За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Психодерматология и връзката кожа-настроение

Психодерматология и връзката кожа-настроение

Напоследък в козметиката излиза на преден план една интересна тенденция – предлагат се продукти, за които се твърди, че наред с въздействие върху състоянието на кожата, влияят и на настроението.

С други думи, продукти, носещи добро настроение. На този етап са много малко на брой, но очаквам тази тенденция да се засили.

 

Замисляли ли сте се как кожата се влияе от емоциите и психичната ни нагласа? Тя се променя за секунди от определена мисъл или чувство. Пребледняваме от страх, изчервяваме се от смущение и срам, настръхваме от ужас, потим се от притеснение. Причината е във връзката между кожните реакции и мозъка. Тази връзка започва още от ембрионалното развитие, тъй като кожата и нервната система се развиват от една и съща ембрионална тъкан - ектодермата. Тъй като кожата ни е сетивен орган, в нея има много нервни окончания. Те носят информация за студ, топлина, болка, допир, дори има рецептори, които долавят слънчевата светлина през деня. Така кожата подава информация за външната среда към мозъка. Обратната връзка се получава когато мозъкът подава команда за отделяне на специфични вещества, които повлияват състоянието и функциите на кожата. Типичен пример вече дадох – пребледняването или изчервяването под действието на определени мисли, но има и несъзнателни сигнали. Например при стрес мозъкът подава сигнал за повишено отделяне на хормони, които регулират много от реакциите на организма към стресовата ситуация. В кожата има рецептори за тези хормони, тоест тя също участва в телесната реакция спрямо стреса. В резултат се отделят вещества, които потискат клетъчното делене, предизвикват възпалителен отговор, понякога засилват секрецията на мастните жлези. Вижда се, че наред с нервната система, в процеса участват ендокринната и имунната система. Ако това е единична ситуация и продължи кратко, вредата не е голяма, но ако стресът е хроничен, работата на кожата и външният й вид могат да се влошат.

 Връзката между кожата и психиката е двупосочна. Както кожата може да повлияе на настроението, така и то може да й въздейства. Ако съществува кожен проблем, който е труден за лечение, като псориазис, акне, мелазма, витилиго, това може да бъде сериозно изпитание за психиката и нагласата на човека. Кожата ни определя в голяма степен възприятието за външния ни вид и това влияе на общуването ни с другите. Ако не се чувстваме добре в кожата си, вероятно ще страним от общуване точно когато то и подкрепата на другите са най-необходими.

На свой ред, негативни емоции и състояния като тревожност, гняв, депресия, стрес могат да допринесат за кожни проблеми като екзема, атопичен дерматит, псориазис, акне, уртикария и др.

Често е трудно да се каже кое е първо – кожният или емоционалният проблем. Най-важното е да се отчита, че те са свързани.

Ако някога сте имали подобен проблем, е много вероятно да сте забелязвали връзка между евентуалното му влошаване и неприятно събитие или случка малко преди да настъпи влошаването. Тази връзка днес се разглежда от една нова и интересна хибридна дистиплина, известна като психодерматология. На практика с това направление в медицината се потвърждава влиянието на всички фактори, не само физическите, а и психологическите. Пациентът се разглежда като единно цяло. За мен няма нищо по-логично и затова намирам новата тенденция и в козметиката за много интересна.

 

Това не означава, че щом се намажем с крем, ще си подобрим настроението. Въпросната тенденция просто отчита факта, че потребителят иска нещо повече от хидратация и грижа за чувствителна кожа. За целта някои производители на съставки се обръщат към науки като епигенетиката и дори неврологията. (Защо неврология - защото периферната нервна система може да повлияе кожата чрез отделянето на сигнални вещества, наречени невропептиди, които локално определят стрес реакцията на кожата и могат да предизвикват неврогенно възпаление.) Пример е новата съставка на водеща технологична компания в козметичния бранш, която не само подобрява състоянието на чувствителната кожа, като намалява възпалителната й реакция към дразнители, но понижава чувствителността към болка и склонността към зачервяване, повишава защитната функция на кожата и имунитета й.

Други залагат на сетивните усещания от козметичните продукти и призовават да се преразгледа отношението към ароматите. Тенденцията “без аромат” е водеща в козметиката за чувствителна кожа, но уханията винаги са имали интересно въздействие върху човешката психика. Способни са да отпускат или освежават, да пробуждат спомени и да ни потапят в мечти. Това прави отношението към тях най-малкото нееднозначно.

 

Понастоящем живеем в трудни и интересни времена. Докато траят, психиката ни ще понесе немалко стрес и натоварване. Да се погрижим за себе си и кожата си с внимание и нежност е един семпъл начин да намалим поне малко този стрес. Ще ми възразите защо намесвам кожата. А прегръдката, ласката, целувката с какво ги усещаме? Ние усещаме любовта и подкрепата физически чрез кожата. Затова прилагам козметичната си грижа винаги с любов, а за настроение се обръщам към верен приятел, който никога не ме предава – музиката. Има музика, която буквално отпуска чертите на лицето ми, докато я слушам, затова Ви предлагам малко от нея с идеята да намерите своята такава. Бъдете здрави и вярващи в по-добрите времена.

Frederic Chopin, Marriage d'amour Spring Waltz

 


 1828,    08  Апр  2020 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.