За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Козметичната индустрия все повече залага на маслата за коса – част I

Козметичната индустрия все повече залага на маслата за коса – част I

 
(0 гласове)

Винаги ми става интересно, когато козметичната индустрия реши да задълбае в практиките на домашната козметика.

През последните години значително нарасна броят на продуктите за коса на база растителни масла, включително чисти масла за коса и серуми на маслена основа. Ако влезете в дрогерия или магазин за козметика, почти няма серия за коса, в която да не е включен поне един продукт на базата на растителни масла. Причината в случая е силно повишеният потребителски интерес към зелена козметика и натурална грижа за косата. Стига се дотам, че да се изследват ползите и приложенията на различните масла за коса, както е описано в тази статия в Cosmetics & Toiletries:

Effects of oiling, inside and out -  part I

Ефектите от маслената терапия отвътре и отвън – част I

Изобщо не съм учудена, че авторите са индийци. Един от основните постулати на Аюрведа във връзка с грижата за косата е, че маслото за косата е като водата за растението. Аюрведа е древно лечителско учение за здравословен начин на живот, датиращо от хилядолетия. Прилагано от населението в Индия през вековете, то се е доказало практически, а съвременни изследвания потвърждават практиката. В случая авторите на статията са събрали и обобщили в две части научните данни за ползите от маслата за коса.

Първо да се спрем на твърдението на Аюрведа. Факт е, че всеки косъм е снабден с естествена смазка, която не е само по повърхността, а и вътре в най-горния му слой – кутикулата. Там протеиновите люспи са слепени със смес от мастни киселини в структура, наподобяваща неразпукната шишарка. Това прави косъма водоотблъскващ, еластичен и блестящ. Износването на защитния мастен слой води до по-лесна загуба на кератин и увреждане повърхността на косъма – разпукната шишарка. Често се смята, че сухата коса страда от липса на влага, а реалността е, че страда от липса на естествена смазка. С растежа на косата по-старите участъци губят от защитния си мастен слой по ред причини – окисляване от действието на слънчевите лъчи, миене с агресивни шампоани, триене в дрехи, калъфки на възглавници, третиране с преса и маша, химично третиране като боядисване, изрусяване, къдрене и т.н. Мастните жлези по скалпа продължават да отделят себум, който обмазва косъма, но колкото по-дълга е косата, толкова по-малко от себума достига до крайния участък от всеки косъм. Затова практиката на индийките да втриват масла в корените и да разнасят по дължините е напълно оправдана, тъй като по този начин собственият себум се разнася заедно с маслото, а неговият състав е точно необходимият за здравето на косата.

Второ, кога е най-полезно третирането на косата с масла? Предвид по-горе написаното, най-подходящият момент е преди измиване, по две причини. Едната е, че най-много себум може да се разнесе по косъма от скалп, който не е току-що измит, а е имал време да възстанови защитното си покритие. Другата причина е, че миенето отнема част от необходимите мазнини, не само излишните, а като защитим косата с обилно омасляване, това няма да се случи. В тази връзка обаче е важно какво масло за коса да изберем, за да постигнем защитен ефект не само по повърхността, а и във вътрешността на кутикулата.

По отношение на косъма не всички масла имат еднакъв ефект. Собственият ни себум е с такъв състав, че има естествен афинитет към протеините на косъма, тоест може да проникне в кутикулата. Определени растителни масла имат същия афинитет. Това са маслата, богати на лауринова киселина. Тя е мастна киселина, която се свързва с протеините на косъма и подсилва връзките между кератиновите люспи. Кокосово, бабасу, мурумуру, лаврово масло са примери за богати на лауринова киселина масла. Колкото и да са били хвалени през годините, бадемовото, аргановото масло и зехтинът например нямат такава способност. Затова изборът на подходящо масло за коса е от значение и основната отправна точка е има ли то способност да работи в дълбочина, не само по повърхността. Интересно е да се отбележи, че ако самото масло няма такава способност, екстракти от него може да я имат. Типичен пример е фосфолипидният комплекс в продуктите за коса на Phytocode, който също се свързва с протеините на косъма по цялата му дължина и така упражнява благотворния си ефект върху него, заглаждайки и заздравявайки го от корена до върха. Самият комплекс е извлечен от соево масло, което няма същите свойства. Съвременните технологии позволяват да се извлече съставка, която естествено се съдържа в толкова малко количество, че не придава съответните качества на маслото, но в чист вид и висока концентрация тя ги притежава.

В статията за хидратирането на косата обясних за момента с подуването на косъма, причинено от просмукването с вода при миене, ако естествения му защитен мастен слой е нарушен. Това раздуване се случва при всяко миене и е последвано от свиване при изсушаването на косата. Колкото по-бързо се суши, например със сешоар, толкова по-голямо напрежение оказват върху косъма тези противоположни въздействия. Това е цикъл на раздуване и свиване, който води до лесно увреждане на косъма. Признаците са заплитаща се, хвърчаща коса, която се наелектризира лесно и бухва във влажно време.  Ако повърхността се защити с подходящо масло преди измиване, набъбването от водата се свежда до минимум и този ефект е силно намален. Ако маслените терапии се правят редовно, се запазва и естественият мастен слой по-дълго време, което запазва косата по-здрава. Следователно третирането на косата с масла преди миене носи много ползи.

Обобщено ползите от прилагането на масла преди миене са следните:

  • защита повърхността на косъма и съхраняване на неговата естествена хидрофобност
  • предотвратяване цикъла на раздуване и свиване
  • улеснено разресване, блестяща повърхност и предпазване от загуба на протеин

 

Какво трябва да знаем при избора на масло за коса, „кристали“, серуми и други безводни продукти за коса – проверявайте състава. Предвид потребителската психология, на предния етикет на повечето ще пише с какво растително масло са. Обърнете опаковката и прочетете съдържанието. В огромния процент от продуктите ще откриете вложени силикони. В това няма нищо лошо или странно – просто силиконите са истинските звезди, а не нищожният процент растителни масла. Те вършат работата по придаване на блясък, лесно разресване, топлинна защита ако продуктът е такъв и т.н. Ако не сте убедени, само вземете чистото растително масло, което е цитирано в състава, и сравнете неговият ефект с този на продукта. Ако имате серум за коса с арганово масло, вземете чисто арганово масло и го нанесете на един кичур, а на друг нанесете същата доза серум. В първия случай ще имате мазен кичур, във втория кондициониран. В тези серуми маслата са главно за рекламен ефект. От тази гледна точка не си струва да се влагат средства заради несъществена съставка. Ако искате масло за маслена терапия, вземете чисто растително масло и го прилагайте преди измиване, а продуктите със силикони оставете за финиш. Как се отразяват на вътрешността на кутикулата различните масла ще разберем на база данните във втората част от статията, която ще излезе в юлския брой на списание Cosmetics & Toiletries.


 1178,    30  Юни  2021 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.