За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Бактериите като шанс за по-зелено бъдеще

Бактериите като шанс за по-зелено бъдеще

 
(0 гласове)

Човечеството никога в историята си не е консумирало толкова от природните ресурси, колкото в днешно време. Всяка година към средата на юни-юли съобщават,

че сме изчерпали ресурсите на планетата за настоящата година и оттам нататък сме на кредит. Ако се замислим, от много време сме на кредит. И тази свръхконсумация произвежда все повече отпадъци. Усилията по рециклиране и почистване до момента не са довели до значителен напредък. Явно е време да се обърнем към други решения и едно изненадващо такова се оказват любимците на нашия блог – полезните микроорганизми, най-вече бактериите. ….Бактерии, които разграждат пластмаса, почистват отпадни води и септични ями, обогатяват почвите, правят компост, елиминират лоши миризми?... И още как.

 

Ако темата за микробиома, не само човешкия, но и множеството микробиоми в природата, е все още нова, то един метод, разработен от японския учен д-р Теруо Хига, датира още от 1982 г. , много преди да подозираме за съществуването на микробиоми. Това е методът на ефективните микроорганизми – ЕМ. В основата му е традицията бокаши, която представлява разграждане на хранителни и други органични отпадъци чрез млечнокисела бактериална ферментация до получаването на тор. Този метод има няколко важни разлики от традиционното правене на компост:

  • отпадъците се разграждат чрез ферментация с млечнокисели бактерии
  • ферментиралата смес се използва директно за тор, без да е нужно време допълнително да отлежава
  • не се отделят парникови газове, нито топлина при процеса

 

Този метод е прилаган в Азия от векове. Това, което е направил д-р Хига, е било да установи кои са най-полезните микроорганизми за целта и да ги изолира за по-прецизен резултат. Той е изолирал млечнокисели бактерии, дрожди и фототропни (използващи слънчевата енергия) бактерии. Изолираните от него щамове са в основата на продуктите на японската компания EMRO.

Препаратите, които те предлагат, се използват в много области- земеделие, животновъдство, рибовъдни ферми, почистване на депа за отпадъци, септични ями и отходна канализация, почистване на реки в природата, строителство.

Целта на статията не е да се запознаваме с продуктите, а с метода. Какъв е смисълът на използването на тези бактерии и дрожди? Те ферментират органични отпадъци. Това, което те правят, е да преработят отпадъците така, че преобразуваният продукт да е или полезен за околната среда или да стане по-безвреден. Например, в земеделието крайният продукт от тази ферментация се използва като тор, който обогатява почвата с хранителни вещества. Нещо повече, въпросните млечнокисели бактерии и дрожди допринасят за разнообразието на почвения микробиом, като активират дейността на други полезни микроорганизми и потискат вредни. С това се завишава общият брой на микробите, което повлиява и броя на земните червеи. Те са важни, защото разрохкват почвата и така се допринася за здравето на почвената екосистема. Земеделците печелят по-силни и жизнени растения, по-богати на хранителни вещества и по-устойчиви на болести. В животновъдството обработката с тези бактерии на помещенията, които обитават животните, води до по-добра хигиена чрез потискане на вредни микроби, до намаляване на неприятните миризми и подобрена устойчивост на животните към заболявания. Това намалява употребата на антибиотици и други лекарствени препарати. В аквакултурите прилагането на тези бактерии стимулира самопречистването на водата. Това става благодарение на разграждането на органичните отпадъци в нея до безвредни вещества. Тинята също се разгражда. Това е полезно и при пречистване на естествени водоизточници. В депата за отпадъци прилагането на бактериите и дрождите на EMRO е довело до значително понижаване нивата на неприятни миризми. В строителството е установено, че влагането на тези препарати намалява неприятните синтетични миризми от строителните материали и боите, а наред с това се редуцира появата на мухъл. Логично е да се предположи, че подобни ефекти ще се отразят положително и на здравето на хората. Днес продуктите на тази японска компания се използват в немалко страни, особено в Азия.

 

Друго японско откритие са бактериите, които разграждат пластмаса. Не само японски учени работят по темата, но те са сред първите, които са установили способността на някои видове бактерии в почвата и морската вода да разграждат пластмасата. Бактериите отделят ензими, които разграждат някои видове пластмаси до безвредни за околната среда вещества. Проблемът е как да се постигне промишлено приложение на тези ензими, тъй като разграждането с тях все пак е бавно, а и самите бактерии ги отделят в малки количества. Едно интересно и съвсем скорошно откритие прави екип учени от института в Лайбниц. Те установяват, че определени видове бактерии в морската вода работят съвместно за усвояване на хранителни вещества от определен вид пластмаса PBAT, като я разграждат до безвредни вещества за около 20 дни.

При всички случаи имаме обещаващи открития, но е необходима много повече работа, за да се стигне до разработката на методи, приложими в промишлен мащаб. Засега е ясно, че светът на микроорганизмите ни предлага огромен потенциал, но е необходимо и самите пластмаси да се променят така, че да са максимално лесни за разграждане от бактериите.

 

В светлината на текущата ситуация в сайта на EMRO е публикуван интересен материал, който разказва, че в населени места в Южна Корея са използвани техни продукти, наред с дезинфектанти, за третиране на улици с цел ограничаване на опасността от инфекция с Ковид-19. В интервю с български лекар се споменаваше, че се предполага взаимодействие на вируса с микробиома на белите дробове. Всичко това предстои да се проучва много по-сериозно, но една мисъл излиза на преден план – светът на микробите носи както сериозни рискове, така и огромни възможности за решаване на проблеми. Някой ден може би бактериите ще ни обединят под мотото “Да направим природата чиста отново!”. Някой ден, когато краткосрочната печалба ще бъде заменена от стремеж към дългосрочната устойчивост….А дотогава ние, във Phytocode, ще Ви разказваме и предлагаме продукти, базирани на тази философия.

 

 

Източници:

  1. Методът бокаши.
  2. Сайт на EMRO Japan.
  3. Bacteria use task division when breaking down plastic.

 1426,    20  Ное  2020 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.