За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Ненадминатият В3 и ползите от него за кожата

Ненадминатият В3 и ползите от него за кожата

 
(3 гласове)

Има съставки, за които си струва да убиеш. Образно казано. Ако попитате кожата си за такава, отговорът несъмнено ще е – витамин В3.

В състава на козметичните продукти се включва под името ниацинамид. Той е представител на групата В витамини и е водоразтворим. Ползите от него, приложен локално, са толкова много и разнообразни по своя характер, че винаги се чудя как е възможно природата да го е създала толкова мултифункционален. Какъвто и тип кожа да имате, той ще я подобри поне по два общи показателя – бариерна  функция и хидратация. Отделно ще  помогне при кожни възпаления, пигментации, розацея, признаци на стареене – коя друга съставка може всичко това?

 

Понякога мисля, че няма да се уморя да подчертавам важността на бариерната функция на кожата за нейното здраве. Самата дума „бариерна“ говори много – чрез тази функция кожата спира:

 • навлизането от околната среда в организма на вредно действащи алергени, прах и замърсители, които могат да причинят възпаления и алергични реакции;
 • загубата на ценни вещества като при изпарението на твърде голямо количество вода, което може да доведе до суха кожа;

 

Бариерната функция на кожата не само допринася за правилната ѝ работа, тя защитава организма като цяло. Научим ли се как да я поддържаме с правилните продукти, сме положили поне 2/3 от нужните грижи. Подобряването на бариерната функция не само предпазва от дехидратация, а и подпомага кожния имунитет. Как ниацинамидът помага за целта? В кожата от него се получават две нови вещества NADP и NADPH, наречени кофактори, тоест помощни вещества при протичането на определени процеси. В случая NADP и NADPH са кофактори за синтеза на мастни киселини, протеини и серамиди, които са основни градивни елементи на кожната бариера. Привнасянето на ниацинамид в кожата повишава синтеза на тези вещества, с което укрепва кожната бариера. Това е особено актуално за есенно-зимния сезон.

Противовъзпалителният ефект на ниацинамида се проявява както в случаите на акне, така и при розацея. Той помага по няколко начина. На първо място, регулира секрецията на себум и свива порите, с което действа срещу тяхното запушване и възпаляване. Особено добър ефект в тази насока има в комбинация със салицилова киселина. Можете да се възползвате от това комбо в есънс лосиона от серията LB Microbiota care. На второ място, ниацинамидът потиска възпалението и зачервяванията. И накрая, спомага за избледняване на поствъзпалителни пигментни петна.

И като споменах за тях, витамин В3 играе важна роля в борбата с хиперпигментацията. Той има способността да потиска трансфера на меланин от клетките, които го произвеждат, към повърхностните кожни клетки, в които се натрупва този пигмент. В резултат на това наличните пигментни петна избледняват и се предотвратява образуването на нови.

Бръчки, о бръчки…загуба на еластичност, торбички и подпухване, отпускане на кожата  – ниацинамидът може да се погрижи и тук. Той потиска отделянето на възпалителни вещества, стимулира синтеза на колаген, ограничава загубата на еластин и задържането на излишна вода в кожата. Като добавим и това, че предотвратява снижаването на кожния имунитет, причинено от UV лъчите, ниацинамидът е перфектният помощник за предпазване от преждевременно стареене.

 

Да обобщим ползите от нашия приятел:

 • подобрена бариерна функция и хидратация на кожата
 • регулиране секрецията на себум
 • редуциране на порите
 • подобрен кожен релеф
 • намаляване на зачервяванията при розацея
 • намаляване на хиперпигментацията
 • туширане на възпалението при акне
 • превенция срещу бръчки и преждевременно стареене от UV лъчи

 

Това напълно обяснява защо ниацинамидът е включен в състава на топ продуктите ни. Няма начин да съществува съставка с подобен профил, при това без странични ефекти, и да не бъде включена в продуктите на Phytocode. Тя присъства във всички кремове, околоочния гел, серума и есънс лосиона от серията LB, в продуктите от серията RED OUT и всички кремове и флуида от серията Rose Kiss, с изключение на дневния крем. Ползите са потвърдени и от множеството отзиви от доволни наши клиенти. Е, кажете ми, нима това не е витамин-мечта за кожатаsmile?

 

 

Източници:

 1. Niacinamide: a topical vitamin with wide-ranging skin appearance benefits. Diane S. Berson, Rosemarie Osborne
 2. Niacinamide-containing facial moisturizer improves skin barrier and benefits subjects with rosacea. Zoe Diana Draelos, Keith Ertel, Cindy Berge
 1. Niacinamide: benefits, uses and side effects. Healthline

 

 


 4201,    30  Ное  2019 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.