За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Психология на козметичния селекционер, част II

Психология на козметичния селекционер, част II

Голямата дума на рекламата в Интернет пространството днес е „инфлуенсър“. Идва от английската дума influence – влияние, влияя.

Иначе казано, „инфлуенсър“ е човек, който успешно повлиява мисленето и поведението на други хора, следящи активността и проявите му в социалните мрежи – т.нар.  „последователи“.  „Инфлуенсърите“ в сферата на козметиката са много, изявяват се главно с блогове, Instagram профили и You Tube канали. Правят ревюта на продукти, информират за новости, споделят мнение, предпочитания, умения, познания.

 

Доверие е ключова дума за взаимоотношенията между „инфлуенсъра“ и неговите „последователи“.

 

Хора, способни да повлияят на мисленето и поведението на останалите, е имало винаги, има и ще има. Тези хора са харизматични, атрактивни, убедителни. Хора, податливи на чуждо влияние, също винаги е имало, има и ще има. Те често се боят да мислят независимо, привлича ги сигурността на конформизма. Колко по-лесно е да си част от група сходно мислещи, отколкото да плащаш в самота цената на индивидуалността? В групата отговорността за начина на мислене е споделена, или се поема от „лидера“, от „инфлуенсъра“, а щом си сам, отговорността е лично твоя в пълна степен. Както и последствията. Ако не ми хареса препоръчана от „инфлуенсъра“ козметика, доверието ми към него е логично да поспадне, нали? А може би, просто е направил платена реклама. Дотук с доверието! ...Или не съвсем?

В онлайн пространството все още не е регламентирано даден пост в блог, личен профил или канал да бъде задължително изрично отбелязван като рекламен, ако е такъв. Следователно, за потребителя такъв ориентир не съществува. Това незабавно поражда съмнения у много хора относно истинността на писаното в поста. Дори потребителят да прецени да се довери, той няма доказателства нито за искреността, нито за неискреността на автора. Това автоматично води до един интересен парадокс – авторите масово твърдят, че постовете им не са спонсорирани. Представете си, че Вие сте блогър и правите пост за продукт, по споразумение с рекламодател. За да се напише убедителен, информативен, пълноценен пост се изисква време, технологичен ресурс, познания – с една дума труд. Представете си, че полагате този труд няколко месеца поне. За времето, което ви отнема този труд, бихте могли или да вършите нещо друго срещу заплащане, или да си почивате. Ако го правите в свободното си извънработно време, на практика отнемате от времето си за почивка. Ако не почивате пълноценно, не сте оптимално работоспособен и може да правите грешки на платеното си работно място. Кой би вършил подобно нещо при тези условия без заплащане за по-дълго време от …временно? Трудът си има своята цена и да се доверим на пост, който ни предоставя синтезирана информация и ни спестява време да я търсим сами, само защото се води неплатен, е напълно лишено от смисъл. Как може това да е критерий за доверие? По-скоро е критерий за наивност.

Следователно, по какви критерии можем да се доверим на мнение и препоръка от "бюти инфлуенсър"? По отношение на декоративната козметика, снимковият и видеоматериал често е достатъчен. Ефектът от грима е чисто визуален. По отношение на бялата козметика обаче, нещата не стоят така. На първо място, кожата на всеки човек е с индивидуални особености, които се променят според сезона, възрастта и здравословното състояние. Ако аз и блогърът сме в близка възраст, със сходна кожа и добро здраве, мога да предположа, че продуктите, които харесва дамата, може да допаднат и на мен при определени условия. Ако обаче кожата ми е различна от нейната, каква е съотносимостта на нейните предпочитания към моите? Може ли един и същ човек да тества и да даде пълноценен отзив за продукти за нормална, мазна, суха и чувствителна кожа? А ако имам индивидуална непоносимост, каквато тя няма и обратно? В рамките на една година блогър може да пише ревюта за поне няколко десетки продукта, защото това е бизнес и трябва да се поддържа темпото, за да запази интереса на последователите си. Как е възможно да проучи обстойно всеки от тези продукти, сменяйки постоянно рутината си и никога да не се притеснява от повишен риск от алергична или друга реакция?

В козметичната индустрия клиничното тестване на нова съставка стандартно отнема поне 28 дни. Нерядко се тестват и по 2-3 месеца. През това време не се ползва друг аналогичен продукт, би компрометирал резултатите. Не се допускат до тестване доброволци, приемащи определени медикаменти, които биха могли да повлияят на резултатите. В клинично изследване участват обичайно 20 доброволци и резултатите от изследването са съвкупност от техните индивидуални резултати. Ако приемем, че блогър тества бяла козметика 28 дни, средно на година може да тества качествено и обстойно приблизително 12,71 продукта. Колко наистина популярни козметични „инфлуенсъра“ пишат само за 12-13 продукта бяла козметика годишно?

 

Всеки житен клас има зърно и плява. За да се отдели само зърното, трябва да го овършеете. Ако искате да се възползвате пълноценно от мненията на „инфлуенсъри“, бъдете селективни и независими в мисленето.

 

Много уважаващи себе си козметични „инфлуенсъри“ ще Ви напишат, че на клиничните изследвания невинаги може да се вярва. Аз ще Ви напиша, че всеки житен клас има зърно и плява. За да отделите само зърното, трябва да го овършеете. Ако искате да се възползвате пълноценно от мненията на „инфлуенсъри“, бъдете селективни и независими в мисленето. Това означава да се проучи информация по въпроса от поне  8-10 несвързани източника. Ако „инфлуенсърът“ само дава мнение и лична препоръка, приема се като такова – мнение. Дори и да твърди, че е професионално, наред с него със сигурност има още много професионалисти в същата област. Ако те твърдят нещо различно, тогава кой е прав? Ако твърди, че предоставя факти, доверието задължава цитиране на източниците на тези факти. За предпочитане е те да са от международни и държавни институции, реномирани специализирани издания, признати на международно и национално ниво дългогодишни експерти в областта.

Както всичко на този свят, и времето на „инфлуенсърите“ в рекламата ще отмине, но анализът и преценката какво да мислите остават лично Ваши. Бъдете своите собствени ИНФЛУЕНСЪРИ, а не последователи!

 

P.S.: Изобщо няма нужда да споменавам, че единственият 100% адекватен отзив за козметичен продукт е този на кожата Ви, нали? Тестерите са безценно нещо.

 

Източници:

1. Интересна статия за инфлуенсърите, заслужава си:

Как се калява инфлуенсър

2. Статия за фалшивите последователи и фалшивите инфлуенсъри :

Какво се случва с инфлуенсърите в Instagram, те ли са новия интернет-балон

 


 2524,    03  Май  2018 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.