За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Защо не трябва да пропускаме лосиона за лице?

Защо не трябва да пропускаме лосиона за лице?

Възприемаме този козметичен продукт като стъпка след почистването и преди хидратирането и подхранването на лицето.

За едни е закон Божи, за други нещо, което може да пропуснат понякога. Аз съм от първите и ще Ви обясня защо.

Основната грижа за кожата на лицето, която се е наложила от десетилетия, е в три стъпки:

  • почистване
  • тонизиране
  • хидратиране и подхранване

 

Почистването е ясно - отстраняване на замърсявания, излишен себум и евентуално грим от повърхността на кожата. Хидратирането и подхранването също са ясни – внасяне на полезни вещества и увеличаване водното съдържание на кожата. Какво обаче е тонизирането? Тонизиране като освежаване, енергизиране или и още нещо?

Да, определено е и още неща. На първо място защо е възникнала потребността от тонизиране? Защото в миналото почистващите средства не са били с рН, съобразено с кожата. Сапуните например са били доста алкални, нарушавали са естественото леко кисело рН на кожата и е трябвало след тях тя да се обтрие с някаква кисела течност, например воден разтвор на ябълков оцет или лимонов сок. Жените инстинктивно са знаели, че леко киселите течности помагат да се преодолее усещането за опъване след измиването със сапун. Някои са ползвали дори млечна суроватка. В днешно време науката зад козметиката е напреднала толкова, че почистващите средства се разработват с балансирано рН, което не променя този показател на кожата. Това обаче не се отнася за водата. Тя е неутрална или често леко алкална. Това означава, че винаги трябва да я включваме в сметката, когато почистваме лицето си с гел, който се отмива. Ако използваме мицеларна вода, тя би трябвало да е рН балансирана, ако е разработена добре, и тогава може да пропуснем тоника/лосиона. Ако обаче се изплакваме с вода, трябва да последваме с нанасяне на тоник по подсушеното лице и шия, за да възвърнем бързо равновесното рН. В противен случай кожата ще се погрижи сама за това, тя е динамична и самоподдържаща се система, но ще ѝ отнеме повече време, понякога към 1-2 часа. Затова първата полза от тоника или лосиона за лице е възстановяване на балансираното кожно рН.

Ако ползвате такъв тип продукт, ще забележите, че нанасяйки след него серум, крем, те се разнасят по-лесно, попиват по-бързо и Ви трябва по-малко количество от тях за цялото лице. Причината е, че тонизирането на лицето подготвя кожата за следващия продукт, тя е леко овлажнена. Това е втората полза от тоника и лосиона за лице – улеснява разнасянето и попиването на следващия продукт.

Ако спрете избора си на т-нар. есънс лосион, тогава получавате още повече бонуси. Смисълът на есънс лосиона е в това той да е допълнително обогатен с активни съставки в добра концентрация, които да оказват повече полезни действия. Това може да са витамини, алфа-хидрокси киселини с лек ексфолиращ ефект, растителни екстракти с различна насоченост – анти-ейдж, анти-акне, антипигментни и др. – които да допълват и подсилват ефекта от серумите и кремовете. От една страна есънс лосионът подпомага попиването на крема, а от друга страна кремът повишава проникването на полезните съставки на есънс лосиона в кожата. Това е чудесен ефект на синергия между двата продукта.

Точно така са замислени и разработени есънс лосионът от серията LB, флуидът Red Out и анти-акне лосионът Rose Kiss. Всеки от тях е обогатен с активни съставки, които работят в дълбочина. Есънс лосионът активно възстановява и поддържа баланса на кожната микробиота, алфа- и бета-киселините в състава му нежно ексфолират кожата, а витамин В3 ускорява кожната регенерация и избистря тена. Отново В3 в комбинация с екстракта от хлорела във флуида Red Out успокояват зачервяването и възпалението при розацея, а самият флуид създава защитен филм върху кожата, като намалява нейната реактивност и чувствителност. Същият продукт има прекрасно защитно действие върху чувствителна, застаряваща кожа. Анти-акне флуидът Rose Kiss успешно тушира възпаленията, свива порите и прави кожата по-чиста и свежа, благодарение на уникалната активна съставка, която избирателно потиска бактериите, причиняващи възпаление.

Изброените дотук полезни свойства на тези продукти са достатъчна причина те да бъдат неизменна част от  козметичната ни рутина, но най-важно е убеждението от личен опит. Ако още се чудите толкова ли е необходимо да прилагате тонизирането като стъпка, просто опитайте известно време с него, а после за същия период спрете да ползвате продукта. Убедена съм, че повечето от Вас няма да издържат същото време без тонизиране. Кожата просто знае кое е най-доброто за нея и си го иска. Не е важно да следваме сляпо козметичните предписания. Важното е да се убедим какво е полезно за кожата ни.


 668,    30  Юни  2022 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.