъв разкош? Кога сме имали възможност да развием култ към красотата и финеса, да ги превърнем в завещание от поколение на поколение? Кратките периоди на възход неизменно са били задушавани в поредния упадък. Такова познание се трупа, рафинира, култивира и чак тогава се предава.

Ако трябва да сме реалисти, както френският финес, така и източните традиции и идеали не са ни истински присъщи. Ние сме различни. Българките сме достатъчно суетни, за да държим на външността си и сме възприемчиви към световните тенденции. Проблемът е с ориентирането в океана от продукти и в отсяването на наистина полезното. Коренът на този проблем е в липсата на традиция в козметичната грижа, която да се базира на фундаментални познания, обединени в стройна система.

Създаването на база с такива познания и постепенното изграждане на правилни козметични навици у нас самите, както и последващото им предаване на нашите деца, е дългосрочна мисия на Phytocode.

Правилната грижа започва от познанията за показателите и функциите на здравата кожа, както и за специфичните й потребности в различните възрасти.

  1. Спецификите, които винаги трябва да отчитаме, са:

- грижа за бариерната функция – измивни средства с меки пенители и кремове със структура и съставки, имитиращи организацията на липидите в епидермиса. За това как да разпознаваме меките пенители и системи от такива, предстои отделна статия. Основна, макар и не единствена, съставка за възстановяване и запазване на бариерната функция са фосфолипидите.

- грижа за поддържане рН на кожата в оптимални стойности – за целта трябва да се подбират продукти с рН в рамките на вариране на естественото от 4,5-5,5. Реално се случва рН да варира в по-голям диапазон от 4-7, но оптимално се води цитираното по-горе.

- подкрепа за кожната микробиота. Тази област е нова и все още не се знае много за микроскопичните обитатели на кожата ни, но е ясно, че те са съществен фактор за нейното здраве и трябва да се вземат предвид при избора на козметика още от раждането.

- правилно отношение към излагането на слънце и в частност, правилен избор на козметични продукти със слънцезащитно действие. Тази грижа не се ограничава само до предпазване от признаци на стареене, а трябва да се прилага през целия живот като точка от програма за превенция срещу злокачествени образувания на кожата.

  1. Спецификите според възрастта са:

- в детска възраст – подкрепа за кожа с недостатъчно развито функциониране и съответно по-нисък имунитет чрез продукти с възможно най-меки пенители и консерванти, без аромат или с хипоалергенен такъв;

- в периода на юношеството – отчитане завишената секреция на себум и склонността към възпаления. Това налага добро, но меко почистване два пъти дневно, последвано от лека овлажняваща грижа със себум-регулиращо и противовъзпалително действие.

- младата кожа често се възприема като лесна за поддържане, но това може да доведе до подценяване значението на правилната грижа за нейното здраве. Наред със задължителното за всяка възраст меко почистване, тонизирането и адекватната хидратация са от съществено значение.

- зряла кожа – потребностите вече стават по-специфични. Необходимо е да се насочим към продукти с грижа за дермо-епидермалната гранична зона чрез стимулиране синтеза на градивните й елементи. Заради често срещаното обездвижване поради заседнал начин на живот, са полезни и продукти, стимулиращи кръвообращението и лимфния дренаж. Околоочната зона започва да изисква внимание.

- кожа с признаци на стареене –фокусът е едновременно върху дермо-епидермалната гранична зона и фибробластите. Необходими са продукти, стимулиращи синтеза на колаген, еластин, ламинин и други градивни елементи, и потискащи веществата, които ги разрушават. Съставките за оптимално функциониране на фибробластите и за ускоряване обновяването на епидермиса също са важни. Регулирането на пигментацията и антиоксидантната грижа са важен бонус тук и по предходната точка.

Съобразяването на грижата с годишните времена разглеждаме в началото на всеки сезон. Няма да пропуснем да напомняме и занапредsmile.

 

 Всички изброени фактори са зачетени при разработката на сериите ни. Градацията в познанията си личи в отчитането на кожната микробиота в новата ни серия LB Microbiota care. Съставката Actibiome датира от 2017 г. Съставката Brightenyl е от 2015 г. на пазара и също работи в съюз с микробиотата. Link-n-lift, активната съставка за дермо-епидермалната зона от околочния гел LB, е представена през април 2017 г. Комбинацията от следене на наистина значимите нови научни достижения, подбиране на съставките, които ги прилагат на практика, и съчетаването им в работещи продукти, достъпни за българските потребители, е наш ангажимент. Вашата приятна задача е да им се наслаждавате, усещайки и виждайки ползите.

Разбираме, че задълбочените познания за съставките изискват квалификация, много години практически опит в областта и не са по силите на обикновения потребител. Събирането, обобщаването и представянето на проверени факти обаче, е напълно постижимо и е част от нашата работа. Надяваме се това да създаде основа за една нова, чисто българска козметична традиция – усвояване на актуални теоретични познания, ежедневното им прилагане, следене на резултатите и предаването им на децата ни по-най истинския начин – чрез личния полезен пример.

 

P.S.: Ако все пак пропускам някои традиции, познати от нашите баби и майки, за мен ще бъде радост да ги споделите в коментари към статиятаsmile.


 2129,    11  Дек  2018 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.