За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Телоген ефлувиум – малко известният косопад

Телоген ефлувиум – малко известният косопад

При търсене на информация за косопад най-честите резултати са за мъжкия тип, известен като андрогенна алопеция.

Той се получава главно под въздействието на мъжките полови хормони и по-конкретно активната форма на тестостерона – дихидротестостерон. Има и по-малко известен, но все по-често срещан косопад, който засяга главно жените. Той се нарича телоген ефлувиум и неговите причини и проявления се различават от тези при андрогенния косопад. Типична проява на телоген ефлувиум са сезонният и следродилният косопад, който е еднократен. В някои случаи обаче, този тип косопад се превръща в хроничен проблем.

 

Всеки нормален косъм по скалпа ни преминава през 3 фази – анаген, катаген и телоген. Анагенът е фазата на растежа, която започва с прорастването на новия косъм и продължава докато той увеличава дължината си. Тя трае от 2 до 6 години, като с възрастта се скъсява. След нея косъмът преминава през фазата на катаген, през която той спира да расте и коренът се вроговява. Тази фаза продължава няколко дни до няколко седмици. Последна е фазата на покой, известна като телоген, през която космите остават известно време по скалпа, без да растат, след което се отделят и падат. Тази фаза обичайно продължава около 2 месеца. При нормалния скалп около 80-90 % от космите са в анагенна фаза, 1-2 % в катаген и 10-15 % в телоген.

Този  цикъл може да се наруши по ред причини. При андрогенния тип косопад основната причина е въздействието на хормона дихидротестостерон, който причинява постепенно атрофиране на космения фоликул. Това атрофиране е свързано с изтъняване на косъма, който расте от този фоликул. Всеки следващ косъм расте все по-тънък и пада все по-къс и по-бързо след израстването, докато накрая фоликулът е напълно неспособен да произведе нов косъм. Този тип косопад е много по-често срещан при мъжете, но се наблюдава и при жени с хормонален дисбаланс, изразен в наднормени нива на мъжки полови хормони. И при двата пола е най-засегнато темето.

Телоген ефлувиум е вид косопад, който се причинява от други фактори и има различно проявление. При него началото е внезапно и косата нерядко може да пада с шепи, както го описват жените, на които се е случвал. При това е засегнато не само темето, косми падат и от страничните и задната част на главата. При този косопад оредяването може да се усети по целия скалп, макар че в повечето случаи е най-изразено отново по темето. Много характерен признак е особеното усещане, известно като болка в скалпа. Мисля, че който не го е имал, изобщо не би разбрал какво се има предвид, но от личен опит мога да го опиша като усещане за схванатост, липса на гъвкавост в тази част от скалпа, която боли. Тя е същата, която е най-засегната от косопада. Ако човек захване скапа си с пръсти, ще усети, че на другите места кожата е гъвкава, може да се раздвижи свободно върху черепа и да се защипе между два пръста, а в областта на болката е лишена от еластичност, едва се защипва и почти не се движи. Ако тази кожа беше мускул, щеше да е болезнено схваната. Това е моето усещане за тази болка в скалпа. Ако не Ви звучи познато, просто не сте я имали, но ако сте я имали, ще разпознаете описанието. Болезнено усещане има и при събирането на косата на кок или опашка, ако е дълга и позволява това. При телоген ефлувиум е много характерно, че падат косми, достигнали максималната си дължина към съответния момент, докато при андрогенния косопад падат изтънелите къси косъмчета в засегнатата зона, а останалите нормални косми не са засегнати. Също типичен белег е наличието на топче от твърда белезникава материя около корена на отделения косъм - това е вроговяването, за което стана въпрос по-горе. При андрогенния косопад няма подобно образувание в областта на корена.

При телоген ефлувиум се отделя особено много коса при къпане, ресане и сушене. Ако на суха, немита няколко дни коса се прекарат пръсти през нея, космите се отделят с лекота по няколко наведнъж. Преживяването може да бъде много стресиращо, тъй като началото е внезапно, косата пада сериозно за кратък период и човек е неподготвен за тази промяна. В повечето случаи този косопад е напълно преодолим, трае максимум 6 месеца и след това косата може да се възстанови напълно. Има обаче вероятност да се превърне в хроничен проблем, ако не се открие причината, поради което е важно посещението при дерматолог, а най-добре е специалист точно по проблемите на скалпа – трихолог.

 

Много информативна статия по темата е публикувана миналата година в списание Clinical, Cosmetic and Investigational dermatology с автор Alfredo Rebora.

Telogen effluvium: a comprehensive review (Телоген ефлувиум –обстоен преглед)

 

Основните причини за този тип косопад, посочени в нея, са:

  • локално приложени ретинова киселина или салицилова киселина в лечебни шампоани. Причината е, че ретиновата и салициловата киселина може да причинят преждевременно нарушаване на връзките, които държат косъма в телогенна фаза към космения фоликул.
  • недостиг на хранителни вещества, вследствие на недохранване или еднообразно хранене, както и на смущения в храненето като анорексия и булимия
  • автоимунен проблем като тиреоидит на Хашимото, синдром на възпаленото черво, атрофичен гастрит
  • емоционален стрес, продължително нервно напрежение, което предизвиква локално възпаление в кожата на скалпа от неврогенен тип (придружено с отделяне на т.нар. субстанция Р). Тук е важно да знаем, че този тип косопад настъпва обикновено до 3 месеца от началото на стресовата ситуация.
  • остро протичащо заболяване с висока температура, тежка операция
  • излишък от витамин А
  • лекарства за химиотерапия
  • използване на орални контрацептиви, локално приложение на миноксидил или финастерид. Нерядко се случва 3-4 месеца след спиране на използването им да се получи косопад.
  • ултравиолетови лъчи – при тях причината е като в случая с ретиновата киселина – нарушаване на връзките на косъма с фоликула. Този проблем настъпва постепенно във времето с излагане на УВ лъчи, което е причина за есенния сезонен косопад след въздействието на лятното слънце. Носенето на шапка придобива нов смисъл предвид този фактsmile.

 

Кога телоген ефлувиум може да се превърне в хроничен проблем – при нелекувано свързано заболяване например или когато имаме тежък сезонен косопад ежегодно. При всички случаи на косопад е важно да се направи консултация със специалист, защото най-често това е симптом на състояние, което изисква внимание. Дори и да е случай на недостиг на определени вещества в организма - тъй като при телоген ефлувиум често има недостиг на витамин D, цинк, ниски нива на феритин и серумно желязо – е важно това да се установи и коригира. Подробно за косопада може да прочетете тук.

 

Видно е, че здравият скалп е основно условие за растежа на здрава коса. От козметична гледна точка за здрав скалп е важно да избираме щадяща и недразнеща козметика. Пресушеният и раздразнен скалп е много по-податлив на възпалителни състояния, поради което е добре да избираме меки безсулфатни шампоани и да избягваме попадане на балсами, маски и стилизиращи продукти за коса по скалпа. В случай на косопад, дерматологът ще предпише най-удачната специализирана козметика, а през периода на възстановяване предлагаме да се насочите към деликатното въздействие на шампоана и балсама за коса на Phytocode.

 

Източници:

  1. Telogen effluvium: a comprehensive review. Alfredo Rebora

 2722,    20  Юли  2020 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.