За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Козметика и кожна микрофлора

Козметика и кожна микрофлора

Живеем в свят, населен с микроорганизми. Немалка част от тях са потенциално опасни за нас, а контактът с тях е неизбежен.

Кожата ни е бариерата, която ни отделя от външния свят, но и повърхността, чрез която влизаме в досег с него. Тя е както първата ни линия на защита, така и първата ни уязвима точка. 

За да ни предпази, природата е измислила уникална стратегия – снабдила ни е с наши микроорганизми, които учените наричат Кожна Микробиота. Някой би помислил, че те са добрите момчета, които като верни стражи отблъскват нашествията на лошите момчета патогените. Природата обаче залага на разнообразието, не на дуализма. При една среда в равновесие различните видове се конкурират помежду си и така поддържат баланса в системата. Никой не успява да вземе превес.

Ако в средата настъпят промени, даващи предимство на едни микроорганизми за сметка на други, се поражда дисбаланс и възниква заболяване. Примери за такива заболявания са атопичeн дерматит, акне и себореен дерматит. При всички тях имаме съвкупност от фактори като понижен имунитет, недостатъчно или прекомерно отделяне на себум, изменения в състава му, промени в кожното рН, възпаление и числено превъзходство на дадени микроорганизми с общ спад в разнообразието им. Трудно е да се каже кое възниква първо – промените в средата или в състава на микробиотата. Лесно е обаче да видим на кое сме в състояние да повлияем – определено на средата. При това и в двете посоки – и в минус, и в плюс.

Един от факторите, влияещи на средата, която кожата ни предлага, е козметиката. Допреди учените да започнат да изследват кожната микробиота, никой не се е замислял как козметичните продукти влияят на малките ни бодигардове. Веднъж разбрали за тях и тяхната роля в живота ни, нещата се обръщат. Да поддържаме разнообразието им се оказва ключът към баланса и здравата кожа.

Какво може да ни навреди:

  • Агресивни почистващи средства. Те лишават кожата от естествения себум, който е хранителна среда за немалка част от нашата микробиота. Отделно нарушават кожната бариерна функция, което улеснява проникването на патогени;
  • Антибактериални сапуни, мокри кърпички и други продукти с антибактериално действие;
  • Козметика, съдържаща спирт. ( В случаите, когато подобни продукти са назначени по лекарско предписание, естествено се следва то).

 

Какво може да ни е от полза:

  • Меки почистващи средства;
  • Продукти, подкрепящи естественото рН на кожата;
  • Продукти, специално разработени да благоприятстват кожната микробиота.

 3155,    09  Фев  2018 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.