За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Изкуственият интелект и добавената реалност в козметиката

Изкуственият интелект и добавената реалност в козметиката

 
(0 гласове)

Представете си технология, базирана на изкуствен интелект, която „превежда“ аромати като цветове и образи, и обратно, с цел да се породи у потребителя определена асоциация

и да се предскаже неговата емоционална реакция. Изкусно влияние върху възприятията с цел насочване на потребителското поведение в определена посока. Тази технология е в основата на сделката, при която Givaudan придобиват френската компания Myrissi според тази статия:

Givaudan to acquire Myrissi

В случая идеята не е да се трансформира аромат в образ и цвят, а образ и цвят, в комбинация с текст и звук да създадат представа за аромата в съзнанието на клиента. Защо е нужно? Защото живеем в период на преобладаваща безконтактност, в комбинация с нарастващ дял на дистанционните покупки онлайн за сметка на традиционните от физически магазини. Това затруднява потребителя при избора на продукти, базирани на аромати – парфюми, дезодоранти, део стикове, ароматизирани душ-гелове и лосиони към даден парфюм.

Връзката, която Myrissi правят между цветовете, емоциите и ароматите, е създадена чрез база данни, които са резултат от над 25 000 теста с потребители. Кое е изкуственият интелект в случая? „Преводачът“ на емоции. Маркетинговите отдели отдавна знаят, че най-добрият подход е внушаването на емоции. Множество привидно рационални покупки имат емоционален компонент, а в козметичната индустрия това е особено изразено.

Наред с изкуствения интелект (artificial intelligence, AI), някои козметични фирми вкарват в играта и т.нар. добавена реалност (augmented reality, AR). Тя работи, като комбинира данни от реалния свят с компютърно генерирани такива. Първоначалната идея е била тези технологии да служат за виртуална проба на грим, когато го купуваме онлайн. В миналото може и да не е работило успешно, но приложенията Makeup Genius и Modiface на L’Oréal са примери за практически полезни резултати от добавената реалност. В сравнение с тях, да вляза в сайта на Maybelline и да кача там своя снимка, за да видя как ще ми стои дадена спирала, преди да я купя, е просто детска игра. Estée Lauder предлагат технологията iMatch Virtual Shade Expert, която определя най-подходящия фон дьо тен за клиента. Най-новото от L’Oréal е Perso (Пърсо). Това е система от 3 модула, които чрез приложение на телефона анализират кожата на лицето, тена, условията на околната среда и определят правилната смес от продукти за получаване на персонализиран крем за лице, червило и фон дьо тен.

 А най-новото от Perso е Yves Saint Laurent Rouge Sur Mesure Powered by Perso, тоест продукт за смесване на 3 цвята червило за получаване на персонализирани оттенъци, като се избира между множество варианти на 4 тройни комбинации пълнители. Предстоят още Perso вариации за различни продукти.

Neutrogena предлагат приложението Skin360 за анализ на кожата чрез селфи, след което се изготвят персонални насоки за режим с подходящи продукти от техния асортимент, естествено. Анализират се кожната хидратация, размерът на порите, бръчките и фините линии, като се отчитат и външни фактори.

Редовно споменавам в блога за персонализирането на козметиката като тенденция, нали? Е, ето че е реалност. Самото име Perso идва от personalized.

Докато пандемията повиши значително интереса към онлайн покупките, в един момент ще се възстанови и обичайното пазаруване от физически магазини, но дали ще е обичайно? Може би не е далеч времето, когато ще влизаме в магазин и първата ни задача ще е да се допитаме до виртуалния си консултант. Представям си как спирам пред някакво устройство и от него се явява холограмен образ, който ме приветства и учтиво пита как може да ми съдейства. Може би ми е бедно въображението, това си е само сцена от филм. Може би ще анализират кожния ми микробиом още на входа и после ще ме насочват към съответния отдел в магазина, като ме водят по табла, подобни на тези на летищата. Или парфюмна кабина, в която ще ми пускат аромати според предпочитанията ми за олфактивна група и ще ме насочват към подходящите парфюми..…просто развихрете въображението си, възможностите са огромниsmile.


 1272,    18  Фев  2021 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.