За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Гуа ша масаж за тонус и подмладяване на лицето

Гуа ша масаж за тонус и подмладяване на лицето

Гуа означава изстъргвам, а ша е лоша енергия. Гуа ша може да се преведе като „изстъргвам лошата енергия“.

Този вид китайски масаж се практикува от векове. Първоначално се е прилагал по цялото тяло за освобождаване на енергийни блокажи, които водят до схванати мускули и болки в гърба, врата и т.н. В днешно време гуа ша се прилага като стягащ и подмладяващ масаж за лицето и шията. Ефектът от него не настъпва незабавно, но е видим още в края на първия месец при редовно прилагане.

Как се прави гуа ша масаж – за него е необходима специална плочица от полускъпоценен камък или дърво. Най-често срещани са тези от розов кварц, нефрит, авантюрин, аметист. Формата на плочицата е специална, прилича на леко извито сърце и е създадена нарочно така, че да следва с лекота контурите на лицето. Когато я пробвате за първи път, ще се убедите колко умно е пригодена. Пасва чудесно на челюстта, брадичката, скулите, челото, носа и шията. Плочицата се поставя под ъгъл около 45 градуса спрямо повърхността на лицето, а може и почти да се долепи до кожата, но не бива да бъде под прав ъгъл спрямо нея. Идеята е част от плоската повърхност да оказва натиск, вместо той да идва от ръба. Така по-голяма повърхност от плочката извършва масажните движения и натискът се разпределя равномерно върху кожата.    

Гуа ша изглежда като масаж, който цели лимфен дренаж и подобрено кръвоснабдяване. Неговият смисъл и ефект обаче са по-дълбоки. Всеки от нас прави множество мимики ежедневно. Ако дадено изражение се повтаря по-често, следите от него остават по лицето. При някои хора челото е с изразени хоризонтални гънки, при други „гневните бръчки“ между веждите са дълбоко врязани, може да е само една, може да са ясно очертани и двете, а може да са дори повече от две. При трети кожата над назолабиалните гънки надвисва, ъгълчетата на устата сочат надолу и това придава едно изражение на недоволство, униние и умора. При някои хора около външните ъгли на очите има цяла паяжина от бръчки, а при други силно се врязва гънката на брадичката. При често повтаряне тези изражения се запечатват и причиняват все по-дълбоки гънки. Причината е в напрегнатите лицеви мускули, които остават дълго време в едно и също положение. Това се вижда най-ясно на снимки, изразяващи различните емоции, както е показано на тази схема:

 

Ако твърде напрегнатите мускули са една от причините за състарения вид на лицето, тогава е логично да искаме да ги отпуснем. Масажът гуа ша е отличен начин за това. Първия път, когато си го направих, изпитах такова облекчение и отпускане, че едва тогава си дадох сметка колко схванати са били лицевите ми мускули. Особено тези на челюстта към ушите, както и около устата. Нали знаете израза „Трябва да стисна зъби и да се справя, да издържа.“ Малко ли от нас не са си го казвали в един или друг момент от живота си? Малко ли от нас не стискат зъби почти ежедневно? А на колко от нас се налага да преглъщат трудни за преглъщане неща? Това води до немалко напрежение в шията, за което също не си даваме сметка. А когато сме под напрежение и усещаме челото си като хванато в скоби, в обръч, който ни стяга жестоко?

Почти навсякъде, където прокарвах плочицата, усещах напрегнатост. И ето Ви първата полза от гуа ша масажа – да установите местата на напрежение в лицето и да осъзнаете наличието му. Това ни отвежда към следващите две ползи, които са свързани със схемата на емоциите по-горе, както и с китайската диагностична карта на лицето от тази статия:

Според китайската традиционна медицина отделните зони на лицето се свързват с дейността на различните органи и са показателни за тяхното състояние. Ако разгледате схемата, различните зони са оцветени в определени цветове и са с определена форма. По челото има три зони – по средата от линията на косата надолу е зоната на тънките черва (кафявият триъгълник), от двете ѝ страни е тази на пикочния мехур (черните правоъгълници), а над веждите е на сърцето (кафяви правоъгълници). Между веждите е зоната на черния дроб отдясно и на панкреаса отляво (зелен ромб). Т.нар. „гневни бръчки“ се свързват с проблеми в дейността на тези органи. Малките зелени ромбове във външните ъгли на очите са зоната на жлъчния мехур. Бръчки там показват проблеми с вземането на решения. Под очите в черно е зоната на бъбреците и надбъбречните жлези, торбички и тъмни кръгове под очите може да са сигнал за затруднения в дейността им. Носът показва какво е положението със сърцето и далака. Ако има нарушения в сърдечната дейност, носът може да е подпухнал и зачервен. В средната част на бузите (оранжеви правоъгълници) е зоната на стомаха, прекомерно зачервяване и розацея там са признак за смущения във функциите му. Отстрани на устата към брадичката (сините правоъгълници) е зоната на дебелото черво, подпухналост там показва раздразнено черво и дисбактериоза, а прекалено врязани назолабиални бръчки може да указват и нарушена перисталтика. В долната част на бузите към челюстта (сините триъгълници) е зоната на белите дробове. Прекалена сухота на кожата или отпуснатост там изискват внимание. И накрая брадичката е зоната на репродуктивните органи. Пъпки и комедони в тази зона указват хормонален дисбаланс и проблеми с тези органи.

Отново според китайската традиционна медицина всяка двойка органи се свързва с определена емоция:

 • черен дроб и жлъчен мехур– гняв и раздразнителност
 • бели дробове и дебело черво – тъга, скръб
 • стомах и далак – притеснение, тревожност
 • тънки черва и сърце – радост
 • бъбреци и пикочен мехур – страх

 

Бръчките в отделните зони на лицето също указват за емоционалното ни състояние.

 • Хоризонталните в областта на челото показват тревоги и прекалено премисляне на нещата
 • вертикалните между веждите – раздразнителност, гняв, проблеми с фокусирането върху същността, а често и проблеми със зрението, главно късогледство – при вглеждане надалеч човек се смръщва
 • бръчките във външните ъгли на очите могат да изразяват както чести усмивки, така и напрежение, понякога също гняв, а като проблем със зрението са израз на далекогледство – при вглеждане наблизо очите се присвиват
 • линии под очите, тръгващи от вътрешните ъгли, говорят за тъга, загуба, мъка, разбито сърце
 • отпусната кожа по челюстите показва възмущение, обида и задържани, неизразени емоции
 • дълбоките назолабиални линии са признак на тъга и недоволство
 • изразени гънки от ъглите на устата към брадичката показват тъга, безпокойство

 

Ако изпитваме определени емоции твърде дълго време, като например тъга от загубата на близък, това се отразява както на съответните органи в тялото, така и на лицето в съответните зони. Органите са дебело черво и бели дробове, погледнете израженията на тъгата (трето и четвърто отляво надясно на горния ред от снимките на емоциите) и зоните от лицето, в които се вдълбават гънките. Е, не съответстват ли на зоните на дебелото черво и белите дробове? Ъглите на устата и целите бузи са насочени надолу. Да, очите и веждите, цялото лице участва, но в долния участък е най-изразено. Ако проследите и други изражения, емоции и зони, ще установите също закономерност. Това прави гуа ша масажа доста задълбочен подход към цялостното здраве на организма, в това число на психиката и емоциите ни. Ние сме едно цяло и всеки елемент е важен. Затова за мен този масаж е чудесен начин да общувам с тялото си и да си обръщам внимание по нов начин. Връзката между емоциите, органите и вида на лицето е както права, така и обратна. Имам предвид, че както може емоция да се отрази на орган и черти, така и масажът на лицето може да въздейства на чертите му, да ни отпусне емоционално и чрез акупунктурните точки по лицето да изпрати сигнал към органите да освободят напрежението. Може да отнеме поне месец, ако не и два редовен гуа ша масаж, но Ви гарантирам, че лицето Ви ще се промени към по-гладко, свежо, опънато и младо. Аз лично виждам най-голяма полза в отстраняването на подпухналост, подобряване контурите на лицето, намаляване на назолабиалните бръчки, подчертаване на скулите, по-свеж, избистрен тен. И в чистото удоволствие от този отпускащ, направо лечебен масаж.

Ако решите да пробвате този масаж, имайте предвид, че плочиците лесно се чупят при изпускане и удар в нещо твърдо, ако изберете такива от розов кварц и подобни материали. Дървената е по-добър вариант от тази гледна точка, но по-трудно се намира. Аз явно не съм от най-внимателните хора, защото вече счупих две при изпускане по време на почистване. Измивам плочицата след всяка употреба и я прибирам в кутийката ѝ. Преди всеки масаж почиствам лицето си и нанасям малко крем. Може да ползвате който и да е от любимите си кремове на Phytocode, а може и да се използват няколко капки от любимо масажно масло вместо това. Масажът подобрява усвояването на крема от кожата. Възможно е да си направите добър масаж както с една, така и с две плочици, с които да обработвате синхронно двете половини на лицето. Ето видео за такъв масаж:

След масажа е нормално лицето да е леко порозовяло, но не бива да е силно зачервено. Натискът трябва да е умерен и приятен, а усещането след това за изключителен релакс.

Ако темата Ви интересува в дълбочина, след статията давам линкове към източници на повече информация. Особено интересен ми беше този за китайското четене по лицето, за съжаление са на английски, но с google translate може да се получи съвсем приличен превод. От него например научих, че изразени назолабиални линии означават, че човекът има цел в живота. Е, аз явно имам голяма цел в животаsmile.

Информацията си струва, резултатите също.

 

Източници:

 1. Chinese face readingкитайско четене по лицето
 2. Face mapping in Chinese medicine

 4648,    25  Юни  2022 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.