За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Масажът като профилактика на кожното стареене

Масажът като профилактика на кожното стареене

 
(0 гласове)

Вече сме разглеждали темата за фибробластите в статията за циклопептидите – тук.

Сега искам да започнем с нейното надргаждане, защото функциите на тези клетки са в основата на много анти-ейдж терапии.

Кожата, като еластичен орган, изисква силна и устойчива структурна рамка. Тази поддържаща структура е извънклетъчната матрица (ИКМ). По своята същност тя представлява съединителна тъкан, съставена от градивни елементи, синтезирани от основните й клетки – фибробластите. Тези елементи са:

  • структурни протеини – колаген и еластин
  • специализирани протеини – фибрилин, фибронектин и ламинин
  • протеогликани

Фибробластите синтезират тези елементи под въздействието на стимули от околната им среда, които могат да бъдат както химични, така и механични. В случая ще разгледаме реакцията на фибробластите на промени в механичното натоварване на средата им. За целта трябва да се запознаем с цитоскелета на клетката – това е нейната поддържаща структура. Изградена е от белтъчни нишки и, за разлика от нашия скелет, е гъвкава и може да  променя формата си. Тази способност за деформация е в основата на реакцията на фибробластите към механични стимули. В природата няма разхищение, съответно фибробластите произвеждат нови вещества тогава, когато те са нужни. Как фибробластите „разбират“ кога е нужен нов колаген, еластин и т.н.? Те „усещат“ средата си по силата на опъването между градивните елементи на ИКМ. Ако в някоя зона от кожата настъпи износване на колагена и еластина, травма на тъканта, рана, напрежението в извънклетъчната матрица на съответното място се повишава. Това води и до промяна в напрежението, оказвано върху цитоскелета на фибробластите и оттам в тяхната форма. За да окажат помощ с нов синтез на градивни вещества, фибробластите първо трябва да се придвижат до мястото на проблема. Тази им способност да се движат в посока от места с по-ниско към места с по-високо механично напрежение е наречена дуротаксис. Дори когато няма сериозен проблем, фибробластите имат стремеж да поддържат определено ниво на механично натоварване, като за целта променят своята пространствена ориентация и ремоделират извънклетъчната матрица до предпочитаното от тях състояние.  Този клип дава представа за процеса:

 

Нормалното функциониране на фибробластите зависи от множество фактори, включително възрастта и цялостното здравословно състояние на организма. В процеса на стареене функциите нормално започват да западат. Фибробластите губят както част от външната стимулация поради нарушаване нормалната структура на ИКМ, така и отчасти чувствителността си към тези стимули, или способността си да ги интерпретират. В резултат намалява производството на нови градивни елементи, както и способността да се „ремонтират“ наличните. Намалява и броят на активните фибробласти, способни да се придвижват.

Много терапии срещу стареене целят активизиране на фибробластите и увеличаване на техния брой. Установено е, че това се случва при нараняване на кожата например. Точно това използва микроиглената мезотерапия с дермаролер, която е позната и като колаген-индукционна терапия.  Игличките на дермаролера причиняват множество малки убождания по кожата, тоест микронаранявания, които променят както химичната, така и механичната сигнализация в кожата. Едновременно с това, често се прилагат и козметични продукти, за които се счита, че така проникват в по-дълбоките слоеве на кожата. Следва активизиране на фибробластите за възстановяване целостта на наранената кожа, което е свързано с производство на нови градивни елементи на ИКМ. Тази терапия се препоръчва за заглаждане на белези, стягане на кожата, по-равномерен тен, разглаждане на бръчки. Има изследвания, които сочат известна ефективност от микроиглената мезотерапия, проведена в клинични условия от специалисти. Домашното й приложение обаче крие рискове. На първо място, стерилността на дермаролера е от безусловно значение. В домашни условия уредът по-трудно се поддържа в необходимата стерилност, което повишава риска от инфекции. Друг проблем е наличието на кожната ни микробиота, която при кожно нараняване се държи по по-различен начин, отколкото върху здрава кожа. Не може да се предвиди кога даден микроорганизъм ще получи условия да се държи като патоген. Ако кожният имунитет на потребителя е под оптимума, отново има риск от инфекция. Трети важен фактор при употребата на дермаролери, независимо дали самостоятелно или при специалист, е възрастта на пациента. Не може да се очаква, че застаряваща кожа ще прояви възстановителната способност на младата такава дори и при тази стимулация, съответно резултатите варират. Изобщо, от тази терапия чудеса не следва да се очакват, в противен случай естетичната хирургия и ботокс терапията щяха да са вече в упадъкsmile.  

Моето лично отношение към дермаролерите е просто. Обновяването на костната тъкан или остеогенезата, се инициира от един вид протеин – костен морфогенетичен протеин. Този протеин не успява да извърши своята работа, тоест да накара остеобластите да произвеждат костно вещество, ако няма достатъчно механично напрежение на техния цитоскелет.  Ако нараняването на кожата ми с дермаролер е колаген-индукционна терапия, то да си счупя някоя кост дали ще е повишаваща костната ми плътност терапия? Принципът е един и същ…Изглежда никой не подлага на съмнение здравия разум зад микроиглената терапия за подмладяване, но ако ни предложат счупване на кост като решение за намалена костна плътност, ще се замислим, предполагам? Интересни замислящи материали по темата:

Beware of microneedling

The FDA may soon regulate the at-home microneedling on skin

 

Ако нарушена цялост, било то на кожа или кост, е единствено и достатъчно условие за тяхното оптимално възстановяване, може би да третирам кожата си като игленик, щеше да е поне минимално оправдано. Само че, не е така. Доказано е, че с възрастта регенеративните способности на кожата, и в частност заздравяването на рани, се влошават. Не може при ограничен капацитет да се постигат резултати, които го надхвърлят. Разковничето е в поддържане на капацитета в оптимални граници, а не в постоянното тласкане отвъд предела му.

В природата цикълът на обновление винаги изисква предшестващо разрушаване. Липсата на подходящо натоварване,  увреждане и обновление води до дегенерация. Масажът на кожата е чудесен начин да си доставим дозиран стимул за активните фибробласти. Той е разглеждан от векове като подмладяващо средство в традиционната източна медицина.  Добре премереният масаж може да доведе до дозирано увреждане на колагена и еластина, дотолкова, че да инициира тяхното „диагностициране“ и „ремонтиране“ от страна на фибробластите. Как се случва това?

Както писах по-горе, фибробластите имат стремеж да поддържат определено ниво на механично натоварване, като имат и способността да се разпределят на по-голяма площ и да са по-активни в зони с по-високо натоварване. Когато натоварването се промени и получат объркани сигнали, те активно започват да проучват площта, да се движат и да ремоделират извънклетъчната матрица до ново равновесно ниво. Такива объркани сигнали те могат да получат без нараняване на кожата, чрез масаж. Масажът е съзнателно прилагане на механичен натиск и постоянно променяне на напрежението чрез промяна на масажните движения и тяхната посока.

 

В древноиндийската лечебна практика Аюрведа самомасажът се счита за едно от най-ефективните средства за поддържане на цялостното здраве и на кожата в добро състояние. За мен е абсолютно удоволствие и релакс да си го доставя и сама в домашни условия. За различните типове кожа Аюрведа препоръчва различни масла и различни техники и сила на натиск, които ще разгледам в следващата статия. Самомасажът на цялото тяло е най-полезен, но и лицевият масаж има своите силни страни. Може да се прилагат и комбинират различни техники, по-долу прилагам линкове към видеоматериали, като водещо е индивидуалното усещане. Най-важното е постоянството, защото не обсъждаме терапия, а профилактика на стареенето. Никой не е успял да обърне процеса, но можем да минаваме през него с грация и себеуважение.

 

P.S.: Масажът не е панацея, той също има противопоказания. Ако е налице здравословен и в частност кожен проблем, предварителна консултация с компетентно медицинско лице е наложителна.

 

Източници:

  1. Intracellular mechanics of migrating fibroblasts. Thomas P. Cole
  2. Molecular responses of human dermal fibroblasts to dual cues: Contact guidance and mechanical load. V.C. Mudera
  3. Mecano-stimulation of the skin improves sagging score and induces beneficial functional modification of the fibroblasts: clinical , biological and histological evaluations. Philippe Humbert
  4. Cell movement is guided by the rigidity of the substrate. Chun-Min Lo
  5. The fabulous fibroblast. Warren Hammer

Видеоматериали за масаж:

https://www.youtube.com/watch?v=V1B-EPZF_sM

https://www.youtube.com/watch?v=V4ANcs7oh9s

https://www.youtube.com/watch?v=8-OKVq0BH0Q

 


 2770,    22  Май  2018 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.