За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Как микробиомната тенденция влияе и променя козметичната индустрия

Как микробиомната тенденция влияе и променя козметичната индустрия

 
(0 гласове)

Понякога промените протичат неусетно. Случват се, а не ги забелязваме.

Такава промяна се очертава в козметичната индустрия благодарение на познанията за кожния микробиом. При това тази промяна е в много насоки, които ще се окажат определящи през следващите години.

Тези промени касаят както съставките, така и формулите, новите термини, маркетинговите стратегии и комуникацията с потребителите.

Кожният микробиом е съвкупността от бактерии, гъбички и вируси, които естествено обитават кожата ни, така както чревната микрофлора обитава червата ни. Както тя е важна за доброто усвояване на храната и здравето на храносмилателния ни тракт, така и кожният микробиом е важен за доброто здраве и функциониране на кожата. Той помага за създаването на нормални условия като кисело рН, а също активно защитава кожата от чужди за нея вредни микроби. Кожният микробиом е част от кожата ни още от раждането, постепенно еволюира и се променя в различните възрасти според промените в условията на организма и в околната среда. Влияят му начинът ни на хранене, здравословното ни състояние, козметиката, замърсяването от околната среда. Неговият състав варира в различните части на тялото, а също и през различните възрасти. Когато е балансиран, кожата ни е здрава и работи добре. Ако е в дисбаланс, имаме проблеми с кожата като раздразнения, зачервяване, възпаления, слаб кожен имунитет. Затова е важно да се грижим правилно за него.

Основните нови съставки в микробиомната тенденция са на базата на пробиотици. В козметичен продукт е почти изключено да се вложат живи пробиотици, макар че има и такива продукти на пазара, но производителят не е европейски. По-често се използват пребиотици, постбиотици, а новите понятия са парабиотици и гостбиотици, което идва от английското ghost – призрак, а не от българската дума за поканен посетител. Какво да очакваме от продукт, на който пише, че съдържа такава съставка:

 

  • Пребиотик – съставка, която кожният микробиом използва като източник на хранителни вещества. Продуктите с пребиотици повишават наличието на хранителни вещества по повърхността на кожата, защото тя по принцип е по-бедна хранителна среда от червата. Така тези продукти подхранват и подсилват кожния микробиом като цяло.
  • Постбиотик – съставка, която съдържа биологично-активни вещества от жизнената дейност на бактерии, главно млечнокисели бактерии. Тези съставки притежават антимикробна и противовъзпалителна активност. За разлика от пребиотика, постбиотикът има по-скоро защитна функция за микробиома.
  • Парабиотици и гостбиотици са части от деактивирани бактерии или екстракти от тях, които целят определени промени в кожния микробиом, главно преодоляване на неговия дисбаланс. Дори клетъчните стени на неживи бактериални клетки могат да потискат дейността на вредни бактерии.

 

Какви са другите нови съставки, освен пробиотиците и техните производни, и какво целят? На първо място, целта на новите съставки е да се минимизира тяхното вредно влияние върху кожния микробиом. Нашият микробиом е устойчив и се възстановява, но ако не му се пречи, би било най-добре за него. Потенциално вредни съставки могат да бъдат някои консерванти, някои парфюмни съставки, анти-акне и противопърхутни съставки, някои измивни съставки и др. Идеята е те да бъдат заменени с такива, които максимално да щадят микробиома.  За целта производителите отново се обръщат към природата. От няколко години се разработват консерванти на базата на млечнокисели бактерии. Работи се и по формули, които да не съдържат консерванти въобще, като някои безводни продукти например. Дори се разработват парфюмни съставки, които да не вредят на кожния микробиом.

Понеже това все още е нова област, трябва нов подход към тестване ефективността на съставките и тяхното влияние върху микробиома. Затова се използват нови методи за установяване как съставките влияят на жизнената дейност на бактериите и гъбичките по кожата.

Сертифицирането на продукти като безвредни за кожния микробиом е още една новост. Доколко е оправдано и подкрепено с наблюдения от практиката, не знам. Аз съм относителен скептик спрямо подобни частни инициативи за сертифициране. От една страна, могат да допринесат за развитието на дадена тенденция. От друга страна, липсата на контролни органи и международни научнообосновани критерии за тази дейност ме кара да се въздържам от ентусиазъм засега. По-скоро бих заложила на съставки, отколкото на сертифициране при избор на продукт. С цел да Ви помагаме да сте добре информирани, такива сертифициращи фирми са MyМicrobiome, HelloBiome и други. Вече се предлагат и комплекти за тестване на кожния микробиом, както UBiome пусна такива за тест на чревния микробиом. Отново съм скептична, че домашен тест може да даде ценна информация там, където изследванията в лаборатории са на стойности от порядъка на няколко хиляди евро. На този етап бих Ви посъветвала – спестете си парите. В потвърждение на думите ми само ще Ви напиша, че миналата година Ubiome бяха подведени под съдебна отговорност за измама във връзка с техните тестове. Проблемът не е бил в самите тестове, а в опита на фирмата чрез измами и пресиране на лекари да получава възможно най-много и най-бързо пари от продуктите си. Това само подкрепя скептицизма ми към иновации, нерегулирани в необходимата степен, за да са защитени интересите на потребителя.

Видно е, че микробиомната тенденция е започнала да променя козметичната индустрия. Тя е една от 6-те топ тенденции за 2022 година според WGSN – базирана в Лондон фирма за прогнозиране на тенденции в бизнеса. Mintel, друга фирма, наблюдаваща козметичния бизнес, е установила, че близо 30% от козметиката, навлязла на пазара между  2018 и 2019 година, е съдържала ферменти, търсенето по ключова дума микробиом се е увеличило 5000% за 2021 г., а над 50% от потребителите на сапун, шампоан и душ-гел в САЩ се интересуват да ползват козметика с грижа за кожния микробиом. Ако искате да бъдете част от този козметичен тренд, сигурният избор е козметиката на Phytocode. От 2018 г. предлагаме микробиомната си серия LB Microbiota care, която е с доказани пребиотични и постбиотични съставки и ни е спечелила множество лоялни клиенти.


 580,    31  Юли  2022 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.