За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Грижите за здрава и хубава кожа започват още през пубертета

Грижите за здрава и хубава кожа започват още през пубертета

 
(0 гласове)

Тази статия е адресирана както към родителите на тийнейджъри, които искат да приучат детето си към правилни грижи за кожата, така и към самите момичета и момчета с идеята да разберат,

че днешната им грижа предопределя утрешната им кожа. Ако искате хубава кожа като 20- годишни – започнете сега. И не с фон дьо тена и коректорите, а с добри навици и правилно подбрана козметика.

 

До 13-годишна възраст нямах никакви проблеми с кожата си. Освен нормалната хигиена, не правех нищо друго за нея и тя не ми създаваше никакви грижи. После изведнъж настъпи пубертетът, а с него и кожните ми мъки. По отношение на акнето имах доста тежък период, който продължи с години. В резултат на незнанието, неслушането на родителски съвети, липсата на добри продукти в онези времена и собственото си безобразно отношение към нея, до 21 години имах ужасна кожа. После състоянието ѝ постепенно се нормализира, но следите останаха. С натрупването на знания как да се грижа правилно за кожата си осъзнах колко грешки съм допускала. Дадох си сметка, че ако съм постъпвала различно, щях да имам големи шансове да премина по-леко през този период, вместо да страдам от външния си вид и съпровождащото го ниско самочувствие. Взех твърдото решение, че имам ли дете, няма да допусна то да преживее същото.

Е, към днешна дата имам един 14-годишен тийнейджър, при когото малко по малко започват да се проявяват кожните промени, типични за възрастта му. Кожата му като цяло е нормална и все още почти детски нежна, но в Т-зоната се образуват малко комедони. Ако се оставят без грижа, може да преминат в пъпка.

Да обясняваш на момче как да полага козметични грижи за кожата си се оказва нелека задача. Вероятно и момичетата са със собствено мнение, но поне се увличат по козметиката, докато повечето момчета имат вродено отвращение към такива „женски работи“. Моят син признава главно мъжка козметика, която подбира по аромата, но той е най-маловажния по отношение на кожата. Затова постигаме компромисно решение – шампоанът и парфюмът може да са мъжки, но по отношение на лицето и тялото козметиката му избирам аз.

 

Повечето почистващи средства за младежка кожа, които се предлагат, са агресивни в действието си, тоест премиват. Проблемът с тях е, че предизвикват още по-засилено отделяне на себум като защитна реакция на кожата. Това е последното нещо, от което тя има нужда. Правилният избор е максимално меко почистващо средство, което да не нарушава нормалното рН и да не уврежда кожната бариера. Напротив, тя трябва да бъде укрепвана, за да се поддържа кожната устойчивост спрямо възпалението, причинявано от бактерии. Често се препоръчват и измивни средства с противовъзпалителни агенти. Ако човек се замисли, че тези съставки имат нужда от време, за да подействат, а измивният гел престоява по лицето не повече от минута-две, какъв е смисълът да се търсят в продукт с отмиване? Много малък. Затова основните характеристики на измивния продукт трябва да бъдат максимално меки пенители, балансирано рН и липса на агресивни съставки. Гелът на Phytocode отговаря идеално на това описание.

Младата кожа като правило е естествено добре хидратирана и повечето кремове ѝ идват излишни. Изключение прави само сухата по рождение кожа, при която е малко вероятно да има възпаления и акне, както и кожата през зимния сезон. Затова през по-топлото време от годината може да се използва съвсем лек продукт като флуида от серията Rose Kiss, а кремът от същата серия да се комбинира с него през по-хладното време. Не си представям как бих накарала сина си да се намаже с крема през деня, но нанасяне вечер след почистване в Т-зоната е още един компромисен вариантsmile. Старая се да съм реалист, докато прокарвам теорията и практиката на правилните навици.

Сред немалко родители, отново главно на момчета, но често и на момичета, срещам мнения, че на 13-14 години им е все още рано да посещават козметик. Посещението при квалифициран козметик за щадящо почистване със специализирана апаратура, без стискане и травмиране на кожата, е начин порите да се поддържат чисти и да се предотвратяват възпаления. Дори редовното използване на почистващи лепенки в Т-зоната в домашни условия е ефективно за избягване на запушени пори и пъпки. Важното е да се подбират максимално безвредни методи и грижата да е редовна. Превенцията винаги е по-добър вариант от третирането на вече възникнал проблем.

 

Моето предложение към родителите, които тепърва се сблъскват с проблема – в основата на успеха е подходът. Резултатите не идват с натиск, нито с много увещания. Идват с личен пример, малки стъпки и постоянство. Изборът на добра козметика може да се направи заедно. Това е отличен начин да приучим сина или дъщеря си как да избира продукти и да чете не само марка и описание, а и състав, да съобразява особеностите на кожата си и моментното ѝ състояние.

И към тийнейджърите – бъдете внимателни с кожата си и я обичайте. Ако искате красива кожа, ето три основни грешки, които пречат, и три правила, които помагат за постигането ѝ:

Трите грешки:

  1. Агресивно почистване. Както премиващите сапуни и гелове, така и прекалено честата и агресивна ексфолиация повече утежняват, отколкото да решават проблема.
  2. Използване на пресушаваща козметика, особено тоници и други продукти, съдържащи спирт.
  3. Използване на продукти, които допринасят за запушване на порите и излишно омазняване. Тук включвам както неподходящи тежки кремове, така и грим, който прикрива несъвършенствата, като фон дьо тен и ВВ кремове, тъй като може да съдържат комедогенни и дразнещи съставки. Коректорите и пудрите, които локално прикриват възпалено петно, са по-приемлив вариант. При всички случаи, първо тествайте продукта за поносимост, защото възпалената кожа е по-уязвима и с намалени защитни сили. Прекаляването с козметика също не е полезно.

 

Трите правила:

  1. Поддържайте добра хигиена и укрепвайте бариерната функция на кожата. Това става с използване на много меки почистващи средства с балансирано рН , без съставки като sodium laureth sulfate и подобните агресивни пенители (повече по темата тук и тук), които оставят кожата чиста и свежа без усещане за опъване и сухота. Хигиената и на апликаторите и четките за грим също е важна.
  2. Използвайте умерено специализирана козметика, подходяща за вашия тип кожа, без силни антибактериални съставки, освен по предписание на дерматолог. Ако се започне с правилните грижи преди да възникне сериозно възпаление, то може да се избегне. Полагането на твърде много грижи може да е почти толкова лошо, колкото и неполагането на грижи.
  3. Ако заедно с родителите си решите, че трябва консултация с дерматолог и посещения при козметик, следвайте стриктно и търпеливо указанията на тези специалисти. Тяхната професионална подготовка гарантира по-добри познания и резултати в грижата за кожата от тези на приятели, инфлуенсъри и модни списания.

 

Наред с измивния гел LB, флуида и крема от серията Rose Kiss, при младежка кожа внимание заслужават още 2 продукта на Phytocode – есънс лосионът и пробиотичната маска от серията LB. Есънс лосионът е много добър вариант за смесена и мазна кожа, ако има само комедони, но няма възпаления. Млечната и салицилова киселини в състава му помагат за обновяването на епидермиса, действат противовъзпалително и поддържат нормалното рН. Пробиотичната маска може да се приложи с успех като ексфолиант отново в случая на кожа без възпаления, а ако има такива, трябва да се прилага само като маска, тоест да се нанася и после отмива без масажни движения. Благодарение на пробиотичната си съставка тя съдържа активни вещества, които потискат развитието на вредни бактерии и така помага за ограничаване на възпалението. Повече за тези продукти може да прочетете тук, тук и тук.

 

Да, родителите на моменти сме досадни с наставления и грижи. Само че, това ни е задачата – да създадем у децата си добра основа за пълноценен самостоятелен живот. Може да изглежда, че хубавата кожа е незначителен въпрос на суета, но акнето е медицински проблем, не козметичен. Грижата за кожата във всяка възраст е част от общата грижа за здравето и самочувствието, и не следва да се пренебрегва. Затова се повтарям съзнателно – здравата и красива кожа е плод на добри навици и постоянство. Кожата Ви утре зависи от това, което правите за нея днес.


 1903,    25  Окт  2020 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.