За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Поглед отблизо към досието на козметичния продукт

Поглед отблизо към досието на козметичния продукт

 
(0 гласове)

Знаехте ли, че всеки козметичен продукт трябва да има свое досие?

Думата досие звучи малко странно в тази връзка, най-често я свързваме с криминално досие. По отношение на козметичните продукти нейното съдържание е далеч по-невинно. Досието на продукта съдържа цялата важна информация за него, на база на която той бива регистриран за производство и продажба. То се изготвя по закон и неговата цел е да гарантира съответствието на продукта с нормативните изисквания. Какво крият досиетата на любимите ни козметични продукти ще разберем в днешната статия.

 

На първо място, досието декларира какъв козметичен продукт се произвежда и кой е производителят му. Описват се неговите предназначение, характеристики и състав. Включват се данни за използваните суровини и процент на влагането им, описва се технологията на производството.

Много важна част от досието е информацията за физичните и химични характеристики на продукта, неговата стабилност и микробиологични показатели. Под стабилност се разбира например термостабилността, тоест запазването на нормални цвят, мирис, консистенция при различни температури. За да се установи това, проба от продукта се подлага на определени тестове в оторизирани лаборатории. Тества се неговата устойчивост при много ниски и високи температури за период от няколко месеца. Тества се и при смяна на тези температури. След всеки тест пробата се изпитва, за да се види има ли промяна в параметрите на продукта. Прави се и тест за микробиология, при който проба от продукта умишлено се „заразява“ с вредни микроорганизми и се проследява дали консервиращата система ще се справи с тях и ще покрие нормите за микробиологична чистота, тоест да не се допуска присъствие и размножаване на микроби в него. Измерва се и рН на продукта.

Всички тези тестове служат за установяване минималния срок на годност на продукта както преди, така и след отварянето му.

Описанието на технологичния процес потвърждава съответствието му с добрите производствени практики според утвърдените стандарти. Тук се включва и безопасността на труда, както и санитарно-хигиенните изисквания към производствените мощности и помещения. Описва се качественият контрол на всеки етап от цикъла на производство.

 

Друг важен момент от съставянето на досието е оценката за безопасност на продукта. Тя се прави от сертифициран оценител на козметични продукти, който е независим от производителя. Той проверява всички данни както за суровините, така и за самия продукт. Важно е да знаем, че козметичните суровини също имат свои досиета, с които се регистрират за производство и продажба, тоест контролът е многостепенен.

Част от изискванията към досието на козметичен продукт, съгласно действащия в ЕС регламент, е декларацията относно изпитвания на продукта върху животни. С нея се декларира, че нито продуктът, нито съставките му са изпитвани върху животни след влизането в сила на забраната за тестване върху животни.

Завършеното досие се прилага при регистрацията на продукта в Европейския нотификационен портал и едва след нея е възможно той да се пусне в продажба.

 

И така, каква информация ни носи досието на козметичния продукт?

На първо място, информация за неговата безвредност при нормална употреба. Всички тези тестове трябва да гарантират, че в указания срок на употреба и при нормалното предвидено приложение той е безопасен за здравето.

На второ място, че е произведен в съответствие с изискванията и международните стандарти, което гарантира неговото качество.

На трето място, възможността за т.нар. постпазарен контрол. Той се изразява в периодични проверки от страна на контролните органи след като продуктът вече е пуснат за продажба. При тези проверки те изискват и досиетата на продуктите.

 

От една страна, интернет е отлично средство за достъп до козметика от цял свят. От друга страна, възможността в него да продава всеки и всичко без сериозен контрол, води до това да се продават и множество нерегламентирани продукти. Типичен пример са козметичните продукти, тип домашно направени. Като имате предвид изброената информация в досието на професионално произведен продукт, мислите ли, че домашно направеният и нерегламентирано продаван може да отговаря на същите изисквания? Отивате на панаир на занаятите и виждате да се продават ръчно забъркани кремчета и мехлеми. Вярвате ли, че те са минали тестове за стабилност и за микробиологична чистота? Че при тяхното правене - защото не мога да го нарека производство -  са спазени санитарно-хигиенните изисквания?

Следователно, мислите ли, че подобен продукт Ви носи някаква гаранция за безвредност?

 

През последните години увлечението по максимално натурални и “изчистени от химия” козметични продукти достигна големи висоти. Всичко, което изглежда възможно най-близко до първоизточника, се разглежда като възможно най-полезно. Изкушението при прочитане на описание в стил “този продукт е правен с планинска изворна вода от Хималаите, пчелен восък, взет направо от пчелите в кошера, и зехтин, изцеден на ръка от маслините още преди брането им” може да е голямо, но нека е моментно. Нека в този момент си спомним, че всичките законови изисквания, на които трябва да отговаря производителят на козметика, не са случайно измислени. Те целят максимална безвредност и контрол в полза на потребителя. Нерегламентираните дребни занаятчии, предлагащи продуктите си онлайн, може да са напълно добронамерени и убедени, че правят нещо полезно, но кой следи за тяхната отговорност? Точно липсата на реален контрол в интернет пространството води до необходимостта от запознатост и лична отговорност за собственото ни здраве при избора на продукти. Производството на козметика не е занаят, а висококвалифицирана професионална дейност, изискваща сериозен ресурс - производствена база, оборудване, специализирани познания и качествени суровини. Нашата препоръка – доверявайте се на професионалистите.


 3929,    22  Юни  2020 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.