За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Ябълковите фибри – еликсир на младостта, част I

Ябълковите фибри – еликсир на младостта, част I

 
(0 гласове)

Истинската красота винаги е свързана с грижата за здравето – това е наша абсолютна убеденост. Тази философия споделя и днешният гост в блога ни, инж. Янко Янев,

собственик на СД „Благополучие“ и автор на хранителните добавки на база ябълкови фибри и арония, които вече имаме удоволствието да предлагаме в онлайн магазина на Phytocode.

 

- Здравейте, г-н Янев. Като начало на днешния разговор, моля да се представите на читателите на блога ни, като ни разкажете накратко за себе си.

Инж. Янко Иванов Янев –- иноватор на свободна практика в областта на хранителните технологии;

- автор на 3 броя патенти;

- носител на международно отличие „GOLD MEDAL“ на WIPO AWARO CERTIFICATE,

sept.1997, за разработка;

- кавалер на парична премия от Патентното ведомство през септ. 1997 г.;

- управител на фирма за нетрадиционни брашна от 1993 година;

 

- Как възникна идеята за Вашата фирма СД „Благополучие“?

- Имам стаж като научен работник в продължение на 17 години. Но както е казвал Апостолът на свободата Левски - „Манастирът тесен за мойта душа е!“. Просто реших, че в частната практика много по-бързо и по-лесно ще мога да реализирам идеите, свързани с консумативи за рационалното и диетичното хранене.

 

- Кои са трудностите и предизвикателствата пред дейността Ви в българските условия?

- Посетил съм много развити страни. Събирач съм на интересни мнения за начина на труд и творчество в различни страни. Навсякъде има своята специфика, но най-главното зависи от човека. Ако човек силно желае да се реализира – той успява.

 

- Предлагате пълнозърнести брашна и смеси за домашна хлебопекарна, нахутена мая за хляб с млечнокисели бактерии, интересни хранителни добавки като брашно от арония и коприва, ябълкови фибри – все продукти със здравословна насоченост, които са от български произход и традиционни за нас. Напоследък здравословното хранене печели все по-голям интерес, но се налагат на пазара т.нар. „суперхрани“, които незнайно защо винаги са от други държави, а често и от други континенти. По Ваши наблюдения интересът на хората към здравословните храни информиран ли е в достатъчна степен? Пропускат ли нещо?

- За съжаление търговията не е моята силна страна. За дезинформираността на народа ни, за голямото объркване най-голяма роля имат журналистите и агресивните реклами на силните фирми. А те у нас са предимно търговските вериги. За търговеца е важно да печели на всяка цена. Мога да припомня случаи при които некачествени стоки, но в лъскави опаковки, се рекламират като „супер храни“, а и не малко са българите, които даже и в социалните мрежи „коментират“ колко са доволни от подобни покупки, и тази тенденция ще продължава.

 

- С Phytocode имате полезно сътрудничество вече няколко години, тъй като Вашата фирма ни снабдява с ябълковите фибри и царевичното брашно за един от най-любимите продукти на нашите клиенти – пробиотичната скраб-маска. Сега се подготви разширяване на това сътрудничество, тъй като започваме да предлагаме в нашия сайт Вашата хранителна добавка от ябълкови фибри във формата на капсули и арония на прах в капсули. Запознайте ни отблизо с производството на тези интересни продукти и ползите от тях.

- На читателите на това интервю искам да кажа следното - на здравия човек ежедневно е необходима храна, съдържаща качествен протеин, малко мазнини с ненаситени мастни киселини, антиоксиданти и чиста вода. У нас нямаме изградени навици да за такъв вид хранене. Колкото хората – толкова мнения по въпроса. Може да се чуят дори и физкултурници да дават съвети във връзка с храненето. В препоръките на диетолозите се заслушваме едва когато процесите са станали необратими. Според мен, дори и при този хаос в храненето, е необходим емпиричен внос на антиоксиданти, защото тези вещества, поддържащи нашето здраве не могат да бъдат акумулирани в организма. Те, както и протеините, трябва всеки ден, независимо от възприетия начин на хранене, да бъдат доставяни в нативен, непроменен вид. Ползите са неизмерими. Последните проучвания у нас по този въпрос показват безусловни аргументи в полза на запазване на здравето, висока умствена и физическа трудоспособност, безпроблемни дни в залеза на живота, жизнерадостно  дълголетие.

 

- В много публикации в интернет, от САЩ най-вече, върви темата за проблем при съвременната жена, който се определя като естрогенно доминиране. Излишният естроген в организма се изхвърля в голяма степен през червата, като се свързва с фибрите в храната. Ако червата не работят добре и в храната има недостиг на фибри, този процес се затормозява, излишният естроген се всмуква обратно в организма и причинява хормонален дисбаланс, който води до различни здравословни проблеми. Кои от Вашите продукти бихте посочили като важни за женското здраве от тази гледна точка?

- Огромна е тежестта от когнитивните заболявания, тъй като хората живеят по-дълго. Стресът през ранния живот води до промени в микробиома  през зрелостта. Устновено е, че чревната микробиота модулира оста черва-мозък, чрез която влияе както върху когнитивната функция, така и върху пластичността по време на стареенето.Стареенето също е свързано с увеличаване на пропускливостта на червата. Нарушената микробиота по време на ранното развитие може  има необратими последици за клетъчните функции, по-специално по отношение на миелиновите компоненти или невроналната активност. Храните, богати на растителни фибри, проявяват многофакторно въздействие, въпреки че са несмилаеми, т.е. не участват в метаболитни процеси. Освен това самото наименование « ябълкови фибри» е събирателно понятие. Включват се всички онези полизахариди с права и разклонена вериги, които се съдържат в кората, паренхимната тъкан и семенните кутийки. Освен това са налични лесно разтворими белтъци и нативни протеолитични ензими.

Не съжалявам за този въпрос, защото е възможно да затрудня читателите, щото се наложи да използвам много научни термини, но провокацията беше голяма. Имам слабост да обяснявам и с две думи ще кажа - ябълковите фибри са ужасно полезни. В тях се съдържа еликсирът на младостта.

 

- Какви цели си поставяте занапред в професионален план?

- Искам да предам своя опит и знания на хора, които са готови да продължат делото. Това ще рече да се поддържа изграденият мост между храненето и диететиката от една страна и хранителните технологии.

 

- За завършек, какво е Вашето послание към нашите читатели?

- Не знам дали на този етап съм готов да отправям послания, но искам да кажа, че и нашата хранителна наука е създала не един хранителен шедьовър, с който можем да сме горди и бъдем още по-здрави и силни.

 

Следва продължение.

 


 2393,    21  Ное  2019 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.