За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Микробиомната козметика като гореща световна тенденция

Микробиомната козметика като гореща световна тенденция

 
(0 гласове)

Понеже редовно следя публикациите в списание Cosmetics & Toiletries, наскоро прегледах ежеседмичното им видео с насоки на редакторите към горещите тенденции в изданието.

В него едната дама сподели, че в последно време думата микробиом е все по-често използвана като ключова при търсене в сайта им. Това отразява все по-нарастващия интерес на читателите им от цял свят към темата за кожния микробиом и новостите около нея. В тази връзка реших да потърся повече информация за тенденцията и намерих статия за съвсем актуален доклад за пазара на козметични продукти, свързани с грижата за микробиома. В него се разглежда текущото състояние на този пазарен сегмент и прогнозите за развитието му до 2030. Достъпът до доклада е на цена 5000.00 долара, съответно нямаше как да го прочета, но в статията се споменаваха важни моменти от него.

 

Ето статията:

Global skin microbiome modulators market: analysis and forecast 2019-2030, BIS Research

 

Какво ми направи впечатление?

Първо, ако за 2019 г. пазарния сегмент на микробиомната козметика се оценява на 541.1 милиона долара, се смята, че до 2030 г. той ще нарасне над 2 милиарда 971 милиона долара. Говорим за над петкратно увеличение за 10 години. Ако през 2018 г., когато Phytocode пусна а пазара своята микробиомна козметична серия LB microbiota care, играчите в този сегмент на пазара се брояха буквално на пръстите на едната ми ръка, сега в доклада се споменават 50, от които 16 ключови фирми. И то, забележете кои имена са сред тях – AOBiome, Azitra, Inc., Colgate-Palmolive Company, GALLINEE, Glowbiotics, Inc., Johnson & Johnson Services, Inc., L'Oreal S.A., Quorum Innovations, Revlon, The Estee Lauder Companies Inc., Unilever…Ако някой си е позволявал да подценява тази тенденция, този списък следва да преобърне представите му.

 

 Кои са причините микробиомът да става все по-гореща тема в козметиката?

  • натрупването на все повече научни доказателства, че той влияе на здравето на кожата
  • намаляващата стойност на методите за неговото изследване, тоест проучването му става по-достъпно
  • разработката на все повече съставки на пробиотична и пребиотична основа, които позволяват създаване на продукти с въздействие върху кожния микробиом
  • нарастващ потребителски интерес към темата, подсилен и от отлива на интерес от био козметиката

 

На практика ставаме свидетели на процес на пренасочване интереса и на индустрията, и на потребителите. Кожният микробиом е в достатъчна степен ориентиран към здравето, естествените процеси в кожата и използването на натурални съставки като пробиотици, за да пасва на стила на клиентите, търсещи еко-ориентирана козметика с био съставки, но в същото време предлага качествено надграждане на грижата за кожата и по-персонален подход. Акцентът при него е във високите технологии при проучването му, създаването на тясно специализирани съставки, които разчитат на много новаторски подход в грижата за кожата, а не просто на натуралност, изчистеност и безвредност. Концепцията за кожния микробиом еволюира от постигането на ново ниво на познание за човешкия организъм, това е по-усъвършенствано разбиране за неговото функциониране и възможност за подобряването му по естествен път. Вместо да привнасяме нещо липсващо или да ограничаваме друго в излишък, с грижата за микробиома навлизаме в света на клетките ни и използваме сложни технологии на междуклетъчно общуване, което протича между нашите собствени клетки и тези на нашите собствени микроорганизми. Мисля, че за първи път концепция в козметиката преобръща тотално представите ни за самите нас. Ако преди това се възприемахме като организми, изградени само от човешки клетки, то сега знаем, че сме 1:10 човешки клетки спрямо собствени бактерии, гъбички и вируси. Това е познание, което има потенциала за прецизирана манипулация на дейността на най-големия ни орган – кожата. Как се предвижда да се постига това е описано в статията от януарското издание на Cosmetics & Toiletries:

 

Biofilms and the skin microbiome: a “hot spot” for personal care (Биофилмите и кожният микробиом: гореща тема в козметиката)

 

Както акцентира и докладът, пробиотиците са основен двигател в разработката на микробиомна козметика. Разглеждат се възможности за използване на активни вещества от бактерии, естествено обитаващи кожата, но основно внимание получават отново млечнокиселите бактерии, заради добре проученото им действие. Например, извлек от лактобацили е показал многообещаващ ефект в подсилването на кожната бариера, потискане развитието и закрепването по кожата на вредни микроорганизми като Staphylococcus aureus. Засилено се проучват и вещества, които бактериите използват като сигнални молекули за междуклетъчна комуникация, както и вещества, които потискат тази комуникация. Чрез такива сигнални молекули например някои бактерии предизвикват възпалителен отговор в кожата и би било много полезно да потискаме успешно тяхното действие. В други случаи бактериите чрез подобни вещества потискат прекомерния имунен отговор на кожата, с което я предпазват от твърде силна алергична реакция, тоест такава, която не е пропорционална на провокацията. Подобни сигнални молекули играят роля и при кожни заболявания като атопичен дерматит и псориазис. Тяхното проучване и откриването на средства за противодействие е важно за успешното справяне с тези състояния.

 

За читателите, попадащи за първи път на тема за кожния микробиом, ще обясня някои основни понятия:

  1. Какво е кожният микробиом – това е съвкупността от микроорганизми, естествено обитаващи кожата ни и работещи в симбиоза с нея, подобно на чревната ни микрофлора. Те оказват влияние върху нейното състояние, като техния баланс се свързва с доброто ѝ здраве. Съответно, когато кожният микробиом е в дисбаланс, кожата има проблеми.
  2. Какво е балансиран кожен микробиом? Това е микробиом, който се характеризира с голямо разнообразие на видовете, включени в него. Колкото повече са видовете микроорганизми по кожата, толкова по-сериозна конкуренция имат чуждите за нея вредни микроби. С други думи, собственият микробиом представлява ефикасна защита срещу патогени и се свързва с висок кожен имунитет.
  3. Как изборът на козметика влияе на кожния ни микробиом? Съставките в козметичните продукти се намесват в естествената среда, която представлява кожата и я променят. В някои случаи промяната помага, в други вреди. Вредим на средата чрез използване на агресивни премиващи шампоани, душ-гелове и сапуни, които нарушават кожната бариера и улесняват достъпа на вредни бактерии. Вредим и чрез използването на лосиони и други продукти на спиртна основа, както и ако нарушим естественото рН на средата. Употребата на силно ароматизирана козметика, наслагването на твърде много продукти и прекаляването с декоративна козметика също може да наруши баланса на средата. Помагаме като избираме меки почистващи средства с балансирано рН, козметика със съставки, които са специално разработени да подхранват и балансират микробиома, както и такава с пробиотици, които потискат действието на вредни микроорганизми.
  4. Какво ново може да се очаква от микробиомната козметика – наред с пробиотиците, пребиотиците излизат на преден план. Очаква се да се работи в посока персонализиране, доколкото е възможно. Не само различните типове кожа, но и спецификата на микробиома в различните възрасти ще се взема предвид. Установено е, че кожният микробиом оказва влияние върху локалното възпаление на кожата включително и вследствие на неврогенни фактори. Водещи фирми въвеждат съставки, които подобряват физическото усещане на кожата, тоест създават усещане за кожа без раздразнения, която се чувства комфортно и изглежда спокойна. Работи се сериозно и по връзката между микробиома и стареенето, както и тази между микробиома и слънцезащитата.

 

Още при създаването си преди над 10 години вече, една от ключовите съставки в първата серия на Phytocode беше растението азиатска центела. Тя беше основната активна съставка в крема за зряла кожа от серията Rosa Damascena. Години по-късно, през 2017 г. тенденцията CICA, която е базирана на екстракт от азиатска центела, стана водеща в световен мащаб. Ние пуснахме първите си продукти на тема кожен микробиом през 2018 г., когато в света производителите на микробиомна козметика бяха не повече от 4. Сега, 2 години по-късно, играчите са вече над 50, макар повечето все още да проучват пазара и да разработват продукти в тази насока. Текущите тенденции бяха предусетени и въплътени в продуктите от серията ни LB microbiota care, тъй като съчетават пребиотик и пробиотик лактобацили. Топ продуктът от тази серия – околоочният гел – спечели заслужена първа награда от престижно международно събитие в областта на козметиката. Всичко това доказва способността ни да предвиждаме и отсяваме горещите и дългосрочни посоки на развитие в козметиката, затова ако искате да сте крачка пред събитията в козметичния бранш – останете на линия с насsmile.


 1864,    28  Юли  2020 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.