За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Мъжете и козметиката… на Phytocode:)

Мъжете и козметиката… на Phytocode:)

Знам, че темата за слънцезащита чака продължение, но искам да пиша за нещо, което занимава мислите ми вече доста време.

Имам си едни такива глождещи въпроси, които не ми дават мира, и щом отлежат, трябва да ги облека в текст. Та, темата е за мъжете и козметиката.

 

Винаги съм я отчитала по-скоро мимоходом, докато не ме зачопли здраво от една маркетингова стратегия за козметична линия. В нея пишеше, че ще е хубаво продуктите да бъдат ориентирани и към мъжката аудитория, като деликатно? се засегне темата за „истинския мъж“. Запитах се:

„Добре де, а какъв е истинският мъж?“

Очаквах да си изредя наум необходимите му качества и не можах. Вместо това в представите ми бяха баща ми, брат ми, дядо ми, приятели, любими…истински мъже с участие в живота ми. Защото ако има „истински“ мъже, то следва да съществуват и „фалшиви“, нали? Такъв – признавамsmile - не познавам.

Замислих се за отношението на познатите ми мъже към козметиката. Честно, повечето показват в една или друга степен обремененост с идеята за „истинския мъж“ – от явното нежелание да се ползва слънцезащита на плажа, защото „истинският мъж“ няма проблем да изгори!, до „Балсам за устни - да не се чува?!“, нищо, че е зима и устните му страдат от студаsmile. В отношението на мъжете към козметиката се долавят множество нюанси на чувствителност и граници между приемливата козметична грижа, ненакърняваща мъжествеността, и ..всичко останало.

Факт е, че тези граници варират много при различните мъже. Случвало ми се е да съм в козметичен салон заедно с друг клиент – мъж – и да се поглеждаме двамата с покрити с козметична маска физиономииsmile. За миг се чувствах непривично, но после си казах „Хей, аз съм тук, за да се погрижа за кожата си, той – също. Значи е съвсем ок.“. В една аптека чух мъж клиент да пита за анти-ейдж крем за себе си. Реакцията ми бе чисто любопитство и леко се ядосах на аптекарката, че не му предложи нищо подходящо. Изобщо не ми хрумна да се запитам защо на мъж му трябва анти-ейдж крем. В крайна сметка – защо не?

Реакцията на повечето жени по темата също не е еднозначна. Справедливо е да си признаем, че понякога ни е удобно да размахваме в своя полза темата за „истинския мъж“...

„Какъв мъж си, щом …..!?“

Отговорът е –> Реален.

Защото ако обърнем монетата – какви жени сме, щом ….!?

Представяте ли си да имахме същата дилема, ползвайки козметика? Та ние често носим панталони и нерядко ползваме пяна за бръснене и самобръсначки – не сме ли в доста мъжка територияsmile?

 

За себе си знам, че отказвам да съдействам на рекламните кампании за „истинския мъж“ и вместо това ще обясня защо кожата на реалните мъже има не по-малка потребност от козметична грижа, отколкото женската.

По правило, мъжката кожа е с по-голяма плътност от женската и е по-богата на мастни жлези. Счита се, че е по-мазна, макар че по мои лични наблюдения повече са жените с видимо мазна кожа, отколкото мъжете. Счита се, че мъжката кожа е по-предразположена към възпаления, вследствие на по-силното омазняване – по мои лични наблюдения сред познатите ми мъже, и това не отговаря на реалността. Акнето в зряла възраст е проявено главно сред познатите ми жени, не и сред мъжете. Статистиката го потвърждава. Проблемите при жените, по-вероятно произтичат от промените в хормоналния фон, свързани с особеностите във функционирането на репродуктивната система във фертилна възраст. С други думи, ние сме по-предразположени към хормонален дисбаланс. При мъжете няма такива резки изменения в хормоналния фон в рамките на месеца.

Повечето проблеми с кожата на лицето при мъжете произтичат от една агресия, която трябва да понася – бръсненето.

Бръсненето е съществена част от ежедневната грижа за външността при мъжа през по-голямата част от живота му. Проблемите, които то предизвиква, са в няколко насоки:

 1. Включва употребата на продукт, който подготвя космите за по лесно плъзгане на острието – крем, пяна или гел за бръснене. Идеята на тези продукти е да омекотят косъма и да намалят съпротивлението на повърхността за по-безпрепятствено и гладко бръснене. Омекотяването на косъма при вече морално остарелия крем за бръснене се постига чрез по-високо рН. То обаче променя нормалното за кожата по-ниско рН, нарушава целостта на липидния бариерен слой и води до повишена склонност към възпаления и дехидратация. Пенителите в пяната и гела за бръснене също могат да нарушат кожната бариера и да пресушат кожата, още повече, че престояват по нея по-дълго време в сравнение с повечето други продукти с измивно действие – шампоан, душ-гел, почистващ гел за лице и т.н.
 2. Минаването по кожата с острието на самобръсначката или бръснача отстранява повърхностния слой мъртви клетки. Тяхната функция, в комбинация с липидния слой, е да служат като защита за кожата и препятствие за навлизане на вредни микроорганизми. За да я изпълняват правилно, те преминават процес на трансформация от живи до мъртви вроговени клетки. Ежедневното бръснене сваля част от вроговените клетки и разкрива нови, които още не са завършили този процес. Това ги прави по-уязвими към въздействията от външната среда и създава условия за повишена чувствителност на кожата и склонност към възпалителни реакции. В това отношение електрическите самобръсначки се водят по-щадящ вариант.
 3. Нерядко космите по брадата не са идеално прави, а къдрави. Това, както и посоката на растежа им, може да доведе до появата на врастнали косъмчета, които също причиняват възпаление.
 4. Ползването на недостатъчно остра самобръсначка. След първите няколко употреби, остриетата на ножчетата се изтъпяват постепенно. Новото острие дава по-леко плъзгане и по-малък натиск, а с притъпено острие се прилага по-голям натиск, което допълнително дразни кожата.
 5. Ползването на неподходящи продукти за след бръснене. Учудващо е колко от продуктите за след бръснене все още включват алкохол в състава си. Да се третира със спирт кожа, която е била подложена първо на изсушаващо действие на пенители, последвано от механична ексфолиация с острие, е открита покана за зачервяване, парене, раздразнения и дехидратация. Всичко това може да доведе до хронични възпалителни процеси в кожата, чиито дълготрайни последици включват стареене и намалена устойчивост срещу вредното влияние на UV лъчите.

 

Силният пол се слави като по-рационален, налиsmile? Е, рационалният подход при избор на продукти и стратегия за бръснене, би могъл да е следният:

 1. Познаване особеностите на кожата и брадата. Ако кожата е по-чувствителна и склонна към проблеми, продуктите трябва да са максимално щадящи. Да се открие пяна или гел за бръснене с меки пенители е голямо предизвикателство, но е възможно и си струва. Такива без аромат също са за предпочитане, макар че и те са труднооткриваеми. Алкохолът също трябва да бъде изключен от състава.
 2. Ползване на продукти за подготвяне на брадата за бръснене – особено полезни при гъста брада с дебел косъм. Специално разработени крем или олио за преди бръснене са интересни варианти. Създават предпазен слой върху кожата, който я защитава от острието, а също улеснява плъзгането, омекотяват космите. Съдържат и успокояващи съставки.
 3. За предотвратяване на врастнали косъмчета може да се избира между механична и ензимна ексфолиация. Механичната разчита на продукти с ексфолииращи частици, а вторият вариант се базира на ензими. Който и от двата варианта да бъде предпочетен, по-добре е да се прави един път седмично и то вечер. Най-удачният момент е в почивните дни, особено в неделя, ако се прескача бръсненето тогава. Така кожата едновременно си почива и се щади. Ако ензимната маска съдържа като съставка ензима папаин, да не се ползва при наличие на алергия към латекс.
 4. Продуктите за грижа след бръснене трябва да работят в няколко насоки. Първо, да успокояват незабавно кожата и да се грижат за възстановяването на бариерната й функция. Второ, трябва да имат противовъзпалителни и хидратиращи съставки. Трето, много разумно е да се включат антиоксиданти и слънцезащита. В повечето случаи може да се наложи ползването на 2 продукта – успокояващ за след бръснене, последван от слънцезащита в градски условия. Някои нови продукти за след бръснене предлагат всичко в едно, включително и анти-ейдж съставки.

 

Слънцезащита и грижа против стареенето при мъжете – о, да!

 Мъжката кожа е не по-малко податлива на вредното влияние на UV радиацията от женската. Слънцезащитата на цялото тяло на плажа, при спорт или работа на открито е съвсем разумна мярка и при господата, независимо от типа на кожата и склонността й към изгаряне. Статистиката сочи, че ракът на кожата при мъжете с малко превишава по честота този при жените. Вероятността това да е свързано с по-небрежна употреба на слънцезащита никак не е малка. Що се отнася до стареенето, мъжката кожа по принцип съдържа повече колаген и е по-стегната, но с възрастта съдържанието му намалява и тя също става податлива на увисване и бръчки.  Най-често изразени бръчки има около очите и по челото, а при пушачите и около устата.

Кои от продуктите на Phytocode могат да споделят любимите ни мъже в този контекст:

 • измивния гел за лице LB– много щадящ и неизсушаващ стресираната от бръсненето кожа на лицето, ще подкрепя баланса на кожната микрофлора;
 • флуида против акне от серията Rose Kiss – след бръснене, при кожа, предразположена към акне и омазняване, ще помага за туширане на евентуални възпаления и ще успокоява;
 • флуида от серията Red Outслед бръснене, за успокояване на чувствителна кожа, склонна към зачервяване;
 • есънс лосиона от серията LBсалициловата и млечната киселина в състава му действат като ексфолианти, като спомагат за предотвратяване на врастнали косъмчета. При чувствителна кожа обаче е по-добре да се предпочете някой от другите два варианта, или този лосион да се прилага не по-често от 2-3 пъти седмично и то само вечер;
 • серума от серията LBкато ежедневна грижа за кожата на лицето, той помага за възстановяване на бариерната функция (без допълнително омазняване), дава антиоксидантна грижа и хидратация;
 • крема от серията Red Outуспокояване, хидратация и грижа против стареене, като може да се прилага и в околоочната зона – допълнително предимство на тази серия е липсата на аромат;
 • гела за околочен контур от серията LBмакар да харесвам фината мрежа от бръчици около очите при една сърдечна усмивка, не бих имала нищо против да споделя околоочния си гел и с близък мъж, стига да склони да го ползваsmile;
 • скраб-маската от серията LBсупер вариант за грижа срещу врастване на космите на брадата, ползвана един път седмично;

 

Мислех с тази статия да се разведрим от сериозната тема за слънцезащитата, но докато се подготвях за нея, останах с усещане, различно от това за разтоварване.

Жените сме по-осъзнати по отношение на грижата за кожата си. Не е само суета, това е истинска потребност. Здравето на кожата е част от здравето на целия организъм и правилната грижа за нея е от съществено значение. Наред с това, сме по-освободени да се грижим за кожата си без произтичащи от това негативни оценки за степента на нашата женственост. Чисто психологически, при нас няма никакво противоречие между полагането на грижи и женското ни самочувствие. Дори да прекаляваме тотално, ХХ хромозомите ни не се налага да понасят критики и обезценка.

При мъжете, от друга страна, нещата са точно обратните. В обществото ни битува от край време несправедливото убеждение, че полагането на козметични грижи е обратнопропорционално на „истинската“ мъжественост. В случая не смесвам нормалната хигиена и обгрижване за спретнат мъжки външен вид с козметичната грижа като слънцезащита, превенция на стареенето и подобни, и точно тук е проблемът – първите две са ок, оттам нататък всичко подлага качествата на Y хромозомата на съмнение.

Към дамитеsmile.

Понеже обичам научните изследвания -  до момента не съм попадала на такова, което твърди и доказва, че ползването на каквато и да е козметика превръща Y хромозомата в X smile. Няма крем, серум, гел, балсам за устни и козметика изобщо, които да превърнат любимите ни мъже в нещо по-различно от мъже. Има обаче недостатъчно осъзнати поведение и действия, които излагат доброто самочувствие и здравето им на риск, и недостатъчната грижа за себе си, включително под натиска на общественото мнение, е пример за това. Ако сме осъзнали, че правилният избор на козметика е част от грижата за здравето на кожата, то можем да ги насърчим и подкрепим в това, нали?

Аз лично, текущо се боря с нежеланието на сина си (6-ти клас),  да ползва слънцезащитна козметика и шапка при излагане на слънце. Вие как съдействате на близките си мъже в избора на козметика и кои продукти на Phytocode бихте споделили или споделяте с тях?

Към господатаsmile.

Колко и каква козметика използвате и каква грижа полагате за себе си, е лично Ваш избор. Най-разумното основание за него не са агресивните реклами, наблъскани с внушения за псевдо „истинския мъж“, нито желанието да сте по вкуса на някого, включително на нас, жените. Причината е, че сте важни – за себе си и близките си хора. Причината са здравето и оптималната полезност. Причините са информираност и осъзнатост. Мъжествеността се проявява по различни начини, но винаги със сигурност ще има някой, който Ви приема и цени каквито сте – реално съществуващи мъже. Грижете се за себе си, защото сте си (ни) важни!

Какво е отношението Ви към слънцезащитата след бръснене и анти-ейдж козметиката?


 3612,    01  Юли  2018 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.