За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Чувствителната кожа – между рекламата и реалността

Чувствителната кожа – между рекламата и реалността

Знаете ли, че процентът на хората с чувствителна кожа нараства според статистическите данни?

Текущо около 60-70% от жените и 50-60% от мъжете преценяват, че имат чувствителна кожа. Днес знаем за устройството и функциите на кожата повече от всякога, козметичната индустрия и дерматологията са изключително напреднали, появяват се все по-ефективни съставки и е логично това да води до спад в кожните проблеми. На практика е точно обратното, все повече хора се оплакват от тях. Както показва статистиката, чувствителната кожа е един от най-разпространените проблеми. Къде грешим?

Ако се проследят тенденциите през десетилетията, една се очертава ясно – броят на козметичните продукти в световен мащаб расте. Същото се отнася и за броя на съставките. Понастоящем в Международната номенклатура за козметичните съставки (INCI – international nomenclature of cosmetic ingredients) са включени общо над 16 000 различни съставки. При това всяка година излизат нови, въпрос на престиж и борба за пазарен дял. Колко от тях са наистина полезни и потребни е отделен въпрос. Акцентът е върху продажбите.

Ежегодно се пускат в продажба и много козметични продукти. Отново акцентът е върху продажбите, като ни убеждават, че трябва да купуваме на принципа на Мечо Пух – колкото повече, толкова повече. Маркетинговите стратегии редовно са фокусирани върху едновременното предлагане на повече продукти. Типичен пример е корейската рутина, както и идеята да се раздроби един продукт на множество отделни – серуми, концентрати, шийт маски и подобни – и да се генерират печалби от всички тях. Дали кожата има нужда от така наречения „лейъринг“, тоест „наслагване на продукти“, никой не може да докаже, важното е, че бизнесът има нужда от „наслагване“ на печалба.

Чувствителната кожа е резултат от комбинация от фактори. Може да има генетична предразположеност, непоносимост към определени козметични съставки, повишена реактивност според сезона, хормоналния фон и общото здравословно състояние, може да се влоши след прием на медикаменти. Често е свързана със състоянието и дейността на храносмилателния тракт, влияе се от някои храни и напитки. По отношение на козметиката обаче, главното е поносимостта към продукти и съставки.

При чувствителната кожа често се наблюдава нарушена бариерна функция. Това може да се дължи както на факта, че кожата естествено е твърде суха, така и на използването на агресивни почистващи продукти. Твърде честата ексфолиация също може да влоши проблема. Нарушената кожна бариера пропуска по-лесно и в по-големи концентрации някои дразнещи вещества, прахови частици и други замърсители. Това води до реакции като зачервяване, сърбеж, парене, лющене. Следователно първата грижа при този тип кожа е да се възстанови и укрепи бариерната функция.

Втората стъпка е да се намали досегът с дразнещи вещества. Колкото повече козметични продукти се ползват, толкова по-голяма е вероятността някои от съставките им да окажат дразнещ ефект. Това означава само едно – свеждане на козметичните продукти до минимален брой внимателно подбрани. С други думи минимализъм в грижата.

Истинският минимализъм означава да се избере козметика, която е максимално изчистена от всичко ненужно за кожата. Това са преди всичко аромати и оцветители. Ароматите са потенциални алергени и може да съдържат дразнещи вещества. Колкото и да са приятни, е добре да се избягват в козметиката за чувствителна кожа. Оцветителите също може да имат дразнещ потенциал. И те, както ароматите, носят чисто сетивна наслада, но не и реална полза за кожата. Затова е добре да се избере козметика без тях, освен в случаите на декоративна козметика и бои за коса, където те са главни действащи лица. Ако все пак имате чувствителна кожа, редуцирането точно на декоративната козметика е един от лесните начини да се намали броят на потенциално дразнещите продукти.

В случаите, когато чувствителността на кожата се засилва, повечето от нас започват да търсят продукти, с които да я успокоят. Тоест, чудим се какво да добавим в грижата за нея, какво не ѝ достига. Това може да е грешка, защото в повечето случаи нещо ѝ е дошло в повече. Правилното е вместо да увеличаваме броя на продуктите, да го намалим. Може да приложим принципа на елиминацията. Това означава да спрем употребата на всичко, освен най-нужното – почистващо средство и крем. Почистващото средство трябва да бъде много меко, рН балансирано и да не изсушава кожата. Кремът да бъде без аромат и оцветител, да възстановява кожната бариера и да е с хипоалергенен състав. Когато кожата се успокои след известно време, може да се въвеждат поетапно още продукти, по 1 в рамките на месец и да се наблюдава кожната реакция. Така ще има по-голяма яснота кой продукт се понася добре и кой не. Използването на множество продукти един след друг не е препоръчително при чувствителна кожа. Колкото повече различни съставки едновременно, толкова повече потенциални дразнители и трудности при установяване кои са проблемните продукти. Винаги при възможност ползвайте тестери, преди да закупите даден продукт.

Добра SOS комбинация от продукти на Phytocode за този тип кожа са измивният гел от серията LB и кремът Red Out. Използвайте само тях за 1 месец и следете за състоянието на лицето. Впоследствие може да добавите есънс лосиона LB или флуида Red Out. Възползвайте се от тестерите на кремовете, които предлагаме, преди да прецените за покупка. Всичките ни продукти са разработени с мисълта да са подходящи за чувствителна кожа, но тя винаги изисква особено внимание. Затова ако имате чувствителна кожа – щадете я.

 


 644,    22  Май  2022 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.