За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Микробиомните терапии – грижата на бъдещето за здрава и красива кожа

Микробиомните терапии – грижата на бъдещето за здрава и красива кожа

 
(0 гласове)

 В медицината кожният микробиом (съвкупността от микроорганизми, естествено обитаващи кожата ни) е не по-малко изследвана област, отколкото в козметологията. Вероятно дори повече.

За това говори едно проучване, публикувано в Computational and Structural Biotechnology Journal под заглавието „Трансплантация и манипулиране на кожния микробиом – най-новите достижения“. Ето го:

Skin microbiome transplantation and manipulation: Current state of the art

 

И трансплантация, и манипулация на кожния микробиом звучи доста странно. Защо бихме желали манипулиране на кожния ни микробиом? И как изобщо може да стане това? Няколко компании ни дават отговорите чрез свои разработки. За начало е важно да разберем какво ново са установили за естествените обитатели на кожата ни.

На първо място, съставът на кожния микробиом при всеки човек се състои от определени видове микроорганизми, които в различните участъци от кожа варират значително и създават специфични комбинации според условията на участъка. Едни микроби предпочитат влажните зони като подмишниците, други сухите зони като горната повърхност на ръцете, трети харесват скалпа или по-богатите на мастни жлези лице и гръб. При това в сухите зони съставът е по-динамичен и повече се променя, докато в мазните зони е много по-еднотипен. Тоест, микробите ни си имат индивидуални предпочитания и са се специализирали за живот при определени условия. Щом знаем кои микроорганизми преобладават в отделните зони по кожата, когато тя е здрава, може да се предположи, че при някакъв кожен проблем те ще са в дисбаланс.

Друг важен момент е откъде идват микроорганизмите по кожата ни. Смята се, че при раждането бебето се покрива с микроби от майката, а след това постепенно се заселват и други от външната среда. В това проучване обаче пише нещо много интересно. Микробиомът ни се оказва стабилен във времето и не се променя лесно от външни въздействия като хигиена и ползване на козметика, устойчив е. Нещо повече, ако се отстрани повърхностният слой от епидермиса заедно с принадлежащия му микробиом, в рамките на 14 дни се появява нов микробиом, който е по-близък до този от дълбоките слоеве на епидермиса, отколкото до отстранения. Следи от бактериална ДНК са открити не само във втория слой под епидермиса – дермата – а и в най-дълбокия слой на кожата – хиподермата. Това кара учените да предполагат, че кожният микробиом се формира в дълбоките слоеве на кожата.

Третото важно откритие е, че когато има кожен проблем, свързан с дисбаланс на микробиома, проблемът не е само в една бактерия или гъбичка, а в промяна на количественото съотношение между видовете. С други думи, един и същ наш микроб може да бъде полезен, безвреден или вреден в зависимост от това количествено съотношение. Например, при акнето досега се смяташе, че основен причинител е една конкретна бактерия, но се оказва, че има няколко нейни разновидности, като един от тях преобладава при пациенти с акне, а останалите преобладават при хора със здрава кожа. Или при пърхота доскоро се смяташе, че една гъбичка го причинява, но сега се смята, че наред с нейното завишено количество, имаме дисбаланс и между определени бактерии.

Така се очертава идеята на микробиомната терапия – да се внесат такива корекции в микробиома, че проблемите, породени от дисбаланса му, да отшумят. Подходите са няколко:

  • трансплантиране на кожен микробиом – проба от кожата на здрав човек се нанася върху кожата на болен
  • кожна бактериотерапия – при нея се изолира определен полезен вид бактерия или няколко такива вида и се нанасят по кожата на пациента. Това може да са или живи бактерии, или термично унищожени, като ползата идва от биологично-активните им вещества. Може да се изолират и само въпросните вещества като ензими, бактериоцини, фактори на растежа и други, които после да се използват за терапия.
  • пребиотична стимулация, при която се използват вещества, стимулиращи увеличаването на желаните видове микроби

 

От всичките варианти най-интересно звучи първият, изглежда най-директен. Направени са много любопитни експерименти, които са се оказали успешни. Един такъв е трансплантиране на кожен микробиом от човек с много слаб телесен мирис на друг човек със силен телесен мирис. В резултат телесният мирис на втория човек е бил намален. В обратната ситуация, на горната повърхност на ръката е бил нанесен микробиом от подмишницата и резултатът е бил поява на характерния за подмишницата мирис на място, където няма такъв. Други експерименти са показали, че определени микроби повишават или понижават отделянето на себум, влияят на кожната хидратация и кожното рН, променят имунния отговор и потискат вредни микроби. Следователно, микробиомът оказва сериозно влияние върху състоянието и функционирането на кожата ни. Методът с трансплантиране на здрав микробиом може да бъде успешен, но не е широко приложим, защото вероятно ще трябва да се провежда само в специализирани клиники, а и трябва много по-добро проучване, за да е сигурно, че може да се избегне прехвърляне и на проблемни микроби. Освен това новозаселените микроби ще трябва да оцелеят в конкуренцията на микробиома на дълбоките слоеве, за който обясних по-горе. Кожната бактериотерапия и пребиотичната стимулация изглеждат по-подходящи за масово приложение на този етап.

Интересен подход е генното модифициране на определени микроби и последващото им нанасяне по кожата. В този случай определени бактерии се изолират и модифицират, така че да отделят специфични биологично-активни вещества. Някои компании тестват такова генно инженерство за лечение на акне, атопичен дерматит, за ускоряване зарастването на рани. Такива са Azitra, S-Biomedic и ILYA. Все още няма пуснати продукти на пазара, тъй като текат клинични тестове и може да отнеме няколко години, но си заслужава тези компании да бъдат следени. Предвид сумите, които се влагат за тези проучвания, може да сме сигурни, че продукти ще последват, и немалка част от тях ще са лекарства.

 

Сега може да звучи като научна фантастика, но ще дойде време, когато няма да ползваме део стик против изпотяване, а ще си трансплантираме правилния микробиом против неприятен телесен мирис. Няма да се мажем с антибактериални продукти, а ще си присаждаме правилните бактерии срещу акне и мазна кожа. Лепенките при порязване може би ще са с вградени бактерии за по-бързо зарастване и туширане на възпалението. Може би ще бъдат открити и правилните микроби, предотвратяващи оплешивяването при мъжете. Нямам търпение за пробиотични води за уста, които ще стимулират растежа на бактериите, пазещи от кариеси, а може би ще има и присаждане на микробиом за бели зъби. Нямайте съмнение – това ни предстои. А дотогава Ви предлагаме да се подготвите добре за бъдещето с комбинираната пре- и пробиотична козметика на Phytocode от серията LB Microbiota caresmile.


 1288,    18  Мар  2021 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.