За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Моринга – новото кожно масло

Моринга – новото кожно масло

 
(4 гласове)

Помните ли манията, която се завихри около аргановото масло преди няколко години?

Очарователните разкази как плодовете на дървото се събират с помощта на кози, обработват се в дълъг и трудоемък процес, за да достигне до нас течното злато за коса и кожа? При целия световен бум и заливане на пазара с всякакви продукт с арган, не знам как тези женски колективи в Мароко, разчитащи на ръчен труд, успяха да покрият непрестанно растящите нужди на козметичната индустрия, но такива истории печелят интерес. Като добавим, че най-вероятно още Клеопатра се е мазала с арганово масло, маркетинговата еуфория бе пълна. От козметична гледна точка не е важно кой е ползвал дадено масло от древни времена, нито това, дали се извлича ръчно по първобитна технология. Интересува ни мастният му профил и реалното му действие. Затова ще се запознаем реалистично със следващия хит в козметиката, определян неслучайно като „кожно масло“.

 

Moringa oleifera е дърво, растящо в субтропичните и тропични области на Азия и Африка. Както се вижда от снимката, донякъде прилича на нашата акация. Почти всички негови части се използват за кулинарни, медицински и други цели. Листата се използват като билка в традиционната индийска медицина, а от плодовете се извлича масло, което се използва за готвене и козметични цели. За местните жители то има същата ценност, както зехтинът за хората от Средиземноморието.  Маслото от моринга все още не се е наложило като кулинарен деликатес, но козметичното му приложение набира сила.

Представете си сладкодумен търговец, предлагащ на Клеопатра масло от далечни земи, добивано от дърво, растящо в подножието на най-високата планина , за което най-великите ясновидци са предсказали, че ще е хит в козметиката след 21 века. Чудя се какво би си помислилаsmile? Шегата настрана, но маслото от моринга съвсем сериозно превзема козметиката. Все по-често се среща в шампоани, балсами, кремове, лосиони, бои за коса и гримове. И причините за това се крият в неговите особености:

 

  1. Маслото е с много висок процент мононенаситени мастни киселини, подобно на зехтина, но превъзхождащо го по този показател. Основната мастна киселина в състава му е олеиновата. Това прави маслото от моринга много устойчиво към окисляване, което придава голяма трайност на продуктите, които го съдържат.
  2. За разлика от зехтина, моринга съдържа немалък процент от рядко срещана наситена киселина, наречена бехенова. Тя е главната причина това масло да се определя като „кожно“ и да се продава под името behen oil. Бехеновата киселина се съдържа естествено в кожата и силно допринася за нормалната ѝ бариерна функция и добра хидратация. Това е от полза за всеки тип кожа, особено за зряла, суха и чувствителна.
  3. Маслото от моринга е много богато на антиоксиданти – токофероли (витамин Е) и полифеноли. Те също допринасят за стабилността му и за полезния му ефект спрямо кожата. Предпазват я от вредното действие на тютюневия дим, градското замърсяване на въздуха и забавят разрушаването на колагена и еластина. Това придава на маслото чудесен ефект против кожното стареене.
  4. Благодарение на високото съдържание на фитостероли и полифеноли, маслото от моринга има противовъзпалителни и успокояващи свойства, което го прави подходящо и в случаите на раздразнена и възпалена кожа.

 

При толкова много реални предимства на маслото от моринга, никак не е чудно, че то е новата звезда в козметиката. Може да не се събира с помощта на обучени слонове и да се извлича доста прозаично чрез студено пресоване на плодовете, но кожата ще бъде благодарна за ценните му свойства. Възползвайте се от тях в продуктите от серията Rose Kiss на Phytocode:

Защитен дневен крем

Възстановяващ нощен крем

Избелващ крем

Анти-акне крем

 

Източници:

  1. Moringa Oleifera seeds and oil: characteristics and uses for human health. Alessandro Leone

 4072,    19  Сеп  2019 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.