За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Човешкият микробиом – не сме това, което мислим

Човешкият микробиом – не сме това, което мислим

 
(2 гласове)

- Не пипай това, пълно е с микроби! Измий си ръцете!

От малки сме учени да мислим за  микробите като за врагове, които причиняват само болести.

Последните десетилетия бележат еволюция в това разбиране с откритието, че стомашно-чревният ни тракт е дом за огромен брой полезни бактерии, известни като чревна микрофлора. Години наред сме се борили с инфекциите с помощта на антибиотици. Безспорно е, че те са спасили много човешки животи, но имат и тъмна страна. Днес знаем, че тяхната употреба води до дисбаланс в чревната ни микрофлора, който има неблагоприятни последици. Осъзнаването на значимостта на микрофлората за здравето е довело до най-мащабното й изследване досега – американският The Human Microbiome Project* - Проект човешки микробиом.

Този проект, продължил 5 години и коствал 115 милиона долара, има за цел подробно изучаване на цялата съвкупност от микроорганизми, обитаващи човешкото тяло – т.нар. Човешка Микробиота, и събиране на пълна информация за техния генетичен материал – Човешкият Микробиом. В резултат е изготвена карта на човешката микробиота, населяваща устата, горните дихателни пътища, стомашно-чревния тракт, урогениталния тракт и кожата. Оказва се, че съжителстваме с едноклетъчни организми, които превишават броя на собствените ни клетки в съотношение, достигащо 10:1. Да, ние хората сме изумителни създания – един макроорганизъм и 10 пъти повече принадлежащи микроорганизми!

Всеки от нас има уникална по състав микробиота. Сдобиваме се с нея още по рождение. Тя се променя с възрастта, здравословното ни състояние и начина ни на живот. Съставът й включва бактерии, гъбички и вируси, които изпълняват различни роли в организма ни. Помагат ни в смилането и усвояването на храната, комуникират с имунната ни система, служат като щит срещу нежелани патогени от околната среда. От своя страна ние им предлагаме местообитание и хранителна среда.

Тези взаимноизгодни отношения са крехки и балансът лесно бива нарушен. Промени в средата, свързани с непълноценно хранене, снижен имунитет, стрес, заболяване, довеждат до количествени и качествени изменения в микробиотата. Огромните разлики в съвременния начин на живот в сравнение с бита на нашите предци само отпреди едно столетие са внесли резки изменения в микробиотата, еволюирала заедно с нас милиони години. Тези изменения учените от Проекта Човешки микробиом обвързват с някои от най-разпространените хронични и автоимунни заболявания днес. Повече от всякога е нужно преосмисляне на ролята на микроорганизмите в човешкия живот.

* за повече информация посетете официалният сайт на проекта - https://hmpdacc.org/

 

 

 


 9996,    09  Фев  2018 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.