За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Водораслите в козметиката

Водораслите в козметиката

 
(0 гласове)

Учените са убедени, че животът на Земята е започнал във водата. Тя заема огромен процент от земната повърхност и в нея кипи от живот.

Успява да осигури дом за всякакви създания, от микроскопични до гигантски. Едни от най-разпространените са морските растения, които наричаме водорасли. Хората използват водораслите за най-различни цели. Те са ценен източник на вещества с хранителни, козметични и други приложения. В миналото са били достъпни главно за хората, живеещи по крайбрежията на моретата и океаните, но днес всеки може да си ги купи. Въпросът е запознати ли сме с многобройните им ползи?

 

Традиционно водораслите са част от менюто главно на азиатските народи. Първата ми асоциация винаги е суши. Обичам сушиsmile. То обаче, далеч не е единственото приложение на водораслите, а нори далеч не е единственото водорасло, което се използва. В Китай, Корея, Япония и други азиатски държави използват немалко водорасли както за хранителни, така и за лечебни цели. Те са част от традиционната медицина в региона. Това не е случайно, защото водораслите съдържат множество полезни вещества като протеини, олигопептиди и аминокиселини, полизахариди, мастни киселини включително Омега 3, фибри, витамини, минерали, каротеноиди и други пигменти, фактори на растежа, антиоксиданти и други съставки с висока биологична активност. Странното е, че римляните и келтите също са използвали водорасли за храна, но в съвременния западен свят те почти не са част от традицията.

Освен морските, има и сладководни водорасли, наред с макроводораслите (видими с просто око), има и микроводорасли (невидими с просто око), които са едноклетъчни. Понеже живеят във водата и са зависими от условията в нея, водораслите трябва да реагират на множество промени, в резултат на което са развили сериозен адаптивен потенциал. Те трябва да издържат на UV лъчите, на различни нива на соленост в морската вода, на температурни промени и евентуално замърсяване. Защитните им механизми ги правят много полезни за козметични приложения. Тези приложения са многобройни както заради голямото разнообразие от водорасли, така и заради възможността от едно водорасло да се извличат повече от една активни съставки. Те могат да се използват за:

  • хидратация
  • намаляване на нежелана пигментация
  • стимулиране синтеза на колаген и еластин, превенция на бръчките
  • потискане на възпалителни процеси като акне и розацея
  • ускоряване кожното заздравяване след повърхностни рани и леки изгаряния, включително слънчево изгаряне
  • избледняване на белези
  • успокояване на чувствителна кожа
  • стимулиране растежа на косата
  • предпазване на кожата от вредните ефекти на градското замърсяване
  • подпомагане баланса на кожния микробиом

 

Японките и корейките познават от векове ценните свойства на водораслите и те до днес са неизменна част от козметичната им рутина. Вече не е нужно да покриваме лицето си с пресни водорасли или да ползваме отвара от сушени, защото производителите на козметика извличат най-ценното от тях в силно концентриран вид. За една от козметичните компании, работещи с активни съставки предимно от водорасли, вече сме Ви разказвали. Френската компания Codif активно изучава водните богатства и резултатите от техния научен труд сме вложили в почти всички продукти на Phytocode. Избрахме ламинария, известна още като комбу, и хлорела като основни активни съставки в продуктите от сериите LB и Red Out.

Ламинария е макроводорасло, което се използва като зеленчук и билка. В традиционната медицина се прилага при възпаления, проблеми със ставите, недостиг на йод и други минерали, проблеми с храносмилането, атеросклероза, потиска излишния апетит и така помага за загуба на тегло. За козметични цели ламинарията дава защитен, антиоксидантен и анти-ейдж ефект.

Хлорелата е микроводорасло, което се използва предимно като хранителна добавка. Тя има способността да се свързва с тежки метали и други вредни вещества , и така да помага на организма да се освободи от тях. Смята се, че може да помогне за доброто функциониране на имунната система, за снижаването на вредния холестерол, а омега 3 мастните киселини в нея подкрепят здравето на сърцето и кръвоносните съдове. В козметиката екстрактите от хлорела се прилагат широко за депигментация и изравняване на тена, редуциране на излишното зачервяване, предпазване от бръчки, поствъзпалителна пигментация и тъмни кръгове под очите.

 В козметиката на Phytocode двете водорасли комбинират полезните си ефекти в серията LB Microbiota care, а отделно хлорелата е звездата на серията Red Out и на нощния крем Rose Kiss.

А знаехте ли, че водорасли се използват и като органичен тор в земеделието и отглеждането на декоративни растения? Е, аз доскоро не, но попаднах на такъв течен тор от морски водорасли и реших да го проуча по-основно. Оказва се, че е много богат на макро- и микронутриенти, които стимулират доброто развитие на растенията, съдържащите се в него фактори на растежа засилват кореновата система, а високото присъствие на полизахариди съдейства за закрепване на полезни бактерии към корените. Това създава условия за една балансирана почвена микросистема в саксиите, което може да е само плюс за растенията. Да Ви звучи познатоsmile? Actibiome в състава на серията LB Microbiota care не прави ли същото спрямо кожата? Оказва се, че и домашните ни декоративни растения, и кожата ни може да разцъфтят в пълната си красота с помощта на водораслитеsmile.


 1864,    30  Апр  2021 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 0888 206 291

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.