За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Торбички под очите - причини и решения

Торбички под очите - причини и решения

Подуването и подпухването на долните клепачи, известно като торбички под очите, може да е както проявление на естественото стареене, така и симптом за проблем със здравето.

Понеже този блог е посветен на козметиката, в днешната статия ще разгледаме подпухналите клепачи като естетичен проблем, за чието решение е необходим цялостен подход – вътрешен и външен.

 

Като изключим сериозен проблем с бъбреците, щитовидната жлеза, алергична реакция или други здравословни проблеми, най-честата причина за торбички под очите е недостатъчният и некачествен сън, прекомерната консумация на алкохол и солени храни, както и естествените промени, които настъпват в кожата около очите с възрастта. Възрастта е подло нещо, налиsmile? Събуждаш се една сутрин и гледаш в огледалото – торбички под очите. По-точно под едното око и само във външния му край. До вечерта е почти изчезнала, но на следващата сутрин пак я има и само защото обичам да спя на тази страна по корем. Не е честноsmile. Реално погледнато, причините са повече.

Първата причина е отпускането на кожата около очите поради естественото забавяне процесите на синтез на градивни елементи. Тя по принцип е по-тънка и крехка, по-лесно се дехидратира, а с възрастта това става още по-изявено. Освен това отслабват и мускулите около очите, появява се склонност към натрупване на мастна тъкан, както и задържане на течности заради влошаване на лимфния дренаж. Нерядко се получава натрупване на течност и заради спане по корем, което притиска лицето във възглавницата. Аз съм типичен пример и се опитвам да заспивам по гръб, но да контролираш позицията на тялото в съня си е почти невъзможно. Все пак, може да се постигне резултат, но цената е разпокъсан сън първите нощи, много будене при опит за обръщане по корем, просто защото мозъкът е изкомандван да следи позицията на тялото направо подсъзнателно. От друга страна, това е живото доказателство, че подсъзнанието може много, налиsmile?

Втората причина вече не е на ниво кожа. Става въпрос за тъканите под кожата, които се влияят от функционирането на различни вътрешни органи и системи. Китайската традиционна медицина има интересно обяснение за торбичките под очите. Тя работи с енергия. Според нея подпухналият долен клепач е израз на нарушена енергия по меридианите на далака и бъбреците, както и нарушения в храносмилателния огън, тоест в способността на тялото да смила и усвоява храната пълноценно. Меридианът на далака управлява храносмилателната система и движението на течностите. Недостигът на енергия в случая се проявява като подут корем, задържане на течности и накрая торбички под очите. Ако погледнем картата на лицето според китайската традиционна медицина, която посочва връзката между зоните на лицето и вътрешните органи, зоната под очите отразява дейността на бъбреците. В случая не става въпрос за заболявания на далака, храносмилателната или отделителната система, а за тяхното недостатъчно добро функциониране. То нерядко е свързано с неправилно хранене. За разлика от западната теория за здравословно хранене, която акцентира на сурови плодове и зеленчуци, източната традиционна медицина набляга на сготвените зеленчуци. Счита се, че те са по-лесно смилаеми и по-добре усвоими, да разлика от суровите, които натоварват стомаха и червата. Между другото, научни изследвания доказват, че много хранителни вещества от зеленчуците се усвояват по-добре след термична обработка и добавяне на мазнини. След 35 години с постепенната промяна в хормоналния фон започваме да внимаваме повече за храненето си и да наблягаме на сурови салати и плодове за отслабване. Оказва се, че това е погрешна стратегия за здравето в дългосрочен план. На практика трябва да правим точно обратното – да наблягаме на храни, преминали щадяща топлинна обработка.

Какво препоръчва китайската традиционна медицина конкретно за бъбреците и далака? Според нея далакът обича топли и сладки храни. Под сладък в случая не се разбира богат на захар, а на естествени бавноразграждащи се въглехидрати. Такива са пълнозърнестите храни, сладките картофи, морковите, тиквата, бананите. Топла крем-супа от тиква с джинджифил и балсамов оцет би била идеално ястие. Суровите зеленчуци в повечето случаи охлаждат организма и „гасят“ храносмилателния огън. Бъбреците обичат лека храна с добър баланс на протеини и въглехидрати, както и достатъчно количество течности. Бобът адуки, зеленият чай, тиквичките, гроздето, динята, пъпешите, копърът са подходящи храни. Тиквичките с ориз и копър са отлична лека вечеря за справяне със задържането на течности.

Да обобщим. Причини за торбичките под очите, с изключение на здравословни проблеми:

  • Изменения в кожата с напредване на възрастта, изтъняване и отпускане
  • Натрупване на мастна тъкан и/или задръжка на течности от влошен лимфен дренаж
  • Прекаляване със солени храни, кофеин, алкохол
  • Прекалено много сън или недостатъчно сън, спане по корем
  • Преяждане, особено късно вечер и влошено храносмилане

 

Възможни решения:

  • Осигуряване на достатъчно сън, като се стараем при заспиването да лежим по гръб
  • Умерено хранене с наблягане на сготвени зеленчуци, бобови и зърнени храни, достатъчно протеини
  • Намаляване приема на алкохол, кафе, пикантни подправки и сол
  • Прием на достатъчно течности
  • Добра козметична грижа с продукти, укрепващи кожната бариера, богати на антиоксиданти и съставки за подобряване на лимфния дренаж

 

По отношение на последната точка насочвам вниманието Ви към крема от серията Red Out. Съставката от зеленото микроводорасло хлорела заедно с витамин В3 имат отлично действие спрямо тъмните кръгове под очите, бръчките и задържането на течности.

 

Борбата с торбичките под очите с възрастта става нелека задача. На първо място трябва да се уверите, че не се дължат на здравословен проблем. След това Ви предлагам да пробвате за 1 месец горните препоръки и да видите как ще работят те за Вас. За финал предлагам едно видео от любимата ми Коко Хайаши с упражнение за долните клепачи, от изпълняването на което може само да спечелитеsmile:


 6419,    16  Май  2021 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.