За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Новите предизвикателства в грижата за кожата

Новите предизвикателства в грижата за кожата

 
(0 гласове)

Козметичната индустрия е в постоянно търсене на нови решения.

Те винаги трябва да стъпват върху нова основа, която дава по-добро разбиране на проблемите, свързани с кожата. Една такава основа дава концепцията за кожния експозом – the skin exposome. Думата идва от английски, измислена е от учените, работили по концепцията, и е сборно понятие за всички външни фактори, на чието въздействие е подложена кожата. Основно се разглеждат факторите от околната среда и главно тези в градска среда. В днешната обстановка се включва още един нов фактор, който заслужава внимание – носенето на маски.

 

Сериозно изследване по темата за кожния експозом е проведено от екип на L’Oreal:

The skin aging exposome

 

Какво включва експозомът според учените – климатичните условия според сезоните, излагането на слънчевите лъчи, замърсяването на въздуха и водата, излъчването от екраните на монитори, телефони, таблети, излагането на токсични вещества, алергени и възпалителни агенти като бактерии, гъбички, вируси. Понеже exposome идва от exposure, тоест излагане на някакво въздействие, обичайно кожният експозом включва външни фактори. Вътрешните все пак не са за подценяване, защото хранителният режим, сънят и като цяло начинът на живот имат безспорно влияние върху състоянието на кожата. При все това, проучването на експозома се фокусира върху външните фактори.

Изучаването на кожния експозом е свързано главно с изучаването на стареенето, тоест състои се в търсене на външните фактори за стареене на кожата. Основните вече са ясни – излагането на ултравиолетовите лъчи на слънцето, замърсяването на въздуха, тютюнопушенето.

 

Ултравиолетовите лъчи играят основна роля за кожното стареене, като и двата вида – UVB и UVA дават отражение. UVB лъчите причиняват директно увреждане на кожата като слънчево изгаряне, клетъчна смърт и повишаване нивата на ензимите, които разграждат колагена и еластина. UVA лъчите са по-тих играч – те не увреждат така пряко кожата, но повишават нивото на оксидативния стрес, което в дългосрочен план отново води до клетъчни увреждания и разпад на градивните елементи в кожата. Поради това адекватната слънцезащита при излагане на слънце е много важен фактор в борбата със стареенето.

Към днешна дата е установено, че видимата светлина и тази от инфрачервената част от спектъра също могат да допринесат за преждевременно стареене, макар и в по-малка степен. Основният начин, по който въздействат, е отново чрез оксидативен стрес. Това налага използването на козметика, даваща добра антиоксидантна защита, още по-добре в комбинация с богата на антиоксиданти храна.

 

Замърсяването е важен фактор за кожното стареене. То се състои в наличието на голяма концентрация от фини прахови частици и вредни газове във въздуха. Неслучайно е основен фактор от кожния експозом в големите градове със силно замърсен въздух. Когато тези замърсявания са в контакт с кожата, те могат да причинят възпаление, алергична реакция, отново оксидативен стрес. Хроничното възпалително състояние на кожата води до преждевременно стареене и чувствителна, реактивна кожа.

Тюнюнопушенето, включително пасивното такова, е отдавна известен фактор. То води до оксидативен стрес и мимически бръчки в областта на устата. Дори ако ние самите не пушим, честото излагане на тютюнев дим ни оказва въздействие.

 

Ако слънчевата радиация и тютюневият дим са повсеместни, то силното замърсяване е типично предизвикателство пред градската кожа, към което се добавя и стресът от забързания градски ритъм на живот. Високото ниво на шум, прекарването на дълго време в градския транспорт, активността и будуването до късно вечер са влияния върху нервната система и психиката, които не са за пренебрегване. Всички те повишават нивото на стреса в организма и често водят до нарушаване на естествения ритъм на будуване и сън – т.нар. циркаден ритъм. Това оказва на свой ред влияние и върху кожата. Недоброто качество на съня води до уморена  на вид и повяхнала кожа. Нарушават се естествените ѝ обновителни процеси и с времето тя е все по-малко способна да се самовъзстановява.

 

Сякаш всички тези предизвикателства не ни стигат, а сега към тях се добави още едно – носенето на предпазни маски. Макар и необходимост понастоящем, маските имат някои негативни ефекти върху кожата, особено при хората, на които се налага да ги носят целодневно.

Маската създава нетипична среда за кожата на лицето по няколко причини:

  • платът се трие механично в кожата
  • при дишането се отделя пара, която не може лесно да „избяга“ поради носенето на маска, следователно в зоната на маската кожата е в среда с необичайно високо ниво на влажност
  • поради топлината на издишания въздух и пара се създава затоплящ ефект особено сега в летния период
  • по повърхността на маската се задържат микроорганизми, които могат да влязат в контакт с кожата – например когато се налага да си наместим маската, пипайки я с ръце

 

Комбинацията от тези условия може да доведе до кожни раздразнения и възпаления, както потвърждават наблюденията на дерматолози. Напоследък зачестяват случаите на акне в зоната на маската, което по тази причина наричат маскне. Находчиво, но не звучи особено приятноsmile.

 

Какво можем да направим, за да отговорим на новата конфигурация от предизвикателства за кожата и особено градската кожа?

 

На първо място, да обърнем внимание на почистването. Добре е лицето да се почиства с мек измивен продукт, като любимия ни нежен гел на Phytocode, преди поставянето на предпазна маска. След нейното сваляне също е добре да го измием. И в двата случая следва да се приложи тонизиране и хидратация. Есънс лосионът и хидратиращият крем от серията LB са много подходящи като дневна грижа в случая. Ако кожата е склонна по принцип към акне, правилният избор е анти-акне серията Rose Kiss.

Дали да правим ексфолиация? Да, но не и непосредствено преди слагането на предпазна маска. Отстраняването на мъртви клетки разкрива нови и по-млади такива, които е добре да защитим с подходяща грижа (като крем Red Out например) и да оставим след това кожата да почива, тоест най-удачният момент за ексфолиация е вечер, а най-подходящият продукт Ви е известен smileпробиотичната скраб маска от серията LB.

Ако се забележи възпаление в зоната на маската, може да помогне и крем с цинков оксид, нанесен на почистена кожа вечер, а както установих напоследък - и слънцезащитен продукт с минерални филтри за през деня. Вече настъпи времето, в което да сме сериозни със слънцезащитата и при мен продуктите с цинков оксид и титаниев диоксид дават двояк ефект – надеждна защита както от ултравиолетовите лъчи, така и от кожни възпаления.

 

Концепцията за кожния експозом не е нова, но продължава да се развива, защото с времето се откриват нови фактори. Такъв е кожният микробиом например, отчетен в продуктите на Phytocode. Ползите от концепцията се състоят в проследяването на факторите за кожното стареене, особено в градска среда, и съобразяването на козметичната грижа с тях. Познаването на кожния експозом ни помага да изберем онези продукти, които запазват кожата ни млада и щастлива.


 1404,    30  Юни  2020 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.