За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Хидратиране на косата – полезно или точно обратното?

Хидратиране на косата – полезно или точно обратното?

 
(2 гласове)

Суха и дехидратирана кожа са понятия, които се разглеждат като синоними. Това е обяснимо, защото сухата кожа се отличава с ниско водно съдържание. Дали и сухата коса е дехидратирана обаче?

Хидратирането на косъма е понятие, тръгнало най-вече от темите за грижа за косата в интернет форумите, но за козметолозите то е погрешно възприятие на проблема. Това не пречи на множество козметични компании да усвоят и употребяват това понятие в комуникацията си с клиентите, защото по този начин говорят техния език и им отправят лесни за възприемане послания. Фактите оформят различна картина и днес ще се запознаем с тях, за да разберем в дълбочина проблемите на сухата коса и техните решения.

 

Жените със суха коса я описват като безжизнена, изтощена, хвърчаща, трудно запазваща форма на прическата, на пипане като „слама“ или „метла“, тоест груба, лишена от блясък, еластичност и лъскавина. Обичайно отдават това на дехидратация, което би следвало да означава ниско съдържание на вода. В резултат логичното решение изглежда хидратирането на косата, тоест увеличаването на влагата в нея. В същото време, ако се замислим, в студеното и влажно време, особено през зимата или по време на есенните дъждове, косата изобщо не стои покорно в желаната прическа и често проявява признаци на суха и изтощена. Това означава, че при висока влажност на въздуха тя се държи по начин, който си обясняваме с ниска влага в косъма, а е точно обратното – в студеното и влажно време косата ни навън е с повишено съдържание на влага. И какво излиза – колкото повече влага има в нея, толкова по-зле изглежда и се държи.

Причината за това е, че здравият косъм има хидрофобна повърхност, тоест той отблъсква влагата, докато увреденият косъм е хидрофилен, тоест той лесно поема и задържа повече влага. При здравия косъм имаме непокътната кутикула (най-повърхностния слой), която е изградена от слоеве кератинови люспички, слепени помежду си с мастни киселини. Тази своеобразна изолация допуска минимално количество влага във вътрешните слоеве на косъма, защото водата причинява подуването му и увреждане на неговата структура. Качествата, които придава на косъма добрата му смазка, са блясък, еластичност, здравина и мекота. Косъмът, лишен от смазка, а не от влага, е сух и безжизнен. Смазката от мастни киселини не само изолира косъма, а поддържа и кератиновите люсички плътно пригладени и здрави. Без нея целостта на кутикулата започва да се руши.

Учени са правили интересно проучване. На група доброволци са предложили да пробват на пипане кичури коса с различно съдържание на влага, без да знаят кой какъв е. Очакванията на участниците са били, че най-добре изглеждащият и приятен на пипане кичур е бил най-хидратиран, но реално е било точно обратното – избирали са като такъв кичура с най-ниско съдържание на влага.

В интернет често се разпространява един тест за установяване колко порьозна, тоест увредена е косата. Взема се чаша с вода и се събират опадали при ресане например косми, които се потапят във водата. Ако стои на повърхността, се смята, че косъмът е много слабо порьозен, ако потъне наполовина, е средно порьозен, и ако потъне изцяло, е много порьозен. Първо, косъмът няма пори. Може би под порьозен се има предвид с нарушения в целостта на кутикулата. Второ, ако косъмът е тънък, лек и хидрофобен, тоест със смазка от себум или/и козметичен продукт по него, той ще остане на повърхността заради смазката. Ако е по-плътен и тежък, може и да потъне, но не защото е увреден. Покритието от себум и мазнини от космения фоликул се запазва, макар и с намаляваща плътност от корена докъм 14-тия сантиметър, оттам нататък е все по-намаляващо. Затова и косата цъфти по краищата. Така че, колкото по-дълъг е косъмът, толкова по-голяма разлика ще има в състоянието му в различните участъци. Затова може и да потъне част от него, а другата да се носи по повърхността. Ако беше толкова увредена цялата му кутикула, че да потъне заради нея, то отдавна нямаше да имате цял косъм, а щеше да се е прекъснал там, където е започнало сериозното увреждане. Отделно, смазката на косъма не е изцяло непропусклива, иначе нямаше да имаме и частично поемане на вода при всяко къпане и миене на косата. Ултравиолетовите лъчи, хлорираната вода, ресането отнемат част от смазката на косъма. Всички тези фактори повлияват резултата от този тест, така че той е безполезен за установяване дали косъмът е увреден. Въпросният тест е по-скоро мит.

Идеята първо да се хидратира добре косъмът, а после повърхността му да се „запечата“, е друг мит. Косъмът може да поеме влага, както вече описах, но това не предизвиква желаният ефект на добре изглеждащ косъм, а подуване на кутикулата и повдигане на кератиновите люспи, което води до точно обратния ефект – зле изглеждаща коса. Ако този ефект трябва да се „запечата“, не мисля, че някой би повторил.

Това, което реално работи и придава на косъма качеството, което потребителите определят като „хидратация“, е всъщност кондиционирането, тоест имитирането на естествената смазка и неутрализиране на негативния заряд, който се получава по увредената част от кутикулата на косъма и който предизвиква неговото „хвърчене“. На практика кондиционирането изобщо не се занимава с промяна във водното съдържание на косъма. Ако целта е да се повиши съдържанието на влага, типичните съставки за това са влагозадържащите като глицерин и хиалуронова киселина. Те задържат повече вода, само ако се повиши влажността на околната среда, следователно сами по себе си няма как да привнесат повече влага в косъма. Нещо повече, те изобщо не се съдържат нормално в него, така че здравият косъм не дължи на тях добрия си вид. Кондиционирането се постига с повърхностно-активни вещества, полимери, масла, силикони, все съставки, които не проникват в косъма, а остават и работят на повърхността му. Следователно реалните ползи не идват от внасянето на вода или други съставки в косъма, а от тези, които правят филм по неговата кутикула.

 

В нашите продукти за коса от серията Rose Kiss имаме хидратиращи съставки. Не забравяме, че наред с дължината на косата, шампоанът и балсамът трябва да обгрижват и скалпа, който винаги се радва на добрата хидратация. По дължините обаче сме заложили на кондициониращите свойства на фосфолипидния комплекс и маслата от роза и моринга, които възвръщат естествено здравия вид на Вашата коса. Боравенето с правилните понятия и разбиране винаги е пряк път към избора на правилните продукти.


 4064,    30  Мар  2021 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 0888 206 291

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.