За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Greenwashing – зелената заблуда в козметиката

Greenwashing – зелената заблуда в козметиката

 
(3 гласове)

За „зеленото промиване на мозъци“, известно в козметиката като greenwashing, ще пиша днес.

Това негативно явление съпътства натуралната, био и органик козметика почти от нейното прохождане на пазара. В какво се изразява то – в придаване на фалшиви, неподплатени с факти „предимства“ на този тип козметика пред останалите т.нар. конвенционални продукти. Не целя да отричам достойнствата на био, органик и натуралната козметика, когато те наистина са налице. Този блог е посветен на идеята да подкрепи потребителя в неговото правилно разбиране за добрата козметика и в свързания с това информиран и удовлетворителен избор на козметични продукти. Именно с тази цел днес ще разграничим фактите от измислиците, за да разпознаваме кога ни прилагат greenwashing и какви са вредите от него.

По мои наблюдения повечето потребители възприемат био и натуралната козметика като по-безвредна за тях в сравнение с останалата, която „бъка“ от „химия“. Смятат, че сертифицирането от организации като Ecocert, USDA Organic, BDIH, Soil Association и т.н. придава на козметичния продукт статут на гарантирано „чист“ и „безопасен“. Дори на запознатите с критериите на тези организации често им убягва основната цел на сертифицирането. А тя не е да се гарантира безвредността на продуктите за нас хората, а за околната среда. Това твърдение сигурно ще изненада много от читателите, но е факт. Предвид човешката психология е нормално да търсим пряката изгода за себе си, вместо да осъзнаваме непряката полза от опазването на околната среда за здравето ни. Само че органите и институциите, отговарящи за безвредността на козметичните продукти за човешкото здраве, нямат нищо общо с тези, издаващи сертификат за био, органик и натурална козметика.

 

И тук идва първият факт – биосертифициращите организации са платени частни, а не публични институции в повечето случаи, като техните критерии за сертифициране варират и не са регламентирани със закон, а трябва единствено да не противоречат на законите, касаещи козметиката в съответната страна. Създаването на обединената сертифицираща организация COSMOS, както и въвеждането на ISO 16128 (Указания за технически определения и критерии за природни и органични компоненти на козметични продукти) би трябвало да допринесат за създаването на по-унифицирани стандарти, които да се прилагат масово и да бъдат контролирани от държавни и международни институции – нещо, което доскоро липсваше. Това беше и първият фактор за възникването на greenwashing-а липсата на единни правила, на международен регламент и постпазарен контрол за тяхното спазване.

Втори факт – ако продуктът не е регистриран за легална продажба, производителят му няма право да кандидатства за био сертификат за него. На свой ред биосертифициращият орган не би разглеждал кандидатура за сертификат на продукт, който не е одобрен за легална продажба. Биосертификатът не узаконява продукта по никакъв начин. Легалната регистрация на продукта и съответствието му със законовите изисквания са задължителни, докато биосертифицирането е само по желание. Очевидно е кои критерии са с по-голяма тежест. Да се вменява на потребителя идеята, че биосертифицираните продукти са гарантирано по-безопасни от останалите одобрени за продажба продукти, е незаконно и се третира като нелоялна конкуренция, която единствено вреди на козметичната индустрия като цяло.

Трети факт – да се противопоставят био и синтетични съставки като „естествено“ срещу „химия“ е несъстоятелно. Повечето био и натурални съставки преминават през процеси на преработка, така че в крайния продукт те не са в състоянието, в което се срещат в природата. Те са съставени от химични вещества, както и синтетичните съставки. Абсолютно всичко в природата е съставено от химични вещества и суровините както за натуралните, така и за синтетичните съставки идват от нея. Разликата е в това, че натуралните сертифицирани съставки следва да се добиват с щадящи околната среда процеси и от устойчиви ресурси. Това не пречи в натурална съставка да се съдържат алергени например, или синтетична съставка да има по-добра кожна поносимост от натурална. Критериите за безвредност и при двата вида съставки са едни и същи и се прилагат от едни и същи органи. Същите тези органи - за ЕС конкретно Научният комитет по безопасност на потребителите към Европейската Комисия  - провеждат и постпазарен надзор и ако дадена сертифицирана натурална съставка или продукт покажат във времето, че не са безвредни за здравето, ще бъдат спрени, независимо, че ще продължават да отговарят на критериите на биосертифициращия орган.

 

И така, greenwashing е когато Ви твърдят, че:

  • сертифицираната козметика е по-безвредна за здравето от останалата. Ако и двата вида се оценяват за целта от едни и същи институции и по едни и същи критерии, и това не са сертифициращите организации, какви са основанията за подобно твърдение?
  • витамин Е и етеричните масла са натурални заместители на консервантите. Витамин Е е антиоксидант, няма противомикробно действие и не може да опази продукта микробиално чист. Повечето етерични масла имат противомикробно действие, но то е много ограничено и вероятността производителят да заложи на тях е нищожна.
  • биосертифицираният етилов алкохол е по-подходящ за кожата от този без сертификат. Спиртът за козметични цели следва да отговаря на определени критерии и минава през определена преработка, независимо дали е био сертифициран или не. Сертификатът му има отношение само към суровините за добиването му, не и към действието му спрямо кожата. То е едно и също.
  • сертифицираната козметика е с по-добра поносимост за кожата от останалата козметика. Истината е, че поносимостта към даден продукт е индивидуална и не е еднаква дори за един и същ човек към един и същ продукт в различни моменти.
  • „натурално“ и „био“ е синоним на полезно. Със сертифицирани съставки може да се направи както прекрасен, така и калпав продукт. Полезността е плод на много повече условия от безвредност.

 

И накрая много съществен момент – био и натуралната козметика трябва да се продава, както и останалата. За целта тя трябва да стига до потребителя, което означава едно – транспортиране. Чудесно е съставките да са добити от био суровини, плод на устойчиво земеделие,  биоразградими и те и опаковките им, НО къде в сметката остава замърсяването от транспортирането им? Не, био и натуралната козметика въобще не е перфектното решение, тя е просто една стъпка към по-осъзнато потребление. Виждам и идеализма зад нея, и слабите страни на нейната реализация. Виждам нерядко и изкривената версия на този замисъл, с която Ви запознах днес. При все това ще продължа да подкрепям качествената натурална козметика, защото това е моят начин да поема отговорност. 


 2628,    01  Сеп  2019 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.