За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

DIY с пробиотичната маска на Phytocode

DIY с пробиотичната маска на Phytocode

 Тази мъничка кутийка стои някак скромно, свита зад наперения тоник и строените в парадни униформи кремове на козметичния ми рафт.

Но…да не бързаме със заключенията, малката госпожица крие много козове в ръкава си. Развихрим ли въображението си, ще ни изненадат вариациите в приложението й. Тя има какво да предложи на всеки тип кожа, стига да разбираме напълно какво държим в ръцете си.

Да погледнем съдържанието:

Царевично брашно, полимлечна киселина?, ябълкови фибри, лиофилизат от млечнокисели бактерии от българско кисело мляко.

Дори на пръв поглед да изглежда, че царевичното брашно е ексфолиантът, далеч по-силният играч е полимлечната киселина, която всъщност не е киселина, а твърдо вещество, заместител на пластмаса. Връзката му с млечната киселина е, че тя е изходната суровина за производството на този натурален вариант на полиетиленовите ексфолииращи частици, масово използвани в козметиката.  За тях е известно, че попаднали в реките и океаните, те представляват риск за живота на водните обитатели. През 2015 г. тяхното производство е забранено в САЩ, а от януари тази година и във Великобритания. В Европейския съюз този въпрос също е бил повдиган нееднократно от държави-членки, макар и досега да не е влязла в сила подобна забрана. Реакцията на фирмите, произвеждащи козметични съставки, е да се насочат към алтернативни биоразградими и безвредни варианти, един от които е вложен в маската на Phytocode. Наред с щаденето на околната среда, тези ексфолииращи частици щадят и кожата, защото гладката им повърхност позволява да се плъзгат, без да драскат. В допълнение, царевичното брашно омеква след смесването с течност, и така двете съставки дават нежно и ефективно полиране на кожата.

Пектинът в ябълковите фибри има свойството да задържа вода, с което позволява на маската да засъхва по-бавно и да действа по-дълго време, без да причинява стягане и опъване.

Лиофилизатът съдържа жизнеспособни бактерии Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. За разлика от останалите продукти от серията LB, които също съдържат млечнокиселата съставка, тук няма нужда от  консервант поради липсата на вода в продукта. Това означава, че ако смесим маската с прясно мляко, затоплено до малко над телесната температура и я оставим да престои поне половин час преди нанасяне, ще имаме маска с живи пробиотици.  Това са основните причини съзнателно да е предпочетен прахообразният вариант, както и възможността да експериментираме  и да се забавлявамеsmile.

Как да извлечем максимума от пробиотичната маска?

Зависи каква кожа имаме и какво искаме от продукта.

Ексфолиацията е по-подходяща за нормална, мазна и комбинирана кожа. Ако искате да подсилите механичния ефект от скраба с много мек пилинг с алфа- и бета-хидрокси киселини, смесете маската с Есънс лосиона от серията LB Microbiota care. Млечната и салицилова киселини в него ще допринесат за отстраняването на мъртвите клетки.  За най-добър ефект първо нанесете маската и оставете да подейства 10-15 минути, след което при отмиването й масажирайте за механично ексфолииране.

Сухата и чувствителна кожа имат в по-малка степен и по-рядко потребност от излющване.  Това, че в маската има ексфолииращи частици, не налага да бъде ползвана само така. Може да бъде нанасяна без масажни движения. Смесване с прясно мляко или флорална вода, като розова например, дава успокояващ и хидратиращ ефект при тези типове кожа. Ако усещате кожата си особено дехидратирана и опъната, може да добавите и няколко капки от любимото си базово масло -  малко бадемово или по-екзотичните арганово, таману, кукуи могат да направят малки чудесаsmile. Трябва да бъдат с течна консистенция при стайна температура, твърдите масла като кокосово, какаово, бабасу не са подходящи в случая.

Ако кожата Ви е чувствителна и склонна към зачервявания и ползвате с успех серията Red Out, може да смесите маската с малко от флуида, а след отмиването й да последвате с крема.

 

Каквито и варианти да предпочетете, трябва да се има предвид следното:

 

  • винаги приготвяйте еднократна доза, ако остане неоползотворено количество, изхвърлете го – това не е консервиран продукт и веднъж приготвен, трябва да се употреби в рамките на няколко часа (една опаковка обичайно е достатъчна за две дози)
  • бъдете нежни към кожата си - добро ексфолииране се постига с внимателни масажни движения без излишен натиск или прекомерна продължителност, не бива да изпитвате усещане за дискомфорт
  • ако целите в маската да има активни пробиотици, най-удачната течност е прясното мляко, на практика разполагате със закваска и трябва да се даде повече време (около половин час) да се рехидратират и съживят на топло място
  • ако смесите маската с Есънс лосиона, флуида Ред Аут или друг консервиран продукт, пробиотиците няма да имат среда за развитие поради наличието на консервант, ползата от тях ще дойде от биологичноактивните вещества, отделени при лиофилизирането, какъвто е случаят с останалите продукти от серията LB
  • относно честотата на употреба, нека реакцията на кожата да е водеща, но за нормална и комбинирана кожа два пъти седмично е достатъчно, а за сухата и чувствителна - не по-често от един път седмично, ако се ползва като скраб

 

Понякога обичам да комбинирам маската с прясно мляко и индийски билки. На тях и любимите ми масла ще посветя друг пост. Подобни ритуали отнемат време и за много от нас това изглежда неоправдано на фона на готовата за употреба маска тип „чисто нова кожа само в 2 минути".  Продуктите, които спестяват време, имат своето приложение, но тези като пробиотичната маска провокират различно отношение към мен самата – карат ме да се замисля от какво имам нужда, да планирам и да си отделя време специално за мен. Защото какво реално е глезенето –да „претупам“ грижата за себе си за 5 минути, само за да хукна отново по задачи? Или съзнателно да забавя темпото и да кажа „Стоп!“ на всичко останало, за да се насладя напълно на интимното си козметично преживяване?

 

Мили дами, има време и за бързане и за релакс. Грижете се за себе сиsmile!

 

P.S. Този пост донякъде бе провокиран от отзив за пробиотичната маска във фейсбук страницата ни тези дни. Благодарим и тук за милите думи и обратната връзка, която най-много ценим.


 4357,    03  Юни  2024 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 0888 206 291

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.