За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Консервантите – бягане с препятствия, II част

Консервантите – бягане с препятствия, II част

 
(0 гласове)

В презентацията “Европейското предизвикателство на консервирането – как ще консервираме козметичните продукти безопасно, ефективно и законно занапред?” от симпозиума на Европейската

федерация за козметични съставки от 2015 г., са изброени следните фактори за избор на консервант:

 • тип на формулата/ продукта
 • изисквана ефективност
 • интереси на потребителите
 • национална и международна правна регулация
 • производствени и маркетингови изисквания на компанията
 • безопасност
 • налични консерванти….

 

За формулатора на козметика с натурални сертифицирани съставки последното е от особена важност, защото изборът на възможните за влагане консерванти се ограничава допълнително от условието за сертификат. Ограниченията винаги са основно гориво за творчеството и тази ситуация не е изключение. Решението идва от хранителната индустрия и се нарича hurdle technologyтехнология на препятствията. Тя предполага такава стратегия в разработването на формулата и подбора на опаковка, която поставя множество препятствия пред замърсяването на продукта с микроорганизми и  тяхното последващо размножаване в него. За целта се разчита на няколко основни показателя:

 • добра производствена практика
 • подходящи опаковки
 • тип на емулсията (ако продуктът е емулсия)
 • активност на водата
 • контрол на рН на продукта
 • мултифункционални антимикробни съставки – антиоксиданти, биомиметични фосфолипиди (имитиращи естествените мастни компоненти на кожата), хелатни агенти и др.
 • натурални консерванти

Добрата производствена практика се изразява в определен стандарт на производството, свързан с поддържането на оптимална хигиена в производствените помещения, дезинфекция на оборудването, използване на пречистена вода, микробиално тестване на съставките преди влагането им. Немалко съставки са на водна основа и съдържат консервант още преди влагането им в краен продукт.

Подборът на опаковка при технологията с препятствия е от ключово значение. Основното изискване в случая е да се сведат до минимум контактът на продукта с въздух, слънчева светлина и други външни фактори, както и попадането на микроорганизми в него. Единствената опаковка за многократна употреба, отговаряща на тези условия текущо, е безвъздушната опаковка (airless packaging). При нея изпомпването не вкарва въздух в контейнера, съдържащ продукта, достъпът до него е ограничен до отвора на помпичката, продуктът е максимално защитен от окисление и замърсяване. Опаковките са леки, компактни, трудно чупливи, което значително благоприятства безпроблемното транспортиране и употреба. Тези качества определят airless опаковките като избора на Phytocode.

Под активност на водата се разбира количеството вода, което не е свързано с друга съставка, съответно е свободно за достъп от микроби, които се нуждаят от нея като жизнена среда. Всеки микроорганизъм има минимален праг на потребност от вода, под който не може да се развива. Когато чрез влагане на задържащи водата съставки (каквито са глицеринът и други овлажняващи съставки) количеството на свободната вода се сведе до минимум, това е неблагоприятно условие за развитието на микроби.

Всеки микроорганизъм има и определено оптимално ниво на pH на средата, за да се развива нормално. Поддържането на леко кисело рН на продукта в определени граници поставя поредното препятствие пред микроорганизмите, като се съобразяват подходящите за кожата стойности.

Мултифункционалните антимикробни съставки включват полезни за кожата вещества като биомиметични фосфолипиди, антиоксиданти и интересните хелатни агенти. Биомиметичните фосфолипиди са мастни съставки, които наподобяват мембранните липиди на кожните клетки. Те се отличават с естествена антимикробна активност, наред с другите им ползи. Такава съставка в LB серията Microbiota Care на Phytocode са фосфолипидите, извлечени от соя. Антиоксидантите също притежават силна антимикробна активност – съставката в LB серията е екстрактът от синя имортела. Хелатните агенти имат задачата да се свързват със свободни метални йони, като така повишават антиоксидантната защита на продукта и в същото време  увеличават пропускливостта на клетъчната мембрана при микробите, като ги правят по-уязвими на действието на консервантите. В LB серията тази роля играе съставката Sodium phytate, както и млечната киселина. Взети заедно, мултифункционалните антимикробни съставки представляват следващата бариера за микробите.

И ако някои микроби все пак се окажат истински атлети, то консервантите напълно ще ги ликвидират до финала.

Безопасното, ефективно, съобразено с регулацията консервиране на натурална козметика е…истинско изкуство.

 

      Референции:

 1. Self-preserving cosmetics. A. Varvaresou, S. Papageorgiou, E. Tsirivas, E. Protopapa и др.
 2. The European Preservation Challenge: How will we preserve products safely, effectively and legally in the future? Ian Watt, Dow Microbial Control, PCPC Science Symposium 20.10.2015
 3. Hurdle Technology: A new approach to cosmetic and drug preservation. Kabara.J.J.
 4. Preserving products naturally: “Non-chemical” preservation keeps products stable sustainably. Giorgio Dell’Acqua
 5. Natural cosmetic preservative ingredients and strategies. Perry Romanowski
 6. New alternatives to cosmetic preservation.
 7. Essential oils and herbal extracts as antimicrobial agents in cosmetic emulsion.  Anna  Herman

 2812,    10  Мар  2018 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 0888 206 291

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.