За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Промените в грижите за кожата след 50

Промените в грижите за кожата след 50

 
(3 гласове)

По данни от международни проучвания, средната възраст за настъпване на  менопаузата при повечето жени е 53 години.

Този период се отличава със сериозен спад в нивата на естрогените. Те са хормони, които влияят сериозно на протичането на много процеси в кожата и техният дефицит води до определени промени в нейната дейност и външен вид. Това означава, че грижите за кожата след 50-годишна възраст трябва да са съобразени с новите ѝ потребности за постигане на оптимални резултати. Как да постигнем това?

 

За да се подбере най-подходящата грижа, първо трябва да сме наясно какво се променя в кожата ни:

 • В повечето случаи епидермисът изтънява, особено при сухата и чувствителна кожа. Удебеляването му се получава само при кожа, която е била твърде излагана на слънце без защита и в резултат е настъпило преждевременно стареене.
 • Нивото на хидратация намалява. Това се получава по две причини. Първата е по-слабата ефективност на кожната бариера, която се дължи на промяната в състава на себума, спада в неговото количество и споменатото изтъняване на епидермиса. Това води до по-голяма загуба на вода чрез засилено изпаряване от кожата. Втората причина е стареенето на фибробластите – клетките, които произвеждат основния градивен материал на кожата като колаген, еластин и много важната за хидратацията хиалуронова киселина. Стареенето на фибробластите в случая се изразява в намаляване на тяхната способност да образуват нова хиалуронова киселина в достатъчни количества Това води до загуба на сочност и изпънатост, еластичността се губи и се появяват все повече фини линии, които често се приемат за бръчки, но всъщност са породени от дехидратация. За разликите между бръчките и фините линии повече информация дава тази статия.
 • Кожата става по-предразположена към розацея, купероза и екземи. Причините за това са промените в състава на себума, по-ниската защита срещу дразнители като алергени и прахови частици, оксидативният стрес и пониженият кожен имунитет.
 • Променя се съставът на кожния микробиом. Учени са установили, че при по-зрялата кожа има присъствие на определени микроорганизми, които не се наблюдават при младата кожа. Това, в комбинация с понижения имунитет, води до промени в композицията на кожния микробиом и до по-силно влияние на случайно попадащите микроорганизми. Кожата по-трудно се защитава от тях.
 • Повишена чувствителност спрямо замърсяването в градска среда. Установено е, че праховите частици и токсичните газове в атмосферата на големите градове са сред основните причинители на оксидативен стрес в кожата на техните обитатели. За кожата над 50, при която антиоксидантната защита е понижена, това означава допълнително увреждане, водещо до задълбочаване на бръчките и отпускането.
 • Кожата е все по-чувствителна към UV лъчите и се възстановява по-бавно и неефективно от слънчево увреждане.

 

И така, ето каква картина се заформя – под въздействието на вътрешни и външни фактори кожната бариера става слабо ефективна, в резултат хидратацията и кожният имунитет спадат, кожната регенерация се забавя и е непълна, появяват се сухота, бръчки, отпуснатост и повяхнал вид. Най-важното в грижата винаги е превенцията, но дори и тя не може да преобърне хода на естествените процеси. Затова грижата трябва да се адаптира към новите потребности на кожата чрез следните стъпки:

 • Възможно най-деликатно почистване. За целта може дори да се редува почистване с мек измивен гел, като този на Phytocode, с почистващ флуид, който не съдържа пенители, като например флуида от серията Red Out. Особено ако кожата е склонна към розация, купероза и раздразнения, придружени от сухота, пробването на безводно почистване само с флуида е щадяща алтернатива, която няма да отнеме от кожата ценната естествена защита.
 • Сериозна подкрепа с антиоксиданти. Екстрактът от синя имортела плюс витамин Е в продуктите на Phytocode е много добър вариант за целта.
 • Избягване на ексфолиирането. Противно на това, което се препоръчва за по-младата кожа, изтъняването на епидермиса в комбинация със забавеното му възобновяване при зрялата кожа водят до по-голямата ѝ уязвимост при ексфолииране. Затова то трябва да се избягва, тъй като може да доведе до раздразнения и зачервяване. Ако ползвате пробиотичната маска на Phytocode, прилагайте я без ексфолииращи движения. Ппробиотиците в нея са чудесни помощници за защита от вредни микроорганизми, но от излющващите частици може да се възползват само дамите с по-мазна и плътна кожа. При суха, тънка и чувствителна е по-добре масажните движения да се избягват.
 • Прилагане на продукти с активни съставки, които стимулират сериозно дейността на фибробластите. Перфектният избор в случая са възстановяващият крем с циклопептиди за зряла кожа, както и кремът Red Out.
 • Ползване на слънцезащита.

 

Кремът с циклопептиди от серията LB е абсолютният избор за кожата след 50 защото обезпечава правилното протичане на кожните процеси. Той възстановява и поддържа нормалната бариерна функция. Съдържащите се в него овлажняващи съставки и масла постигат и задържат оптимална хидратация в кожата. Пребиотикът Actibiome и млечнокиселите бактерии подкрепят нормалния кожен микробиом за постигане на оптимално рН и защита от вредни микроорганизми. Антиоксидантите ефективно елиминират оксидативния стрес, а Ectoin дава интелигентна защита срещу замърсяването в градска среда, което идва от прахови частици, тютюнев дим, алергени и синя светлина. Той стимулира и функциите на клетките на Лангерханс, отговарящи за локалния кожен имунитет. Топ съставката – циклопептидите – активизират фибробластите за постигане на ефективността им, присъща на младата кожа. В един продукт са обединени всички фактори, оказващи влияние на кожните процеси за запазване на стегната и свежа кожа.

 

Не харесвам продуктите, които обещават чудеса. Това е подценяване на интелигентността и познанията на клиента. Не харесвам лъскавите образи на замръзнали във вечността неестествени лица. Искам истински и живи, топли, слънчеви усмивки. Не харесвам и агресивните продукти, които комбинират ползи с вредни странични ефекти. Далновидният и интелигентен подход включва опознаване на проблема и намиране на адекватното решение, на което може да се разчита. На това залагаме във Phytocode – истински решения, на които може да се разчита.


 1719,    31  Авг  2020 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 0888 206 291

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.