За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Бръчки или линии от дехидратация - как се различават

Бръчки или линии от дехидратация - как се различават

 
(0 гласове)

Случва ми се да си пиша с клиентка и да прочета следното “Кожата ми е с изморен вид и фини линии, които искам да изчезнат.

Какъв крем против стареене ще ми препоръчате за тях?”. От така формулирания въпрос разбирам, че дамата приема тези линии като бръчки, тоест последици от стареене. Питам я за възрастта ѝ и отговорът е 33 години. Друг вариант - “На 42 години съм, кожата около очите ми е суха и с фини линии. Нямам дълбоки бръчки. Какво ще ми предложите за тази зона?”… Забелязвате ли широкия смисъл, в който се използва изразът “фини линии”?

 

За да ориентирам тези дами в избора им, трябва да уточня няколко неща. Какъв тип кожа имат, какво е състоянието ѝ текущо, къде се намират фините линии и как са разположени. Защо? Защото от “фини линии” до “фини линии” разликата може да е голяма и подходът съответно е различен.

Фината линия не е непременно бръчка. Може да бъде линия от дехидратация, тоест от недостиг на вода в кожата. За да разберем разликата, трябва да знаем как се образуват двете. Бръчката е кожна гънка, която се получава под въздействието на определени фактори. Т.нар. динамични бръчки се получават на места, където има мимически мускули – около устата, очите, по челото. Те са по-видими при определени изражения като усмивка, намръщване, взиране. При тях кожата се нагъва, вдлъбва поради постоянните контракции на мускулите в комбинация с намаленото производство на колаген, еластин и др. Статичните бръчки също се дължат на спад в производството на градивни елементи и забавяне на кожното възстановяване, но тук роля играят и вредните лъчи на слънцето, храненето, недостигът на сън и цялостното стареене на организма. Такива има по брадичката, врата, бузите, челото. Те са видими и при спокойно, отпуснато изражение на лицето. И двата вида бръчки започват като по-фини линии, които постепенно се удължават и задълбочават.

Фините линии могат да се получат при дехидратация, когато кожата не задържа достатъчно вода в себе си. Високото съдържание на вода видимо изглажда и “напомпва” кожата, което ѝ придава свеж, младежки вид. В някои случаи обаче той се губи. Причините могат да бъдат различни. Един вариант е нарушена бариерна функция на кожата, при което тя губи твърде много вода с изпарение. Друга причина е недостиг на вещества, които задържат водата в кожата. Основни такива вещества са хиалуроновата киселина, лактатите, уреята, аминокиселини, захари и соли, образуващи естествения овлажняващ фактор. С възрастта тяхното производство намалява и кожата задържа по-малко вода. Отначало това се отразява на епидермиса, който е най-външния слой на кожата. Тогава фините линии са по-малки и при правилна хидратираща грижа по-лесно и бързо се заличават. По-късно се засяга и средния слой на кожата – дермата. Тогава фините линии стават по-изразени. Допълнителни фактори за появата им са редовния прием на твърде много кафе, пушенето, алкохолът, замърсеният въздух, прекомерното излагане на слънце и др.

 

Как да различим визуално бръчка и линия от дехидратация – основно по два признака. Това са посоката и разположението им. Бръчките започват се образуват на определени места и следват определена посока. Тези около очите се разполагат най-често във външния ъгъл и вървят ветрилообразно от ъгъла към слепоочието. Бръчките по челото са хоризонтални, а тези между веждите – отвесни. Бръчките около устата следват линиите от носа към устните, а при пушачите имат много характерно разположение, следвайки изражението при свиване на устните. За разлика от бръчките, линиите от дехидратация не следват определена посока. Могат да се разпространят във всички посоки и не са ограничени в зоните с мимически мускули, а могат да се появят по цялото лице. Особено видими са ако се захване кожата на бузите между палеца и показалеца и я защипем леко. Ако я захванем вертикално, ще имаме вертикални линии, ако я хванем хоризонтално или по диагонал, ще имаме съответни по разположение линии. Тези линии при всички случаи са по-плитки, защото засягат главно епидермиса. Те са и по-къси. Могат да се видят дори и при отпусната кожа и си личи, че я набраздяват във всички посоки. Кожата започва да изглежда леко като напукана от слънцето изсушена почва. Зоната, в която се проявяват най-рано и най-лесно, е околоочната. Причината е в особеностите на кожата там. Тя е много по-тънка, с по-малко мастни жлези, съответно по-лесно се дехидратира. Отличителна особеност на фините линии от дехидратация е и това, че те видимо се подобряват още след нанасянето на хидратиращ и по-мазен крем. Просто кожата се напомпва с вода, поема мазнини, които ѝ придават малко повече еластичност и това разглажда гънките от сухота. Същото нещо е напълно невъзможно да се получи с истинска бръчка. Да, има съставки, които оптично запълват бръчките или опъват кожата, с което незабавно подобряват вида на бръчката, но след измиването им или до около два часа след нанасянето на продукта положението се възвръща до първоначалното. При линиите от дехидратация, ако продуктът хидратира наистина добре, ефектът няма да се изгуби толкова бързо. При правилна грижа те наистина се заличават или най-малкото силно намаляват, докато и при най-добрата грижа вече появила се бръчка не се заличава.

 

Стареенето е естествен процес и с времето кожата губи част от способността си да задържа вода и да се възстановява. От един момент нататък положението се влошава и с фините линии и със същинските бръчки. На 40 няма как качеството на тъканта да е като на 20 и това е безспорен биологичен факт. Целта на тази статия е да се научим да отличаваме бръчките от линиите вследствие намалено задържане на вода в кожата. На 30 е малко вероятно да имаме сериозни бръчки, тоест такива, причинени от липса на достатъчно колаген и еластин, и от кръстосаното им свързване в тъканта, което е непоправимо и е истинската причина за формирането на дълбока кожна гънка. Бръчката е нарушаване на самата конструкция и разположение на колагеновите влакна в кожата. Този процес с козметика не може да се обърне изцяло. Със стимулиране производството на нов колаген и еластин може само да се задържи и забави. Това се постига със съставки, които стимулират работата на фибробластите – кожните клетки, които произвеждат градивните елементи на кожата, включително колаген, еластин, ламинин, хиалуронова киселина. При линиите от дехидратация козметиката може да помогне по друг начин – чрез възстановяване и поддържане на кожната бариера и чрез привнасяне в кожата на ефективни влагозадържащи съставки.

 

И гака, ако смятате, че имате линии от дехидратация, правилните продукти за Вас са:

Хидратиращ крем за суха и нормална кожа от серията LB

Серум за сияйна кожа от серията LB

Защитен дневен крем Rose Kiss

Нощен крем Rose Kiss

Крем Red Out

 

Ако искате превенция срещу бръчки и редуциране на съществуващите:

Възстановяващ крем да зряла кожа от серията LB

Околоочен гел от серията LB

Нощен крем Rose Kiss

Крем Red Out

 

Надявам се този материал да помага за по-правилно ориентиране в състоянието на кожата и да улеснява избора на козметика на тази база. Нерядко си мислим, че кремът помага срещу бръчки, а на практика той работи добре по фините линии от дехидратация. Често отхвърляме продукт, който има потенциала да помогне за намаляване на бръчките и да забави появата на нови, защото не проявяваме търпението да му дадем време за реални наблюдения. Необходими са поне 3 месеца, за да се прецени дали даден продукт помага срещу бръчки. По-ранните заключения са нереалистични. Разбира се, ако кремът не се сработва с кожата ни, правилното е да спрем да го ползваме. Всеки има личното право и свобода да търси най-добрия продукт за себе си. Нашата цел е да помогнем с разбирането за действието на продуктите и реалността на очакваните резултати от тях.


 5884,    17  Май  2020 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 0888 206 291

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.