За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Световни тенденции в козметиката през 2022

Световни тенденции в козметиката през 2022

 
(0 гласове)

Новата 2022 година дойде, а с нея и статиите на водещите козметични издания за основните тенденции в грижата за кожата и външния вид като цяло.

Прави впечатление, че има както задълбочаващи се тенденции от предходни години, така и сериозни обрати в определени насоки. Някои от тези обрати очаквах отдавна и нямах търпение да настъпят. Крайно време беше за отсяване на зърното от плявата и внасяне на повече критичност и здрав разум. За други неща ще почакам още, като например залезът на инфлуенсърите, но и на това ще му дойде времето. Сега да разгледаме козметичната прогноза за 2022.

Ключови тенденции:

  • Маскне
  • Zoom психоза
  • Грижа за кожата по време на менопауза
  • Стягане на кожата и лицевия контур
  • Грижа за кожния микробиом
  • Пре- и пробиотични съставки
  • Безводна козметика
  • Еко опаковки, рециклиране, опаковки-пълнители
  • Устройства за естетични процедури у дома
  • Научна обосновка и прозрачност на претенциите в „зелената козметика“

 

Ковид пандемията продължава да се отразява на козметичния бранш. Маскнето набира още скорост като тематика, защото носенето на маски продължава да е актуална мярка по целия свят. Това доведе до нарастващ брой нови съставки, ориентирани към решаване на този проблем. Наскоро гледах интересен материал в Cosmetics & Toiletries, в който беше обяснено, че маскне всъщност не е типична форма на акне, а възпалителна реакция на кожата, породена от постоянното триене на маската. В тази статия от блога ни е дадена по-подробна информация за проблема и факторите, които го пораждат.

Броят продукти, които адресират маскне, засега не съответства на броя нови съставки за него. Дано тази празнота бъде попълнена през 2022 г., защото маските не изглежда скоро да отпаднат. В същото време, отново във връзка с носенето на маски, нараства потребността от продукти, които са едновременно грим и грижа за кожата, като например комбинация 2 в 1 крем за лице с активни съставки и фон дьо тен, който да не се изтрива от маската. Изобщо, носенето на маски е завишило силно интереса към декоративна козметика, която трайно се фиксира върху кожата.

Друг момент, свързан с пандемията, е т.нар. Zoom психоза, или притесненията на хората как изглеждат при онлайн комуникация, главно в работно време. Много от нас работят от вкъщи и се налага да участват в оперативки, онлайн работни срещи с бизнес партньори, обучения и т.н.  Камерите нерядко не предават образа ни в най-добра светлина, но за това решенията са ограничени и свързани главно със съобразяване на светлината и евентуално грим, който отразява повече светлина, съответно смекчава очертанията. Далеч по-важното е да приемаме, че на живо не биха ни виждали по същия начин, както онлайн и не следва да се притесняваме толкова, защото всички изглеждат променени при тези обстоятелства. Все пак търсенето на хайлайтъри и продукти, които оптично запълват бръчки, със сигурност се е повишило още поради този проблем. Разбирам го напълно, защото и аз не се харесвам в тези случаи, но не заради бръчките, а заради това, че се подчертава отпускането на кожата ми.  

И като писах бръчки и отпускане, две тенденции са ми много любопитни и обещаващи. Първата е свързана с извеждане на преден план на темата за хормоналното стареене и грижата в периода на пре- и менопаузата. Акцентът тук отново е грижа против признаците на кожното стареене, но не бръчките са фокусът, а отпускането, загубата на еластичност и стегнатост, което води до промяна в контурите на лицето. С продуктите на Phytocode положението с бръчките е супер, имам само две в зоната на веждите и една лека линия на челото, обаче отпускането ми е проблем. В първата серия Rosa Damascena имаше точно крем против хормоналното стареене с CICA и екстракт от банан, но когато беше наличен, не ми беше необходим. Сега се надявам дамите от Phytocode да последват тази тенденция и да ни зарадват с крем за стягане на кожата и лицевия контур.

Втората приятна изненада за мен е постепенното преориентиране към алтернативи на ботокса и филърите. Ясно е, че те ще са търсени още доста време, но вече немалко дерматолози обсъждат с клиентите си други варианти, за да се избегне прекомерната употреба на тези продукти, която понякога води до замръзнали черти на лицето и неестествено изражение. Много интересно ми звучи терапията с Ellacor. Това е устройство с фини кухи игли, които буквално отнемат миниатюрни частички кожа, като образуваните микро дупчици зарастват бързо без белези. Това води до стягане на кожата просто защото част от нея е отстранена. Статията в Byrdie твърди, че тази процедура има траен ефект дори след еднократно прилагане.

Относно DAXI, алтернативата на ботокс, която е с удължено действие и са необходими 2 процедури годишно с него, само ще го спомена без ентусиазъм. Самият ботокс не ме е вълнувал никога, но микротоковата терапия, която стяга лицето чрез мускулна стимулация – да.  Следващата интересна тенденция се очертават точно устройствата за домашно ползване, които заместват някои процедури в естестичните клиники. Пример са продукти като Nuface, Foreo, ZIIP, Facegym PureLift face, които се използват със специално предназначени за целта гелове. Тези устройства изпращат слаби електрически импулси към лицевите мускули, с което тонизират и стягат кожата, подобряват контура на лицето, свиват порите и избистрят тена. Напоследък доста зачестиха рекламите, които ми излизат в интернет за тях.

Друго нещо, което е зачестило последната година, е търсенето в Гугъл по ключова фраза microbiome skincare, според статистиката с 5000%, поне така твърдят в статията в Harper’s bazaar. Това ако не е нараснал интерес! Основната причина изглежда отново е носенето на маски и проблемите, които пораждат. Все повече потребители търсят начин да ребалансират кожния си микробиом, защото разбират какво значение има това за здравето и добрия вид на кожата им. За целта залагат на продукти с пре- и пробиотични съставки. Забележете, че в статията е употребена точно думата rebalance. Много пъти съм писала в блога, че в продуктите на Phytocode са въплътени именно тенденциите, които очакваме да се наложат във времето, просто защото са работещи и следват логиката и функционалността на кожата. Основната ни серия от 2018 г. – LB Microbiota care - е посветена на кожния микробиом и съдържа точно пребиотична съставка, която го ребалансира, както и български пробиотични култури. Ние сме крачки напред вече няколко години. Да не говорим, че имахме CICA крем срещу хормоналното стареене на кожата още преди 10 години, доста преди CICA вълната и настоящото рециклиране на темата.

В статията с тенденциите за 2019 г. споменах безводната козметика. Отличените тогава като важни насоки, днес са на преден план. Тези, които Ви подчертавам в текущата статия, също ще се докажат в следващите години.

Само се разходете до DM и обърнете внимание как там безводните продукти и концентратите с намалено съдържание на вода в еко опаковки никнат като гъби. Дори Pantene имат шампоан в опаковка-пълнител, което е сигнал, че големите в бранша следват тази тенденция, а собствената марка на DM Denkmit Nature Pro Climate залага на еко опаковки и концентрирани продукти, включително битова химия. Има немалко твърди шампоани, твърди лосиони и масла за тяло, твърди балсами за коса, дори твърд шампоан-душгел за коса и тяло за мъже. Тоест, безводни продукти. Това ще е трайна тенденция и подобни продукти все повече ще изместват традиционните, с които сме свикнали. Друго интересно са део-кърпичките, които отново залагат на намалено водно съдържание и еко-ориентирани безвредни съставки. Защо давам за пример DM – защото те могат да си позволят редовно обновяване на собствената продуктова гама, благодарение на обемите, които реализират, а и немците винаги са били пионери в натуралната козметика.

Много наболял момент в тази козметика е проблемът с т.нар. greenwashing или фалшивите претенции за еко и био продукти. За него сме обяснявали тук.

Откакто започна Ковид пандемията, сякаш цялото човечество навлезе в период на ускорено разкриване на лъжи и заблуди, толерантността към подвеждащата информация рязко спадна и потребителите изискват все повече да чуват и четат истината. В резултат масово се обсъжда въвеждането на по-стриктни изисквания към натуралната и био козметика. Този сегмент от козметичния сектор от години е слабо регулиран в световен мащаб и претенциите често са трудни за проверка. Сертифициращите органи са частни фирми и няма реален контрол над критериите им за сертифициране. Необходими са стриктни глобални стандарти за зелена козметика, което обаче ще е трудно постижимо. Обещаващото е, че все повече производители усещат натиска на потребителското търсене и сами се ориентират към по-природосъобразни продукти. Типичен пример са както споменатите по-горе безводни продукти, така и биоразградимите съставки, рециклируемите опаковки.

Стремежът към пестене на вода е довел до разработването на т.нар. Water saver на L’Óreal, което е система за спестяване на около 80 % вода при измиване на косата с шампоан и балсам във фризьорски салон. При нея специално формулирани продукти за коса се включват директно към водната струя, а тя се разбива на много ситни капки. Това прави измиването по-ефективно и спестяващо вода, продукти и енергия. Очаква се такава система и за домашна употреба.

При съставките се очертава и трайната тенденция да се извличат от производствените отпадъци на хранително-преработвателната индустрия. Пример са съставки, добити от цитрусови кори, пулп от плодове, ферментирали зеленчуци и други подобни. Това са т.нар. upcycled ingredients. Те са в основата на нутрикозметиката, а тя е свързана с тенденцията за грижа отвън и отвътре. Тя намира израз както в продукти със суровини, извлечени от храни, така и в хранителни добавки, които съдържат екстракти от супер храни. До неотдавна добавките се базираха главно на витамини, минерали, билкови екстракти. После навлязоха супер храните на прах. Сега на преден план излизат добавките с екстракти от храни, богати на биологично-активни вещества, които доставят необходимото на организма по естествен път. Например, вместо витамин С – екстракт от ацерола, вместо витамин А – екстракт от морков или облепиха, богати на каротеноиди, които са предшественици на витамин А в организма. Вместо традиционните антиоксиданти като селен и цинк, в тези добавки се включват екстракти от грозде, богати на антоцианидини. Често се добавят и фибри, които да служат за пребиотици. Поради глобалният здравен проблем на много хора се наложи сериозен прием на антибиотици, с което търсенето на пре- и пробиотични добавки е по-актуално от всякога. На сайта ни може да намерите автентични български пробиотици от селектирани местни щамове, съчетани с пребиотици или биологично-активни екстракти.

И къде сме ние от Phytocode в тези тенденции? Изцяло в грижата за ребалансиране на кожния микробиом, екосертифицираните съставки, пре- и пробиотичния тренд, нутрикозметиката отвътре навън, рециклируемите опаковки.

В козметично отношение 2022 се очертава вълнуваща и богата на новости година. Както винаги, натискът на обстоятелствата ни кара да търсим нови подходи и дава тласък за творчество. Аз съм си набелязала тестване на немалко продукти от изброените тенденции от чисто любопитство и за да установя тяхната жизнеспособност, а тайната ми надежда е дамите от Phytocode да ни изненадат с още продукти в отговор на актуалните потребности. На Вас, скъпите читатели на блога ни, пожелавам една година, изпълнена със здраве, щастие и сбъднати мечтиsmile!


 1583,    04  Ян  2022 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.