За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Корейската грижа за кожата – за и против

Корейската грижа за кожата – за и против

 
(5 гласове)

Почти невъзможно е да имате достъп до интернет и да не сте попадали на информация за K-beauty - корейската козметична рутина и философията зад нея.

K-beauty е широко понятие с различни нюанси според идеята на автора на материала. Дали е тръгнало от древни традиции в грижата за кожата в Южна Корея или е маркетингово изобретение – истината изглежда е някъде по средата. Какво се крие зад тази рутина и има ли тя смисъл за нас?

 

Ако сте се запознали с K-beauty от европейска или американска медия, ще ви бъде представена очарователна история за красиви корейки, отделящи поне по 40 минути на вечер за екзотичен козметичен ритуал в 10 стъпки. Ще бъде обяснено как корейската козметика съчетава традиции и иновации, за да предложи огромно разнообразие от продукти, последен писък на модата и технологиите. Задължително ще се спомене как корейската козметична рутина е обхванала като пожар целия свят, практикувана е от звезди от киното и модата, а резултатите й са удивителни.

Това, което няма да се спомене, ще бъдат някои, нелицеприятни от маркетингова гледна точка, факти.  За щастие, те се споменават в материали от корейски автори, от медии, анализиращи, а не възхваляващи въпросния феномен. Ето някои от тях:

Why do South Koreans want white skin? – Защо южнокорейците искат бяла кожа?

 

K-beauty: the ugly face of South Korea’s obsession with women looking forever flawless - K-beauty: грозното лице на южнокорейската мания за жени, изглеждащи винаги безупречно.

 

For many South Koreans, beauty standards represent a cultural struggle – За много южнокорейци стандартите за красота представляват културен сблъсък.

Интересното в тези материали е:

 1. Защо южнокорейките са обсебени до такава степен от грижата за кожата – въпрос на извънредна суета или още нещо? Както изглежда, в това общество е исторически обусловено, че грижата за външния вид определя едва ли не позицията на индивида в него. Смятало се е за признак на благосъстояние и високо обществено положение човек да има бяла кожа, защото селскостопанските работници са прекарвали на открито много време и кожата им е била естествено по-тъмна от излагането на слънце. Това обяснява обсебеността на азиатките от идеята за порцеланова кожа. Наред с това, чистата кожа без несъвършенства се е разглеждала и като признак за душевна чистота. Стига се дотам, че в някои материали се споменава вярването, че видът на кожата може да определи късмета и съдбата на човека.
 2. В южнокорейското общество изглежда има общоприет идеал за красота, който включва определена форма на очите, брадичката, носа, овал на лицето и челото. Южна Корея е водеща по брой пластични операции за корекция на лицето. Реклами на клиники по пластична хирургия се срещат навсякъде, включително в метрото, а също толкова разпространени са огледалата на обществени места.
 3. Отклоненията от общоприетия идеал не се толерират добре. Телесно тегло или черти на лицето, несъответстващи на стандарта, могат да доведат до социална изолация.

 

За всеки, които не живее в Южна Корея, нито я е посещавал (като мен), подобни материали може да се сторят по-неправдоподобни от възторжените статии за K-beauty рутината, но дават много логично обяснение за вечерното религиозно прилагане на 10 различни продукта, след които с чиста съвест мога пристъпя към сутрешното си кафе. Горе-долу, нощта ще ми стигне за грижи за кожатаsmile.

В края на следващата статия южнокорейки обясняват, че всъщност идеята на тяхната рутина не е в прилежното следване на заветните 10 стъпки, а в превенцията и поддържането на кожата в добро здраве и външен вид.

The truth about the Korean beauty routine

 

 Да оставим материалите настрани и да видим самата рутина (съществуват леки вариации):

 

 1. Почистващо средство на маслена основа.
 2. Почистващо средство на база пенители.
 3. Ексфолииращ продукт.
 4. Тоник.
 5. Есънс продукт.
 6. Серум, ампула и подобни.
 7. Маска за лице, тип “sheet mask”.
 8. Околоочен крем.
 9. Овлажняващ крем за лице.
 10. Слънцезащитен продукт.

 

Първото, което прави впечатление, е обяснението за използване на 2 почистващи средства. Според философията на K-beauty, почистващият продукт на маслена основа премахва замърсяванията на маслена основа, като грим и себум, а продуктът на база пенители, почиства замърсяванията на водна основа. От гледна точка на здравия разум, продуктът на маслена основа ще разреди донякъде остатъците от грим, за по-лесното им механично отстраняване с козметичен тампон. Ако обаче поискате да измиете лицето си с вода, след обтриване с масла, няма да отстраните никакви замърсявания. Маслата нямат почистваща функция в смисъла на свързване със замърсяванията и последващото им отмиване с вода. Това го правят само почистващи продукти, съдържащи пенители. Пенителите са повърхностно-активни вещества, които могат да отстраняват както замърсявания на мастна основа, като себум, така и прах, пот и други. Ползата от почистващото средство на маслена основа е същата, както от добър демакиатор. Той даже ще свърши по-добра работа в повечето случаи. Първата стъпка спокойно може да се прескочи, ако се ползва много щадящ и ефективен почистващ продукт с пенители.

Следващото е комбинацията от стъпки 4 и 5 - тоник и есънс продукт. Смята се, че тоникът ще балансира кожното рН и ще подготви кожата за следващите продукти, а есънс продуктът е лека активна грижа за кожната регенерация. Добре формулираният есънс продукт ще свърши цялата работа на тоника и ще даде допълнителни ползи, както вече обясних в статията за Есънс лосиона. От тази гледна точка тоникът е напълно излишна стъпка.

За стъпки 6 и 7, тоест серум, ампули и маски-лист обосновката е, че те внасят в кожата активни съставки в по-високи концентрации, отколкото есънс продуктите. В козметиката има два основни момента относно концентрациите на всички активни съставки. Първо, всяка съставка има минимална и максимална работна концентрация. Подчертавам, и максимална! Принципът на Мечо Пух – „колкото повече, толкова повече“ – не важи. Диапазонът, в рамките на който може да се влага активната съставка, е посочен от производителя в досието на съставката. Има и законов регламент, относно максимално допустимата концентрация на голям брой съставки, с който производителите на козметика са длъжни да се съобразяват. За различните държави тези концентрации могат да варират, но определено не са безгранични. Добре формулираният продукт трябва да съдържа активната съставка в работеща концентрация. При това положение, ефективността на съставката се определя повече от естеството на продукта, отколкото от нейната концентрация. Един добре разработен крем ще привнесе в кожата повече от активната съставка при една и съща концентрация, в сравнение с един недобре разработен серум или ампула например.Обяснението дадох в статията за фосфолипидите

Друг момент е наблягането на хидратацията. Хидратиращ тоник, хидратиращ есънс лосион, хидратиращи маски, серуми, ампули, крем…Вероятността това третиране на кожата като гъба, която може да поема безгранично, да свърши с кожа, лъснала от омазняване, е значителна. Сухата кожа може би ще се зарадва краткосрочно, но смесената и мазна – определено не. Внимателно със свръххидратирането.

Много съществен момент е да преброим консервантите и ароматите в 10 продукта. Може би почистващият продукт на маслена основа няма да е консервиран, но може да е ароматизиран. Останалите продукти със сигурност ще са консервирани и то често с повече от един консервант, и ще съдържат аромати. За чувствителната и склонна към алергии кожа, 10-те стъпки може да се окажат ужасяващ коктейл от потенциални алергени.

 

Обобщено, плюсовете на корейската грижа за кожата:

+ внимание към потребностите на кожата, старание в почистването, хидратацията и интензивното обгрижване

+ отделяне на време за грижа за външния вид и самочувствието

+ адресиране на конкретни кожни проблеми и акцент върху слънцезащитата

 

Минусите:

- прилагане на твърде много продукти, част от които може да имат по-скоро плацебо ефект, вместо реални ползи;

- твърде голямо количество и разнообразие от консерванти и аромати – рисковано предизвикателство за чувствителна и алергична кожа;

- налагане на странни правила за последователност и методи за нанасяне на продуктите, които почиват не толкова на логични причини, колкото на маркетингов мистицизъм;

- следване на рутина, предназначена за азиатски тип кожа, която се отличава от кавказкия тип по немалко показатели – по-тъмен цвят на кожата и по-голяма склонност към нарушения на пигментацията, което също обяснява пристрастеността на азиатците към избелващи продукти; по-плътен дермис, който благоприятства образуването на по-малко бръчки, поради което стареенето при азиатците се свързва повече с проблеми с пигментацията, отколкото с отпускане и набръчкване, по-характерни за европейците;  по-слаба бариерна функция при азиатския тип кожа, което води до повишена нужда от хидратация, в сравнение с европейския тип;

 

В заключение – във всяка рутина може да се съдържат полезни моменти. Есънс лосионът от серията ни LB Microbiota care е пример за чудесен продукт, вдъхновен от философията на K-beautysmile. Важното е да се проучи основата на рутината, нейната обосновка и възможности за адаптация към индивидуалните потребности, след което да се вземе само наистина полезното за всеки отделен човек. Няма никаква резонност в сляпото следване на чужди правила. Колкото и прекрасно да изглеждат на снимките корейските дами, демонстриращи „росна кожа“ или „кожа-стъкло“, не забравяйте едно – най-вероятно не сте виждали наживо нито една от тях от началото до края на деня.

 

Източници:

1. Ethnic skin types: are there differences in skin structure and function? Rawlings AV.

2. Aging differences in Ethnic skin. Neelam A. Vashi, Mayra Buainain De Castro Maymone


 8902,    30  Сеп  2018 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.