За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Любов от пръв поглед - интервю с Наталия, първият клиент на Phytocode

Любов от пръв поглед - интервю с Наталия, първият клиент на Phytocode

- Здравей, Наталия, ти си първият клиент на Phytocode от създаването на марката.

Това означава, че си се доверила на съвсем нови и никому неизвестни тогава продукти. Кога и как се случи това? 

- Преди около 10 години, сред преживян стрес, получих акне по лицето. Вероятно както всеки човек с проблем, така и аз започнах да търся информация в интернет относно адекватните грижи за кожата при наличието на това заболяване. Попаднах на една тема във форума БГ Мама, която носеше името „За скъпата и евтината козметика”. Доколкото си спомням, тя беше създадена от една дама, която работи в козметична лаборатория в чужбина. Акцентът на дискусията беше дали си струва да се дават безумно много пари за козметични продукти и дали високата цена гарантира качество и обещаващи резултати. В темата с професионални коментари се беше включила и една от създателките на Phytocode, както и други нейни колеги – козметолози. В един момент всички ние се изкушихме да публикуваме съставите на своите кремове, лосиони, шампоани и прочие, с надеждата да получим от специалистите отговора на толкова важния за нас въпрос: „Това дали ще ме направи по-красива?”. В общи линии, от всичко прочетено във форума (а то никак не беше малко), за себе си направих два основни извода:

Първо, не е вярно, че в България няма кой да създаде качествена козметика, както си бях мислила преди това. По-скоро няма кой да я продаде. В по-големите предприятия заданията винаги идват от маркетинговия отдел, който определя в какъв ценови диапазон трябва да бъде продуктът. Българските производители като че ли се поставят в най-ниския сегмент, което създава недоверие у по-претенциозните потребители. Или поне при мен беше така. Аз никога преди това не се бях доверявала на български козметичен продукт, за мен “вносна козметика” беше синоним на “качествена козметика”.

Второ, научих, че в повечето случаи козметичните фирми не произвеждат сами съставките си. Има големи, международни фирми, които се занимават само със създаването на материали. Те влагат много средства в изследвания и иновации, и продуктите им са напълно достъпни и за българските козметични фирми. Малко по-късно Юлия се свърза с мен и ми разказа, че заедно с нейна колежка са в процес на създаване на собствена марка натурална козметика, и ми предложи да участвам в тестването на продуктите. Не зная как беше избрала точно мен, но приех с най-голямо удоволствие. Тя се погрижи да ме информира изчерпателно какво слагам върху лицето си, като ми изпращаше презентации на съставките, изготвени от самите производители. Те бяха посочили някои от своите клиенти – големи, утвърдени козметични фирми. Оттам разбрах, че влаганите материали са наистина на много високо ниво. От комуникацията си с нея разбрах също, че тя е човек с много голям професионален опит и значителни познания, новатор по природа. Знаех, че срещу мен стои човек с авторитет, умения и дори морал, който ще създаде нещо наистина добро. След като вече изпробвах и самите продукти, нямах никакво съмнение, че това ще бъде новата ми любима козметика.

- Каква козметика използваше преди продуктите на Phytocode

- Заради проблемите с акнето, подбирах внимателно всичко. Дерматологът ми беше предписал медицинска козметика. Има още една марка, на която все още симпатизирам, също със съставки предимно от растителен произход, и това е NUXE. Но няма да преувелича, ако кажа, че Phytocode не й отстъпват по качество.

- Разбирам, че си участвала в тестването на продуктите още преди пускането им на пазара. Какви бяха първите ти впечатления от тях? 

- Съвсем честно, това беше любов от пръв поглед. Веднага ми направи впечатление, че кремовете са много леки, пенетрират бързо и осигуряват изключително деликатно и нежно присъствие върху кожата. Знаеш, че са там, но не ги усещаш. Няма лъскавина, т.нар. „кир-ефект”, допълнително омазняване, лъщене и всички онези неприятни ефекти, които понякога имат кремовете. Измиващият гел беше нещо ново за мен, защото по онова време ползвах мицеларна вода, предписана ми от дерматолога. За гела Юлия ми беше писала, че измиващото му вещество е деривативен продукт на маслото от южноамериканската палма бабасу, чийто състав към момента се определя като най-близък до кожния себум. Много щадящ пенител, който измива обилно, без да предизвиква сухота. Разбира се, в процеса на тестването имах няколко препоръки към продуктите, с които създателките се съобразиха. На по-късен етап участвах активно в създаването и на сериите за коса и тяло. Там съм претенциозен потребител заради сухата кожа на тялото ми и склонния ми към омазняване скалп. Phytocode отново отговори на изискванията ми. Много страдах след отпадането на серията за тяло, тъй като и до днес срещам затруднения с намирането на добри продукти.

- Познаваш Юлия и Маргарита отпреди да създадат Phytocode. Да си производител в българските условия само по себе си е приключение, а още по-голямо е когато избереш да създаваш натурална козметика при силната конкуренция на сертифицирани чужди продукти. Какво според теб определи техния избор?

- Честно казано, в момента, в който ми споделиха за идеята, се възхитих на смелостта им. Какво да кажа, разбрах, че това са две силни и упорити жени, които имат зад себе си сериозен професионален и житейски опит. Те имаха абсолютно ясна представа с какво се нагърбват и какво им предстои. Мисля, че и при двете беше дошъл моментът, в който, след успешна кариера в корпоративния свят, искаха да сложат ново начало. Желаеха да дадат и на нас, потребителите в България, своята “рожба”. Странно е, че с Юлия и Маргарита сме от един зодиакален знак (Скорпион), поради което доста си приличаме. В зодиака ние се славим като хората с една от най-мощните енергии. Тя ни дава много сили и воля да се справяме с всяка кризисна ситуация, която излиза на пътя ни. Ние сме победители по природа и ако нещо в живота ни не върви както трябва, то тогава впрягаме всички свои усилия, за да постигнем целта си. Предполагам, че това е причината да се нагърбят с реализацията на този амбициозен проект.

- Какво е усещането да участваш в раждането на нов козметичен бранд?

- Не знам дали ще успея да подбера подходящите думи, за да го опиша. Имаше ентусиазъм, защото вярвах, че предстои да се създаде нещо наистина добро. Бях нетърпелива да видя крайните продукти, плод на толкова усилена работа и да започна най-после да ги ползвам. Разбира се, изпитах и гордост, че съм била част от това ново начало. И не на последно място, радост, че се запознах с тези две забележителни дами. След старта на фирмата, Маргарита (съсобственик и специалист по маркетинга), лично дойде в моя роден град, за да ми донесе първия произведен продукт на марката Phytocode - комплект 20+ от серията Rosa Damascena, заедно с една картичка, на която пишеше “Наталия – клиент № 1”. Тогава изпитах много силна емоция, помня, че дори ми се насълзиха очите. Разбрах, че моят, според мен незначителен принос в създаването на проекта, всъщност за тях е бил голяма помощ – откровеното ми мнение, обратната връзка, споделянето на положителните впечатления сред приятели, форуми и т.н., всичко това е било високо оценено. А картичката е скъп спомен и до днес!

- Живееш в Германия, където има огромно разнообразие от сертифицирана натурална козметика. Какви са изискванията на потребителите там - какво се търси и на какво се държи?

- В Германия живея съвсем отскоро и все още не съм придобила големи впечатления. Това, което мога да кажа със сигурност е, че тенденцията еко-, био-, натурално, природосъобразно е много силно изразена сред самите германци. На рафтовете в магазините присъстват доста такива продукти. Те самите много ценят природата и се опитват да живеят в унисон с нея, да я пазят и да ползват това, което тя им дава, без много външна намеса и дообработка.

- Какви са причините през всичките тези години да предпочиташ Phytocode

- На първо място, разбира се, са добрите резултати, които имам от употребата на тази козметика. Мога да кажа, че благодарение на споделените във форума мнения от специалистите козметолози, съм вече доста по-ограмотена. Определено избирам козметиката си по-осъзнато. Наскоро констатирах, че когато трябва да си купя някой продукт, какъвто Phytocode не произвеждат (например шампоан, душ-гел, лосион за тяло), чета не само описанието, но и състава, проверявам щателно за наличието на съставки, които знам, че трябва да избягвам. Докато след лансирането на новата серия LB Microbiota care на Phytocode, дори не прочетох подробното описание на продуктите, толкова голямо и безрезервно е доверието ми към марката. Само се обадих, за да попитам кой от двата крема е подходящ за моята кожа, за да си го купя. През годините продължихме да си комуникираме с дамите от бранда. Сближихме се, макар да не съм се срещала лично с Юлия. Споделяме доста сходни ценности. Знам, че при тях всичко трябва да е изпипано почти до съвършенство. А и това, за което ви разказах по-горе, ме прави емоционално свързана с фирмата. Отдавна спрях да бъда просто клиент на марката, аз съм приятел на Phytocode.

- Сподели, моля те, впечатления от новата серия продукти LB Microbiota care

- В момента ползвам скраб маската, измиващия гел, гела за околоочен контур и хидратиращия крем за младежко излъчване, гела за интимна хигиена. Веднага след като ги изпробвах, ми направи впечатление, че са още по-икономични от предшествениците си от Rosa Damascena. Аз съм изключително въодушевена от тях, а гелът за измиване се превърна в любим продукт на мен и дъщеря ми. Харесва ми и това, че в повечето продукти от новата серия е добавен и натурален аромат. Аз по принцип съм почитател на ароматите в козметиката. За разлика от Юлия, която знае, че са потенциални алергени и не ги влага особено щедро.

- За финал, какво е твоето послание към нашите клиенти и читатели?

- Нека да бъдем красиви и хармонични заедно, а Phytocode ще ни помогне за товаwink!