За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Есенна грижа за кожата с Phytocode Бойко Терзийски

Есенна грижа за кожата с Phytocode

 
(0 гласове)

Настъпи времето да пренастроим кожата на есенна вълна.

Сега е преходен сезон, през който си отдъхваме от жегите на лятото, ограничаваме слънцезащитата, тъй като сме покрити с дрехи, и се подготвяме за следващото изпитание – смразяващият зимен студ. Това е времето за равносметка от лятната ни рутина. Ако не сме били съвсем внимателни, сега е времето да поработим по щетите.

През есента температурите падат, започват валежи, относителната влажност на въздуха расте, UV индексът има по-ниски стойности.

Общите потребности на кожата ни през сезона са:

Повишена грижа за поддържане на оптимална бариерна функция. Грижата за бариерната функция на кожата започва винаги с почистване с нежен и щадящ продукт. Измивният гел от серията LB Microbiota care е правилният за целта – меки, неизсушаващи пенители, балансирано рН, фосфолипиден комплекс за успокояване на епидермиса и укрепване на бариерната функция. Редовната употреба на кремовете и серума от серията LB Microbiota care също снабдява кожата с така ценните фосфолипиди. 

Разреждане на ексфолиацията. Ако през лятото е било подходящо кожата да се ексфолиира два пъти седмично, сега при мазна кожа може да намалим на един път в седмицата, а при суха – дори веднъж на две седмици. Есента е чудесен период да се насладим на ползите от пробиотичната скраб-маска, без да наблягаме на ексфолииращия й ефект. Смесването й с прясно мляко би дало много добър резултат, при положение, че няма индивидуална непоносимост към него. Кожата става мека, изгладена и успокоена.

Двойно обгрижване с комбинация от серум и крем. Ако през лятото немалко от нас са се чувствали добре, ползвайки само серум, само крем, та дори само есънс лосиона или някой от флуидите, то сега нещата се променят. Потребностите на кожата от омекотяващи и обгрижващи масла и фосфолипиди нарастват, което накланя везните в полза на комбинацията серум+крем. Серумът от серията LB се явява допълнителна доза хидратация и антиоксидантна защита. Дамите с мазна и смесена кожа могат да намерят тази двойна грижа за излишна, затова я предлагам най-вече на дамите със суха и нормална зряла кожа.

 

Специфични потребности:

Време е да се погрижим за нарушенията в пигментацията, ако през лятото сме получили такива. Хидратиращият крем от серията LB и избелващият крем от серията Rose Kiss ни помагат в намаляването на пигментните петна, докато кремът и флуидът Red Out подобряват микроциркулацията и надеждно овладяват зачервяването, вследствие на разширени капиляри. Вторите са подходяща грижа за чувствителна и суха кожа, уязвима към по-ниските температури.

Допълнителна защита на околоочната зона при по-зряла кожа.  Кожата в зоната около очите е най-тънка и уязвима. Ако през лятото може да остане на околоочния гел от серията LB, то сега спокойно можем да си направим комбинация, която имитира последователността серум+крем. Първо нанасяме околоочния гел, а после по избор крема с циклопептиди или крема Red Out. Спираме се на циклопептидите, ако искаме активна грижа срещу стареене, а на Red Out в случаите на тъмни кръгове под очите, първи бръчици с цел отлагане на тяхното задълбочаване и за освежаване на изражението. Любителите на флуида Red Out спокойно могат да го нанасят вечер и в околоочната зона, последван от някой от изброените продукти за специфична грижа. Забавлявайте се с комбинации, възможностите винаги са повечеsmile.

Моята есенна рутина за 39-годишна кожа, склонна към омазняване, дехидратация и чувствителна към студа:

  1. Измивен гел LB – сутрин и вечер.
  2. Есънс лосион LB – сутрин.
  3. Хидратиращ крем LB за цяло лице и околоочен гел за съответната зона – сутрин.
  4. Текущо довършвам опаковка от крема с циклопептиди за нощен и ще премина на крема Red Out за същата цел. Нямам зачервявания, но искам избистряне плюс любимия ми напомпващ ефектsmile. Кремът с циклопептиди при мен има по-скоро леко разглаждащ бръчките ефект.

 

Излишно е да споменавам, че грижата за лицето ми включва и шията, нали? Лицето свършва там, където започва деколтето.

Масажите с масла от вечерна иглика и пореч са неотменна точка от рутината при мен. И двете масла укрепват бариерната функция на кожата и предотвратяват сухотата. Самите масажни движения стимулират кожното обновяване и циркулацията на кръвта и лимфата, което повишава притока на кислород, хранителни вещества, отпуска лицевите мускули и дава механична стимулация за фибробластите – клетките на младостта. Повече по тази тема тук и тук.

Обърнете внимание и на косата. Избирайте шампоани с меки пенители и пробвайте маслени масажи на скалпа. Охлаждащите летни масла като кокос и бабасу е време да се заменят със затоплящите сусамово и синапено.

Да не забравяме да подхраним кожата и вътрешно. Есента е сезонът на пресните ядки, богати на ценни масла, на вкусотиите с тиква, богата на каротиноиди и фибри, и едно от най-добрите годишни времена за дива ферментация на зеленчуци. Ако искате да обогатите чревния си микробиом с полезни бактерии, естественото ферментиране на зеле, моркови, червена ряпа, джинджифил и карфиол Ви дава превъзходен източник на пробиотици – нещо, което отдавна си знаем покрай киселото зеле, но все пак сме позабравили. Рецепти за ентусиасти в линковете в Източнициsmile.

 

Пожелавам Ви прекрасна златна есен с Phytocode!

 

 

Източници:

  1. Cultures for health
  2. Cultured food life

 2690,    05  Юни  2024 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 0888 206 291

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.