За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Да заложим на маслата за коса – част II

Да заложим на маслата за коса – част II

В първата част разгледахме какво правят маслата по повърхността на косъма, а сега ще научим как работят в дълбочина.

По отношение на способността си да проникват в косъма, различните растителни масла сериозно се различават. Причините за това се крият както в техния състав, така и в особеностите на косъма. Маслата основно се състоят от мастни киселини, свързани с глицерин. Различните мастни киселини имат различен афинитет към кератина на косъма. Мастните киселини се делят на три вида – наситени, мононенаситени и полиненаситени. Маслата, богати на наситени мастни киселини, са твърди при стайна температура, освен в много топло време. Такива са какаовото, кокосовото, палмовото, мурумуру, бабасу. Маслата, които съдържат голям процент мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, са течни при стайна температура и остават такива дори и в студено време. Богати на мононенаситени киселини са зехтинът, бадемовото и авокадово олио, а на полиненаситени –слънчогледово, сусамово, лешниково, от пшеничен зародиш и др. Изследванията показват, че най-голям афинитет към косъма и най-голяма способност за проникване в него имат маслата, богати на наситени киселини, които съдържат висок процент лауринова киселина – такива са кокосово, бабасу, мурумуру. Мононенаситените масла като зехтин и авокадо също проникват, макар и в по-малка степен. Най-слабо проникват полиненаситените мазнини като слънчогледово, сусамово, жожоба. Минералното масло изобщо няма способност да прониква в косъма. Това означава, че за разлика от ситуацията с кожата, при косата изборът на подходящо масло е значително ограничен.

Друг интересен момент е степента на проникване на маслата. Установено е, че кокосовото масло например прониква в 15-20% за 1 час и достига до 25% за 6 часа. Това означава, че ако оставим маслото да подейства по-дълго време, ще имаме по-голям ефект.

Други изследвания проследяват как се отразява на косъма редовното приложение на кокосово масло по отношение на здравината и еластичността му. Установено е, че това масло значително подобрява здравината на косъма, предпазва го от накъсване и увреждане поради честа употреба на агресивни шампоани и механични въздействия като ресане. Изследване, което сравнява косите на хора, редовно ползващи масла, с такива, които не ползват, показва, че първите са 10% по-гъсти и с по-голям диаметър на напречния разрез, имат 33% по-малко увреждане и по-ниска загуба на протеин, по-висока еластичност и по-голяма устойчивост на накъсване. Най-хубавото на маслата, които успяват да проникнат в косъма, е че го правят без да го увреждат. Те навлизат във вътрешността му не като нарушават целостта на неговата повърхност, а благодарение на афинитета си към кератина и малкия размер на молекулите си. Това ги прави отлични естествени помощници на здравата коса.

В обобщение, как да извлечем най-доброто от маслата за косата:

  • Да избираме масла, които проникват във вътрешността на косъма – това са главно масла, богати на лауринова и миристинова мастни киселини, които са твърди при стайна температура. Примери за такива са кокосово, бабасу, мурумуру, укуба, донякъде ший и илипе, както и масло от палмови ядки. Ако личният Ви опит Ви насочва към друго масло, ползвайте него. Малко експерименти няма да навредят, за да открием най-подходящото за себе си.
  • Да постоянстваме в употребата им. Редовното прилагане е веднъж седмично.
  • Да оставим маслото да действа поне няколко часа преди измиване на косата. По-дългият престой увеличава ползите.

 

Моите лични фаворити за дължината на косата са кокосово и синапено масло. След тях косата е като коприна. Маслата от нийм и облепиха са страхотни помощници за спокоен скалп. Една нестандартна, но ефективна комбинация за сух скалп и коса е смес от балсама на Phytocode и кокосово масло или ший като терапия преди измиване. За средно дълга коса смесете 1 супена лъжица от балсама с 2 супени лъжици втечнено масло, нанесете и оставете за 2 часа. После измийте, ако трябва двукратно, с шампоана на Phytocode и последвайте с любимия си балсам само по дължините. Не пробвайте това с всеки балсам, трябва да е непременно натурален и с недразнещи съставки. Тоест, Phytocodesmile.


 878,    22  Авг  2021 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.