За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Защо трябва да съчетаваме козметиката с ретиноиди с грижа за кожната бариера

Защо трябва да съчетаваме козметиката с ретиноиди с грижа за кожната бариера

(0 гласове)

Въпрос от клиентка: „Мога ли да ползвам продуктите на Phytocode заедно с козметика с ретиноиди?“. Отговорът категорично е „Да.“.

Не само можете, а дори е препоръчително и ще Ви обясня защо. Няма да навлизам надълбоко в темата за ретиноидите, защото за тях има огромно количество материали в интернет. Те са група вещества, производни на витамин А. В кожата те изпълняват важни функции по регулация процеса на обновяване на клетките в епидермиса, като стимулират деленето и растежа на нови клетки, както и излющването на мъртви клетки от повърхностния слой. В дермата стимулират дейността на фибробластите по синтез на колаген, еластин и други градивни елементи, отговарящи за еластичността и стегнатостта на кожата. Също така намаляват активността на колаген- и еластин-разграждащите ензими, регулират дейността на меланоцитите, с което спомагат за нормализиране на кожната пигментация. Участието им в регулацията на кожния себум се осъществява чрез контрол над броя на активните себоцити. Ефектът на излющване, който предизвикват ретиноидите, помага за поддържане на порите свободни от натрупване на себум, мъртви клетки и бактерии, с което се предотвратява развитието на комедони и възпаления. С други думи, ретиноидите помагат по много начини на кожата да бъде здрава, гладка, стегната и младежки свежа с равномерен тен.

Те обаче имат и недостатъци. На първо място това е техният иритативен потенциал, тоест способността им да предизвикват кожно раздразнение, лющене и зачервяване. Различните ретиноиди могат да подразнят кожата в различна степен в зависимост от концентрацията си в продукта и честотата на прилагане. Някои са с много добра поносимост, други с изразен иритативен потенциал, което зависи донякъде и от индивидуалните особености на кожата. Често се случва кожата да стане суха и опъната при редовна употреба на ретиноиди, особено на тези с по-силно действие.

Друг проблем е степента им на проникване в кожата, за да осъществят своите ефекти. Ако не проникнат успешно до дермата, няма да има никаква полза за стимулиране дейността на фибробластите. Ретиноидите са мастноразтворими и по правило имат способност да проникват в кожата, но влагането им в продукт с добра система за пренос на активни съставки е огромен плюс за подсигуряване на достигането им до зоната на действие. Това не е техен личен недостатък, а би могло да е недостатък на разработката на продукта, който ги съдържа.

Трети проблем, който се дължи не толкова на природата на ретиноидите, колкото на прекомерна употреба на по-силните от тях, е нарушаването на кожната бариерна функция. Как се случва това? Както разбрахме, ретиноидите отговарят за подмяната на епидермалните клетки. Честата употреба на силни ретиноиди ускорява този процес отвъд степента на нормалното му протичане. При това се получава излющване на мъртвите клетки и прекалено ранното разкриване на нови, млади и незрели клетки, които не са в състояние да изпълняват пълноценно своите функции, включително тези по поддръжката на кожната бариера. Това означава по-лесна загуба на вода от епидермиса, която води до дехидратация, опъване и зачервяване на кожата, и по-голяма уязвимост към външни дразнители. В повечето случаи се препоръчва това състояние да се тушира със силно хидратиращ продукт. Само че, то не настъпва заради ниско ниво на влага в кожата, а заради нарушената ѝ способност да задържи водата. Ако не се възпрепятства загубата на вода, каква полза от постоянното ѝ хидратиране?

И тук идва ролята на продуктите на Phytocode, които са разработени с перфектна грижа за кожната бариера. Действието им се дължи на подбраните масла и фосфолипиди, които ефективно възстановяват и поддържат кожната бариера, предотвратяват загубата на вода, успокояват раздразненията и играят ролята на отлична система за пренос на активните съставки. Ползвайте ги или след нанасянето на продукта с ретиноид, или го смесете с тях. В случая особено полезни са двата крема и серумът от серията LB Mictobiota Care. Измивният гел ще осигури меко почистване без изсушаващ ефект. В допълнение към ползата от възстановената бариерна функция и подобреното отдаване на ретиноиди в кожата, ще имате и синергистичния ефект от активните съставки на самите кремове по стимулиране на фибробластите.

 

P.S: Статията разглежда само употребата на козметични продукти с ретиноиди. Винаги спазвайте указанията за употреба на опаковката им. Ако ползвате лекарствен продукт, който ги съдържа, това следва да става само по лекарско предписание и контрол. Консултацията с лекар какви козметични продукти да се използват съвместно с тях във втория случай, е задължителна.


 822,    20  Юни  2021 ,   Новини

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.