За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Фосфолипидите – тайният ключ към кожната бариера

Фосфолипидите – тайният ключ към кожната бариера

Изображението по-горе показва как изглежда една от любимите ми козметични съставки в лабораторията – фосфолипиди и гликолипиди, извлечени от соя.

Дълги и странни имена, зад които се крие една от тайните за ефективността и специфичната консистенция на продуктите на Phytocode. Нещо повече, те държат тайния ключ към естествената защита на кожата.

Целта на всеки добре разработен крем е да проникне през повърхността на кожата, за да достигне до живите клетки, където да изпълни своите задачи. Често целта са клетки от най-външния слой - епидермиса, но нерядко и от разположения под него дермис. Например, ако искаме решение за пигментни петна, целта са клетките, произвеждащи меланин – меланоцитите. Те се намират в епидермиса. Ако искаме да стимулираме производството на нов колаген и еластин, целта са клетките, отговарящи за това – фибробластите. Те се намират в дермиса. Кожата ни обаче не пропуска лесно вещества. Основна нейна функция е да ни защитава. За целта тя има повърхностен защитен слой от вроговени мъртви клетки, наречен стратум корнеум.  Между тези клетки има спойка от мастни съставки с водоотблъскващи свойства. Често наричат мъртвите клетки тухлите, а мастните съставки хоросана на тази особена защитна стена. Тя прави кожата ни водонепропусклива – водата не попива, а се плъзга по нея. По същата причина водата от вътрешността на кожата не може лесно да се изпари. Тази конструкция от мъртви клетки в матрица от мастни съставки има и други защитни свойства – не допуска проникването на патогени във вътрешните слоеве на кожата, спира вредни вещества, както и отчасти вредните лъчи на слънцето.

Спойката от мастни съставки се състои от серамиди, холестерол и мастни киселини, организирани в специални структури. Те се наричат течно-кристални ламеларни структури. За да си представим подобна организация, първо трябва да имаме предвид, че мастните й компоненти са съставени от две части – привличаща водата „глава“ и отблъскваща водата „опашка“. „Опашката“ вместо вода привлича мазнини. Такива молекули се наричат амфифилни. Тяхна особеност е склонността им да се подреждат с „опашките“ си една към друга, а „главите“ им да са в двата края на структурата. Можем да си ги представим като добре въоръжени бойци, които се обръщат с незащитения си гръб един към друг, а бронираната предница и оръжия насочват навън, за да се сражават с врага си. В  роговия слой мастните компоненти образуват множество такива слоеве, между които е трудно да се промъкне вода, за да "избяга" от кожата, а също вредни вещества да проникнат отвън.

По подобен начин са организирани мастните компоненти на липидните мембрани на клетките. Те са от особено значение за избирателната пропускливост на клетката и връзката й със заобикалящата я среда. Липидната мембрана на клетката е изградена от малко по-различни мастни съставки, отколкото липидния слой на стратум корнеум. Основните играчи тук са фосфолипидите, гликолипидите и холестеролът. Фосфолипидите също са съставени от амфифилни молекули с фосфатна „глава“ и „опашка“ от две мастни киселини. В мембраната те са организирани отново в двоен ламеларен слой, като водоотблъскващите „опашки“ са обърнати една към друга, а водолюбивите „глави“ са насочени от едната страна към външното пространство, а от другата – към вътрешността на клетката. Най-добре можем да разберем тази структура от видеоклипа по-долу:

 

Както се вижда от видеото, наред с фосфолипидния двоен слой, мембраната има и протеини, едни от които са гликопротеините. Те представляват комбинация от белтък и полизахариди. Когато са прикрепени към фосфолипидите, те образуват гликолипиди. Тези гликопротеини са рецептори, нещо като контролно-пропускателни пунктове, където е възможно преминаването на определени вещества от околната среда в клетката. За да пропуснат веществото, те трябва да го „разпознаят“, в противен случай то не може да премине.

И какво се оказва – за да работи кремът, той първо трябва да се вмъкне успешно в повърхностния слой на кожата, да пропътува разстоянието до целевите клетки и да ги убеди да пропуснат активните съставки. Трудна задачаsmile!

 

И тук на помощ идва биомиметиката (биомимикрия). Тя е научна дисциплина, съчетаваща познания от биологията, химията, физиката и инженерството. В основата й стои имитирането на естествените процеси в организма. Оттам и разработването на цял клас нови съставки, наречени биомиметични. Такива са и нашите фосфо- и гликолипиди, извлечени от соя.

Проникването на козметични и лекарствени вещества през кожата може да стане агресивно и неагресивно. При агресивните методи:

 • съставките могат да се инжектират в кожата
 • може да се наруши съзнателно целостта на липидната й бариера – например със спирт, повърхностноактивни вещества, олеинова киселина
 • да се нарани самата кожа – при микродермаабразио например (дермаролери, microneedling)

 

При неагресивните методи може: 

 • да се „излъже“ умно кожата, че нанесеният продукт й е присъщ като структура
 • да се „излъже“ умно липидната мембрана на клетката, че „разпознава“ присъщо за организма вещество

 

Точно това правят кремовете, разработени като течно-кристална структура, които съдържат фосфолипиди и гликолипиди. Веднъж нанесени по кожата, течно-кристалната структура се трансформира в непрекъснат ламеларен слой, който напълно имитира собствените такива на стратум корнеум. Това позволява на продукта да проникне безвредно в кожата. Когато стигне до живи клетки, съдържащите се в него фосфолипиди „убеждават“ клетката, че е „свой човек“, а гликолипидите помагат да се направи връзката с „контролно-пропускателните“ протеини.

Какви са предимствата на тази биомиметична разработка:

 • запазване целостта на кожната бариера
 • възстановяване целостта и нормалната функция на кожната бариера, ако е била нарушена
 • подобрено проникване на активни съставки в кожата
 • удължено отдаване на активни съставки
 • по-висока ефективност на активните съставки при по-ниска концентрация

 

Една необичайна полза е играта с консистенциите, която позволяват фосфолипидите. Неслучайно производителят на съставките с фосфолипиди ги нарича „прословутото фосфолипидно докосване“. Кремовете, серумите, флуидите и геловете с тях не приличат на познатите ни консистенции. Основно е усещането за флуидност, комбинирано с приятен хлад и нежно плъзгане по кожата. Продуктът сякаш се пързаля като опитен кънкьор на лед. В добавка, много малка доза се разнася на голяма площ, което прави крема по-икономичен, без ущърб на неговото действие.

В един форум четох въпрос на потребителка дали околоочният продукт от серията LB не е развален. Толкова я беше озадачила консистенцията. Само че, разваляне на продукта в този смисъл настъпва при сепариране, тоест разслояване на емулсията, при което мастните съставки се отделят от водата и имаме плътна цветна маса, около която се отделя бистра течност, както суроватката при киселото мляко. При хомогенен продукт, който просто е флуиден/ течлив и полупрозрачен, няма защо да се предполага разслояване. Въпросът ме накара да се замисля колко може да е трудно човек да се ориентира какво ползва, ако не знае подобни неща. Затова давам снимка на консистенциите на продуктите от серията LB Microbiota care (от пръстите към китката):

Околоочен гел

Възстановяващ крем

Хидратиращ крем

Серум за сияйна кожа

Здравата защитна бариера не е прищявка на природата, а задължително условие за здрава и красива кожа. Без нея ще сме уязвими за нашествия на патогени, ще страдаме от сухота и чести възпаления. Дори и да е привлекателно привнасянето в кожата на нови и работещи съставки, постигането му чрез  био-механизми е от особено значение за цялостната полза от продукта.

 

Източници:

 1. Моделни мембранни системи, Росица Маринова, Филип Симеонов, Валери Кочев
 2. The cosmetic chemist: Structure and function of human skin
 3. Study of the formation and properties of liquid crystal emulsion in cosmetics. Wanping Zhang, Lingyan Liu
 4. Influence of the emollient structure on the properties of cosmetic emulsion containing lamellar liquid crystals. Daria Terescenco
 5. Glycolipid transfer proteins and membrane interaction. Peter Mattjus
 6. Skin barrier and transdermal drug delivery. Peter Elias

 5099,    20  Авг  2018 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.