За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Безводна козметика - да уловим вълната

Безводна козметика - да уловим вълната

 
(0 гласове)

Когато сте в дрогерия или магазин за козметика, независимо физически или онлайн, разглеждате ли предлаганите продукти,

отделно от този, който търсите конкретно? С други думи, следите ли тенденциите на база появяващите се нови продукти? Ако правите подобни наблюдения, вероятно сте установили нарастващ брой безводни продукти като твърд шампоан, твърд балсам за коса или тяло, шампоан на прах.. Припомням Ви статията ни за тенденциите през 2019 г., една от които беше точно намаляване съдържанието на вода в козметиката.

Ето абзац от нея:

„Интересно ново допълнение е намаляването на водата, съдържаща се в козметиката, и появата на все повече безводни продукти, особено почистващи.  Един от гигантите, работещи в тази насока, е L’Oreal. Двата проекта, с които се ангажират, са 60% спад в консумацията на вода в процеса на производство, както и разработването на шампоан, който ще изисква по-малко количество вода при употреба. Немалко фирми пуснаха почистващи продукти за коса, лице и тяло във вид на безводно блокче. Безводните шампоани са далеч по-интересни от мицеларните, които на практика са нещо старо и познато с ново име. Логично е да бъдат последвани от безводни лосиони за тяло във вид на блокче.“

И какво е положението 2 години по-късно? Влизате в Лили или DM и виждате твърди шампоани на няколко известни марки, виждате твърд балсам за тяло и шампоан на прах. Тенденцията на безводната козметика вече е факт чрез продуктите на пазара и напълно отговаря на поредната претенция, която нашумява, а именно water-friendly product или продукт, изразходващ минимално количество вода при производството и употребата си.

Тази тенденция е отразена в статията „Всяка капка има значение“ на Никола Лионети от лаборатории Ригано в Милано.

Formulating forum: Every drop counts

Самата статия е предназначена главно за козметични формулатори, тъй като дава насоки за формулиране на безводни продукти. Ние с Вас като потребители нямаме полза от такива насоки, но в нея откривам няколко много полезни момента.

Повечето от нас вероятно не са попадали на задълбочени материали за проблемите с недостига на вода в планетарен мащаб. За интересуващите се, ето една много сериозна статия по въпроса в списание Геополитика:

Светът в ерата на водните войни

В козметичната индустрия се използват големи количества вода. Една част се влага в самите продукти, като в почистващите от сорта на течни шампоани и душ-гелове тя може да е до 85%, а в кремове и лосиони е между 50 и 75 %. Друга част се използва за производството на суровините, при почистване и дезинфекция на производствените инсталации. Водата се изразходва и в процеса на употреба на продуктите – трябва да се намокрим, за да приложим шампоан, балсам, душ-гел и т.н., а после и да отмием тези продукти. Следователно подходящите моменти за спестяване на вода са при производството и при употребата. Като потребители нямаме участие в първия случай. Вторият обаче ни касае. Малко вероятно е да пренебрегнем насладата от отпускащ душ в края на деня или освежаващ сутрин. Можем обаче да насочим интереса си към безводните продукти, особено почистващите, като интересна алтернатива на традиционните. Реално погледнато, сме използвали сапун, който е безводен продукт, много преди появата на течните шампоани. На практика си припомняме добре забравена традиция. Напоследък се наблюдават доста високо-концентрирани шампоани и душ-гелове, от които е необходимо по-малко количество в сравнение с обичайното. Твърдите шампоани имат предимството, че от тях човек използва точно толкова, колкото му трябва, като втрива в косата и разпенва. Същото касае твърдите балсами. Друго удобство е, че при пътуване може да си отреже малко количество, вместо да търси мини опаковки от любимите си продукти – „Намирам това за супер идейно!“, както каза една приятелка. Също така се спестява пластмаса за опаковка. Прахообразният шампоан е друг удачен вариант за водоспестяващ продукт, като просто се поръсва върху мократа коса и после се разпенва по обичайния начин.

Наред с плюсовете, си има и някои предизвикателни моменти. Например, ако си взема твърд шампоан, твърд сапун за тяло и твърд балсам, всичките във формата на сапун, ще трябва да имам подходяща поставка и за трите в банята, защото те трябва да се отцедят и изсъхнат след употреба. Това е нещо, за което производителите ще помислят със сигурност. Няма да мине много време и ще се предлагат такива поставки. Ще трябват и удобни кутийки или нещо подобно за пренасяне по време на пътуване. Както изглежда, не можем напълно да спестим опаковките. Друг момент е доколко безводните продукти ще са равностойни на съдържащиге вода заради това, че немалко важни съставки съдържат вода, а подходящи съставки за безводни продукти почти не се предлагат. Плюс това, наличните такива съставки не предлагат същите ползи, следователно тепърва ще трябва да се разработват и предлагат по-усъвършенствани съставки. Виждате ли една тенденция колко може да промени самия облик на козметичната индустрия, какви нови насоки на развитие задава? И, повярвайте ми, ще се случи, защото, както пише Никола Лионети, водата ще се превърне в новото злато.

 

Във Phytocode отчитаме тази тенденция като една от водещите за следващите години. Прогнозите за водните запаси в световен мащаб го налагат, това не е поредната изгряваща и после залязваща мода. Започнахме със сапуна с млечнокисела закваска. Бъдещето ще покаже с какво ще продължим.

 


 1081,    20  Юли  2021 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 0888 206 291

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.