За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Арония и ябълки –добрите феи на тънката талия, част II

Арония и ябълки –добрите феи на тънката талия, част II

 
(2 гласове)

Признавам си – ябълките не са любимият ми плод.

Имам склонността да ги подценявам, сигурно защото ги е имало винаги, защото са ми някак скромни и остават в сянката на истинските ми любимци. Въпрос на вкус, какво да се прави. Като човек, който се интересува живо от връзката между храната и здравето, особено в светлината на скорошните открития за човешкия микробиом, ги оценявам от друга гледна точка. Понеже винаги целя да съм обоснована в статиите си, проучих интересни материали както за ябълките, така и за не по-малко полезната арония. Открих ценни факти, които си струва да бъдат споделени.

 

За ябълковия пектин всички сме чували. Запознати сме с ползата от него за чревната перисталтика. Когато се ползва само чист ябълков пектин, ползите са много по-малки в сравнение с тези от целия плод. Наред с него, в ябълките се съдържат и неразтворими фибри, които допълнително стимулират червата, ценни витамини като С и Е, минерали като калий и магнезий и важни антиоксиданти от групата на полифенолите. Пектинът и полифенолите в ябълките имат интересно влияние върху чревната микробиота. Пектинът служи за храна на определени бактерии, които го преработват до производни на късоверижни мастни киселини – бутират, ацетат и пропионат. Пропионатът и ацетатът пазят от високо кръвно налягане, а бутиратът потиска възпаления, подобрява защитните функции на чревната лигавица, стимулира перисталтиката. Тези вещества освен източник на енергия за клетките на червата, черния дроб и мускулите, понастоящем се проучват и за други ползи, както сочи тази статия:

 

Добри бактерии контролират гените ни и ни пазят от рак

 

Установено е, че високото съдържание на разтворими фибри в храната повишава количеството на бифидобактериите и млечнокиселите бактерии, които са важни за здравето на червата и на организма като цяло.

Полифенолите не в са еднаква концентрация в пулпа и кората на ябълките. Най-голяма е концентрацията им в кората на плода. Това прави особено важно консумирането на целия плод. Изследвания сочат, че високото съдържание на определени полифеноли в храната също повишава броя на лактобацилите и бифидобактериите. С нарастването на техния брой учени свързват ефекта на понижаване на холестерола и подобряване метаболизма на мазнините. Като комбиниран резултат от действието на фибри и полифеноли се разглежда и противовъзпалителният ефект на ябълките.

 

Един от плодовете - шампиони по съдържание на полифеноли, главно антоцианини, е аронията. Една от основните функции на полифенолите в растенията е да ги пазят от болестотворни микроорганизми. Подобен ефект имат и в човешкото тяло. Те се считат за силни антиоксиданти, често с по-висока активност от тази на антиоксидантните витамини С и Е. Конкретно антоцианините се разглеждат като помощници за предотвратяване на оксидативния стрес, потискане на възпалителни процеси, подобряване на състояния като инсулинова резистентност и намаляване на теглото. Антоцианините се усвояват от бифидобактериите и лактобацилите, което означава, че диета, богата на тях, благоприятства повишаване броя на тези полезни представители на чревната микробиота. Те на свой ред потискат с жизнената си дейност потенциално вредни за организма микроби. Това българско изследване установява интересни ползи от консумацията на арония:

 

Ефект на Aronia Melanocarpa като част от диетичния режим при асимптомни пациенти с лека хиперхолестеролемия

 

В него пациенти са разделени на две групи, като едната група приема по 200 мл. сок от арония ежедневно в продължение на 2 месеца, а втората група служи за контрола. И двете групи спазват средиземноморска диета. Резултатите в изследванията на пациентите от двете групи след 2 месеца сочат в полза на приема на сок от арония. Показателите на групата, приемала сока, са по-добри по отношение понижаване на холестерола с ниска плътност (т.нар. „лош холестерол“) и повишаване на холестерола с висока плътност (т.нар. „добър холестерол“).

Това прави аронията ценен плод за поддържане здравето на сърдечно-съдовата система и на здравословно тегло, в комбинация с умерено хранене и достатъчна физическа активност. Помага и за регулиране на кръвната захар.

 

В една идеална ситуация би трябвало да си набавяме всички необходими вещества с храната. Съвременният начин на живот обаче не е идеален в това отношение. Хранителните добавки не могат и не трябва да заместват разнообразното и пълноценно хранене, те не са предназначени за тази цел. Съвсем неслучайно са наречени добавки, защото добавят на организма това, с което невинаги успяваме да го снабдим чрез храната. В случая с ябълковите фибри и аронията на СД „Благополучие“ имаме в леснодостъпна форма два ценни плода, отгледани в България, изсушени и смлени така, че в максимална степен да се запазят ценните им качества. Пред всяка добавка трябва да предпочетем пресния сезонен плод, но да не забравяме, че той не е наличен през цялата година. Зимният сезон е период на изпитание за организма, в който са добре дошли подкрепления във вид на естествени витамини и антиоксиданти. Стимулирането на полезната микробиота в храносмилателния тракт допълнително подпомага имунната ни система за справяне с вирусните инфекции. В подготовката си за тази статия прочетох толкова интересни неща и за двата плода, че твърдо реших да ги включа в режима си. Ползата до момента е, че ми помагат срещу неприятното подуване на корема, което ми се случва понякога. Самият факт, че можем да използваме храната и определени добавки за модифициране на чревния микробиом в наша полза, искрено ме вдъхновява, особено след като прочетох, че и червеното вино повишава броя на бифидобактериите. Ден, започнат с ябълкови фибри и арония към закуската, и завършен с чаша хубаво червено вино, е добре започнат и завършен ден - не мислите лиwink?

 

Източници:

  1. Apples and cardiovascular health – is the gut microbiota a core consideration? Athanasios Koutsos, Kieran Tuohy, Julie Lovegrove
  2. How short chain fatty acids affect health and weight. Mary Jane Brown, Healthline
  3. Effects of Aronia berry (poly)phenols on vascular function and gut microbiota: a double-blind randomized controlled trial in adult men. Istas G., Wood E.
  4. Interplay between anthocyanins and gut microbiota. Ana Faria, Iva Fernandes, Sonia Norberto
  5. Berry phenolics selectively inhibit growth of intestinal pathogens. R. Puupponen-Pimia, L. Nohynek
  6. Anthocyanins as inflammatory regulators and the role of the gut microbiota. Carina Almeida Morais, Veridiana Vera de Roso
  7. Effects of Aronia Melanocarpa juice as part of the dietary regimen of patients with diabetes mellitus. Simeonov SB, Botushanov NP, Pavlova MB
  8. In vivo influence of extract from Aronia Melanocarpa on the erythrocyte membranes in patients with hypercholesterolemia. Piotr Duchnowicz, Agnieszka Nowicka
  9. Circulating but not faecal short-chain fatty acids are related to insulin sensitivity, lipolysis and GLP-1 concentrations in humans. Mattea Muler, Manuel Gonzales-Hernandez
  10. How gut microbes talk to organs: the role of endocrine and nervous routes. Patrice D. Cani, Claude Knauf

 2620,    03  Дек  2019 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 0888 206 291

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.