За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Ectoin или „мляко“ от бактерия

Ectoin или „мляко“ от бактерия

 
(2 гласове)

Не знам дали има от пиле мляко, но от бактерии изглежда има.

Това е приказка за малки фантастични същества, живеещи в условия, в които ние никога не бихме оживели. Представете си самотна пустош, в която въздухът трепти на пластове, нагрят до невъзможните 60° C по обед, а през нощта температурите клонят към нулата. Единствената вода е събрана в езера с висока концентрация на соли от 283 до 540 гр./л. За сравнение, Черно море има средна концентрация на соли 17 гр./л. Отвъд въображението ми е да помисля, че там животът е възможен, но в тези екстремни условия успешно се развиват соленолюбиви микроорганизми. Биолозите наричат такива същества екстремофили – любители на екстремнотоsmile.

За да оцеляват успешно в подобна среда, екстремофилите развиват изумителни способности за адаптация. Една от тях е отделянето на специални защитни вещества, наречени космотропи.

Тези вещества имат способност да въздействат на водата, организирайки я в стабилна структура, подобна на щит, предпазващ клетката. Този воден щит я спасява от дехидратация и загуба на жизнеспособност.  Такова космотропно вещество е Ectoin в състава на Възстановяващия крем за зряла кожа. За любопитното откриване и извличане на Ectoin разказва д-р Мюлер, професор по молекулярна микробиология  и биоенергетика в Университета във Франкфурт. По неговите думи, отначало е било много трудно да изолират и извлекат Ectoin, защото е било почти невъзможно да филтрират остатъците от бактериални клетки. След като схванали стратегията на бактериите по синтезиране и отделяне на Ectoin, учените решили вместо да ги унищожават, да ги „издоят“, като за целта променят солеността на средата, в която ги култивират. Когато солната концентрация на средата е висока, клетките са пълни със защитен Ectoin. Ако внезапно се увеличи количеството на чистата несолена вода, бактериите отговарят на тази стресова ситуация, като отделят целия наличен Ectoin. Когато концентрацията на солите се повиши отново, производството на Ectoin в клетките се подновява. Страхотна биотехнология, налиsmile?

 

Вложен в козметични продукти, Ectoin показва многостранна ефективност. Той предпазва кожата от водозагуба, оксидативен стрес от окисление на кожните липиди под действието на тютюнев дим, създава чисто физична бариера срещу алергени и замърсяване, без да се намесва в жизнената дейност на клетките.  Доказано запазва жизнеността на клетките под вредното въздействие на ултрафини прахови частици, UV и инфрачервени лъчи.  Това го прави много нестандартна и високоефективна анти-замърсяваща съставка.

Като се замисля, Actibiome е плод на подобна биотехнология с кафяви и зелени водорасли. В специални реактори водораслите се култивират, докато достигнат определена концентрация на желаните вещества, след което биват подложени на стресова ситуация, в която се отделя ценния екстракт. Цялата концепция на Phytocode се базира на високоефективни и технологично напредничави съставки, добити от Природата. Тя ги създава по своите закони, а ние ги подбираме за Вас.

 

Източници:

www.ectoin.net


 3493,    03  Юни  2024 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.