За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Brightenyl  – биооптимизатор на тена и повече

Brightenyl – биооптимизатор на тена и повече

 
(3 гласове)

 

В статията с пълното ревю на продуктите от новата серия писах, че нямам обяснение за чудесния ефект на Хидратиращия крем за нормална към суха кожа върху моята, която е склонна към омазняване.

Направих допълнително проучване по темата и се натъкнах на интересна статия от 2017 г. за клинично тестване на основната активна съставка в крема, а именно Brightenyl. Интересното е, че това е допълнително тестване, а не част от предварителните изследвания на съставката от производителя преди пускането й на пазара. Това обяснява защо резултатите от него не присъстват в първоначалната информация за Brightenyl. Ето и статията:

Shrinking Pores at Their Core: Gallic Acid Derivate Controls ROS and Sebum Factors

Според първоначалната информация, Brightenyl е първата съставка, която оптимизира тена на кожата, като третира кафяви петна, зачервявания и смущения в пигментацията, работейки в няколко различни насоки. При това, за да постигне пълната си ефективност, тя се нуждае от съдействието на кожната микробиота. Особеното при Brightenyl е това, че нанасяме по кожата си едно вещество, а под влияние на микробиотата на кожата ни действат 2 вещества. Как се получава това? Да започнем с процеса на производство на меланин в кожата с помощта на този видеоматериал:

Меланинът е пигментно вещество, което е основният фактор за формиране цвета на кожата ни. Процесът на неговото получаване, известен като меланогенеза, се осъществява в най-повърхностния слой на кожата – епидермиса – чрез комуникация между два вида кожни клетки – кератиноцити и меланоцити.

Кератиноцитите са първите кожни клетки, изложени на действието на слънчевата светлина и в частност UV радиацията. Това налага да бъдат защитени чрез различни механизми, основен сред които е синтезът на поглъщащ UV лъчите меланин. Той се получава от аминокиселината тирозин под действието на ензима тирозиназа, като тази трансформация се случва в органели на меланоцитите, наречени меланозоми. Меланозомите са „фабриките“ за синтез, складиране и транспортиране на меланин. Както е показано във видеото, след като завърши синтезът на меланина, меланозомите пътуват по разклоненията на меланоцитите, за да се прехвърлят в кератиноцитите, където образуват подобие на щит около ядрото на всяка клетка, за да я предпазят от UV лъчите. Прехвърлянето на меланозомите от едните клетки в другите се получава чрез рецептори за меланин по повърхността на кератиноцитите.

Точно тези рецептори са една от целите на Brightenyl, който има способността да се свързва с тях и да пречи на част от меланина да достигне до кератиноцитите. Преди да продължим обаче, да се върнем на ефекта 2 в 1.

Съставките за борба с хиперпигментация и изсветляване на тена имат обща черта – способност да потискат (инхибират) действието на ензима тирозиназа. Изходната суровина за получаване на Brightenyl е галова киселина – полифенол с растителен произход - която е ефективен тирозиназен инхибитор с един значителен недостатък – много е нестабилна, което я прави невъзможна за влагане в чист вид в козметични продукти. Това изобщо не е отказало производителя на Brightenyl, а е провокирало комбинация от научен и творчески подход – създаване на производно на галовата киселина стабилно вещество, което кожната микробиота частично превръща обратно в галова киселина по кожата. Двете вещества заедно регулират няколко фактора за меланогенезата, което води до частично потискане активността на ензима тирозиназа и респективно синтеза на меланин. От друга страна, галовата киселина е антиоксидант, който успешно противодейства на ROS. Това прави Brightenyl съставка, която предпазва клетките от оксидативен стрес при излагане на слънчева светлина и от последващо увреждане на ДНК. Антиоксидантната й активност, сравнима с и превъзхождаща тази на витамин С, в последващото клинично тестване се свързва и с потискане действието на ензими, разрушаващи извънклетъчната матрица, както и с контрол над производството на себум.

Интересно е, че матиращият и свиващ порите ефект на Brightenyl не се дължи на потискане активността на ензима 5-алфа-редуктаза, което е типичният механизъм на действие на себум-ригулиращите козметични съставки.

 

Обобщено, какво прави Brightenyl по твърдения на производителя:

  • регулира меланогенезата чрез въздействие върху няколко фактора, блокира синтеза на меланин дори под пряко въздействие от UV лъчи, 60 пъти по-ефективен от коджикова киселина
  • неутрализира свободните радикали, предпазва клетъчната ДНК от UV радиация, 4 пъти по-силен антиоксидант от витамин С
  • регулира отделянето на себум и свива порите, действа противовъзпалително

 

Какво не прави Brightenylsmile:

  • не налага съпътстваща употреба на слънцезащитни продукти, както други избелващи съставки като ретиноиди например
  • няма установено дразнещо кожата действие в препоръчителната работна концентрация

 

Това, че употребата на продукт с Brightenyl не изисква последваща слънцезащита, не бива да се разбира погрешно. Слънцето е наш приятел или враг според начина на употреба и всяко неразумно продължително излагане не е препоръчително.

След запознаването с тези материали си обясних защо Хидратиращият крем се оказа точният за мен. Себум-регулиращия ефект мога да потвърдя лично, без да съм имала такива очаквания в началото на употребата. Това ме прави любопитна как дамите с нормална и суха кожа, ползващи крема, реагират към него. Ще очаквам отзиви, за да разнищим съставката докрайsmile.

 

Източници:

1.  Inhibition of Melanogenesis by Gallic Acid: Possible Involvement of the PI3K/Akt, MEK/ERK and Wnt/β-Catenin Signaling Pathways in B16F10 Cells. Tzu-Rong Su, Jen-Iie Lin и др.

2.   Trihydroxybenzoic acid glucoside as a global skin color modulator and photo-protectant. Hanane Chajra, Gerard Redziniak, Daniel Auriol и др.


 4127,    22  Мар  2018 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.