За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Оста черва-кожа и значението на пробиотиците за кожното здраве

Оста черва-кожа и значението на пробиотиците за кожното здраве

На пръв поглед няма много общо между кожата и червата, но ако се замислим, и двете правят връзката ни с външния свят по един или друг начин.

Кожата ни покрива изцяло и е бариерата, която ни отделя от външния свят. Тя пропуска избирателно вещества навън от тялото и навътре в него. Червата също са своеобразна гранична зона между нас и външния свят, защото в тях попада храната, която поемаме. Заедно с нея можем да погълнем различни микроби, някои от които безвредни, други полезни, а трети откровено вредящи. И двата органа имат функции, свързани с имунната защита на организма и поддържането му в равновесие.

Както червата, така и кожата имат свои собствени микробиоми. Причините вероятно са разнообразни, но на първо място и двата органа са в контакт с външния свят, което предполага постъпването на микроби в тях. И двата органа имат голяма повърхност и условия, които са подходящи за живот. В червата има разнообразни хранителни вещества. По кожата не са толкова много, но все пак секретите на мастните и потни жлези съдържат достатъчно съставки, които служат за хранителна среда. Микробиомите и на двата органа имат свои специфични състави от бактерии, гъбички и вируси. Те живеят в симбиоза с нас и помагат на организма ни да се защитава от вредни микроби, благодарение на принципа на конкуренцията. Целта на нашите микроби не е да пазят нас реално, а благоприятната си жизнена среда. С това те ни извършват немалка услуга, защото отблъскват някои патогени. Друг полезен момент е помощта им за усвояването на хранителните вещества конкретно в храносмилателния тракт. Полезните ни бактерии се справят успешно с разграждането на някои храни, които сами не бихме усвоили добре. При това те отново действат в свой интерес, но така предоставят и на нас достъпа до полезни съставки като минерали, витамини и други биологично-активни вещества. Още по-важно е, че преработвайки частично неразтворимите във вода фибри, те синтезират есенциални мастни киселини, които иначе не се съдържат в храната ни, а също отделят и витамини, с които допълнително обогатяват организма ни. Типичен пример са гама-аминобутировата киселина и витамин В 12. Чревните ни бактерии са способни и да преработват част от мазнините в храната, като синтезират нови мастни киселини, които първоначално не са се съдържали в нея. Тези мастни киселини имат изявен антибактериален ефект, а също могат да играят ролята и на сигнални вещества. Така се осъществява комуникация между червата и други органи, тъй като въпросните сигнални вещества преминават през чревната стена във вътрешността на тялото и там участват в дейността на еднокринната и нервната система, а също и на кожата. Реално погледнато, всички вещества, необходими за функциите на който и да било орган, кожата в това число, идват от червата. Това е причина да възникне терминът „ос черва-кожа“.

Част от тези вещества са директен резултат от жизнената дейност на чревния микробиом. Те се отразяват както на дейността на потните и мастни жлези, например въздействат върху състава на техните секрети, така и влияят на регенеративните процеси на кожата, и върху състава на кожния микробиом. Някои чревни микроби отделят метаболити, които отключват провъзпалителни реакции, а други точно обратното – предизвикват отделянето на вещества, потискащи възпаленията. Късоверижните мастни киселини, произвеждани от чревни бактерии, като пропионат, ацетат и бутират, играят важна роля за доминирането на едни или други видове кожни бактерии. Пропионибактерии в червата например отделят пропионат, който има антибактериален ефект върху златистия стафилокок, докато кожната бактерия Staphylococcus epidermidis понася много добре присъствието на пропионата. Тя на свой ред комуникира с имунните клетки в епидермиса и модулира техния отговор на външни дразнители, тоест потиска свръхреакцията на имунната система, с което на практика ни пази от кожни раздразнения и алергии. Това е малка част от примерите, които показват колко динамична е комуникацията между чревния и кожния микробиом, колко тясно са свързани помежду си и колко силно влияние оказва това върху здравето на кожата ни.

Когато чревната микрофлора е балансирана, кожният микробиом също е балансиран. При редица кожни проблеми се наблюдава обратното – дисбаланс на чревния, а оттам и на кожния микробиом. При спад в броя на полезните бактерии, се повишава този на патогените. Те отделят определени вещества, които се разглеждат като маркери за дисбаланс. Ако нивата на тези вещества са завишени, те попадат в по-големи количества в кръвния поток, оттам в кожата и причиняват нарушения в бариерната функция на кожата и структурата на епидермиса. Това се наблюдава при състояния като акне, псориазис, атопичен дерматит и др.

 

Какви са основните изводи за връзката между чревния и кожен микробиом:

  • има комуникация чрез сигнални вещества между чревния и кожния микробиом
  • кожното здраве зависи от тази комуникация
  • дисбаланс на чревния микробиом води до дисбаланс на кожния, което е основна причина за проблеми с кожата
  • балансираният чревен микробиом води до баланс на кожния микробиом, което означава здрава и красива кожа

 

Как може да ни е реално полезна тази информация? Като осъзнаем, че ако повлияем положително чревния си микробиом, това на свой ред ще се отрази положително на кожния микробиом. А как се повлиява чревният микробиом? На първо място чрез храната, а на второ – чрез пробиотици. За здравословното хранене има много материали. Пробиотиците по-рядко се коментират във връзка с кожата. Най-често се приемат след антибиотична терапия за възстановяване баланса на чревната микрофлора, както и при лечение на гъбични инфекции. Профилактичният прием при акне например също е свързан най-често с туширане страничните ефекти на антибиотици, предписани като терапия. При това се препоръчват само за кратък период от време, а възстановяването на нормалната чревна микрофлора може да отнеме месеци. Изследвания сочат, че редовният прием на пробиотици може да подобри бариерната функция на кожата и да намали загубата на вода, с което се намаляват проблемите на сухата кожа. Също може да помогне за потискане на възпаления и прави кожата по-устойчива. Наред с това се стимулира кожната регенерация и раните зарастват по-бързо. Алергиите също са проблем, който все повече изследвания свързват с дисбаланс на микробиома и спад в разнообразието на микроорганизмите. Затова приемът на пробиотици е начин да се набавят редовно полезни бактерии в достатъчни количества, за да произведат благоприятен ефект върху дейността на червата и кожата.  

Ако искате да подобрите кожата си с пробиотици, насочвам вниманието Ви към тези две предложения от нашия сайт:

Пробиотик BiobiVita с инулин

Пробиотик BiobiVita с млечен концентрат

 

И двата продукта съдържат не само полезни млечнокисели бактерии, но и вещества, които им осигуряват добра среда за развитие и размножаване в червата. Инулинът доказано повишава количеството на бифидобактериите, които поддържат здраво дебело черво, а млечният концентрат е естествената хранителна среда на млечнокиселите бактерии. В комбинация с продуктите ни от серията LB microbiota care, пробиотичната грижа за кожата Ви е завършена отвътре и отвън.

 

 

Източници:

1. Повече за цялата серия пробиотици тук.

2. The gut microbiome as a major regulator of the gut-skin axis. Iman Salem, Amy Ramser


 1256,    20  Мар  2022 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 0888 206 291

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.