За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Реалистичният подход към нежеланата пигментация

Реалистичният подход към нежеланата пигментация

 
(2 гласове)

"- Какво пише там? - заинтересува се Пипи.
- Пише: "Страдате ли от лунички?" - обясни й Аника.

Тя бутна вратата и влезе в магазина, последвана от Томи и Аника. На щанда стоеше възрастна дама. Пипи тръгна право към нея.
- Не! - заяви решително тя.
- Какво обичаш? - попита дамата.
- Не! - повтори Пипи.
- Не разбирам, какво искаш да кажеш? - учуди се дамата.
- Не, съвсем не страдам от лунички! - заяви Пипи.
Едва сега дамата проумя, но когато се загледа в Пипи, не можа да се въздържи и възкликна:
- Но, мило дете, цялото ти лице е обсипано с лунички!
- Ами, че да! - отвърна Пипи. - Но не страдам от тях, а си ги харесвам! ДОВИЖДАНЕ
!"

 

Много обичам тази сцена от „Пипи Дългото чорапче“. В нея има толкова свежест, детско вироглавство и любов към различното, че винаги ме забавлява и ми напомня да ценя индивидуалността. В същото време, женското ми отношение към упорит белег от някое възпаление далеч не е благосклонно – просто искам да го няма. Признавам си, че натискът на социално приетите стандарти за красива кожа също ми влияе…донякъде…Аз лично харесвам лунички и няма да ми хрумне да ги възприема като недостатък, но разбирам желанието на човек да се освободи от пигментни петна като мелазма например. Нарушенията в пигментацията по специфичен начин са част от индивидуалността ни и, за да можем да ги променим, трябва да разбираме тяхната същност.

Когото и да попитате, ще Ви каже, че основната причина за проблеми с пигментацията е излагането на слънце. Е, почти всеки ще Ви отговори така. Не и Нина Жаблонски, професор по антропология в Университета в Пенсилвания (САЩ), посветила по-голямата част от работата си на еволюцията в цвета на човешката кожа. Според проучванията на професор Жаблонски, пигментацията на кожата е претърпяла интересна еволюция. Счита се, че преди около 2 милиона години, хората на територията на днешна Африка са развили наситена пигментация на кожата с меланин в биологичен отговор на ултравиолетовите лъчи на слънцето. На по-късен етап, групи хора са мигрирали от областите около екватора към умерените ширини, където излагането на ултравиолетова радиация е по-ниско, и това е наложило еволюционна адаптация, която се е проявила като намалена пигментация на кожата с цел запазване оптимално производство на витамин D. Допреди век, повечето хора са прекарвали много време на открито и много рядко са се отдалечавали от местата, където са живеели. Днес ние прекарваме по-голямата част от времето си, работейки на закрито, като нерядко се случва да пътуваме на големи разстояния, променяйки за много кратко време условията на околната среда и степента на изложеност на ултравиолетова радиация. Ако на човешката кожа е отнело стотици хиляди години да се адаптира към определени условия на живот, което е било постигнато чрез генетични изменения в множество поколения, как се очаква да се приспособим към много различни условия в рамките на няколко часа или години?

Така се оформят няколко основни причини за смущенията в пигментацията, срещани днес:

  1. Генетична предразположеност – основен, ключов фактор. Луничките са най-характерни за светлокожите хора, които често имат медночервен цвят коса и светли очи. Мелазмата, позната още като „маска на бременността“, е по-типична за хората от фототипове III и IV по Фицпатрик, както и за хората с латино и азиатски произход, но често се среща и сред европейците. Според някои изследвания, витилигото също е най-често срещано при хората от фототип III.
  2. Хормонални промени – втори основен фактор. Мелазмата ненапразно е наречена „маска на бременността“. Дейността на меланоцитите - кожните клетки, произвеждащи меланин - се влияе от нивата на естроген в организма. Не е случаен фактът, че жените са над два пъти по-често засегнати от мелазма, в сравнение с мъжете. На този проблем с пигментацията влияе и приемът на орални контрацептиви. Друг факт в подкрепа на връзката между мелазмата и хормоните е липсата на пигментни петна преди пубертета и евентуалното им появяване след него. Меланоцитите имат рецептори за естроген, което също доказва влиянието на този хормон върху дейността им. В днешно време, когато замърсяването с ксеноестрогени (вещества от околната среда с естрогеноподобно действие) се разглежда все по-сериозно като рисков фактор за немалко нарушения на здравето, може да се допусне и такава връзка.
  3. Оксидативен стрес -  също много важна причина. Дейността на меланоцитите по производството на меланин е свързана с генерирането на реактивни кислородни видове. Оксидативният стрес се разглежда като една от основните причини за нарушения в тяхната дейност и засилено производство на меланин, което води до хиперпигментации. Ултравиолетовите лъчи на слънцето са основен източник за пораждане на реактивни кислородни видове, но не и единствен. Храната, бедна на антиоксиданти, недостатъчната физическа активност и почивка също са от значение (статия по темата).
  1. Пост-възпалителна пигментация. Възпалителните процеси в кожата се характеризират с високи нива на провъзпалителни вещества. Тези вещества стимулират меланоцитите да повишат производството на меланин, което води до тъмни петна на мястото на възпалението. Ако кожата е в състояние на хронично възпаление, тоест за продължителен период от време има високи нива на тези вещества, това може да доведе до трайна хиперпигментация в някои зони.
  2. Свръхизлагане на слънце. Ултравиолетовата радиация провокира меланоцитите да повишат производството на меланин като защитна реакция на кожата. За мен този фактор е както безспорен в определени случаи, така и много спорен, разглеждан генерално. Не е логично излагането на слънце да е основна причина за смущения в пигментацията, защото ако беше вярно, този проблем щеше да засяга всички без изключение. Реално обаче, далеч не е така. Логично е слънцето да е основен фактор, само ако са налице други основни фактори.

 

Обобщено, проблемите с пигментацията на кожата се дължат на генетика, начин на живот, хормонален фон, ниво на оксидативен стрес, възпалителни процеси в организма и свръхизлагане на слънчеви лъчи.

При това положение, по силата на каква логика можем да очакваме единствено козметика да реши подобен проблем? По силата на логиката на рекламата?

Козметиката не може да ни предложи промяна на вродената ни предразположеност, хормоналния фон или начина ни на живот. Може да повлияе на нивото на оксидативен стрес и възпаление, да потиска синтеза на меланин и в частност слънцезащитната козметика може да блокира част от вредните UV лъчи.

Реалистичният подход на Phytocode към несъвършенствата на тена и пигментните петна е представен в:

- Хидратиращ крем LB Microbiota care  -  комбинация от Brightenyl (повече за него тук), съставка със силно антиоксидантно действие, която потиска синтеза на меланин дори под пряка слънчева светлина; други два силни антиоксиданта – витамин Е и екстракт от синя имортела за намаляване на оксидативния стрес и повишаване капацитета на кожата за справяне с вредните ефекти от UV лъчите (повече тук); и витамин В3 за овладяване на възпалението;

- Избелващ крем Rose Kiss- отново Brightenyl, витамин В3 и розово масло за успокояване на кожата; екстракт от европейски крайбрежен бор като втори ефективен антиоксидант (информация за него тук);

 

Тези два крема са основен избор на грижа за кожа с нежелана пигментация, но в случаите на пост-възпалителни петна и груб релеф на кожата (след акне например), насочете избора си към крема Red Out. Ефективността му ще ви впечатли.

Интересна комбинация е и флуидът Red Out, последван от избелващия или хидратиращия крем от другите две серии.

На който вариант и да се спрете, комбинирайте реалистичните очаквания със зареждащата житейска философия на госпожица Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото Чорапче, известна още като Пипи – харесвайте сеsmile!

 

P.S.: При всички сериозни нарушения на кожната пигментация, консултацията с медицински специалист е наложителна.

 

Източници:

 

      1.Чудесен видеоматериал на професор Нина Жаблонски "Цветът на кожата е илюзия" (с български превод):

https://www.ted.com/talks/nina_jablonski_breaks_the_illusion_of_skin_color

      2. Modifying skin pigmentation – approaches through intrinsic biochemistry and exogenous agents. Michaela Brenner

      3. Human skin pigmentation as an adaptation to UV radiation. Nina G. Jablonski

      4. Modern life may cause sun exposure, skin pigmentation mismatch.

      5. Melanocytes and oxidative stress. Christian Diehl

 


 3580,    21  Окт  2018 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.