За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Розата – царицата на козметиката

Розата – царицата на козметиката

Спомняте ли си влажните кърпички и дървените мускалчета с розова есенция, популярни в детството ни?

За мен те са толкова типично близки и познати, колкото айряна и бозата. А в същото време, повече от век останалият свят признава българското розово масло за най-доброто, като му отрежда ключово място в първокласни парфюми и скъпа козметика. То е предпочитано пред основните му конкуренти – турското и мароканското – заради особеното богатство и изтънченост на аромата си, които специалистите отдават на специфичните климатични и почвени особености в местността, в която се отглежда казанлъшката маслодайна роза.

Сгушено  между Стара планина и Средна гора, в поречието на реките Тунджа и Стряма се намира царство, несрещано другаде – Розовата долина. Негова владетелка е Rosa Damascena, прочутата дамаска роза, от чиито нежни цветчета е извлечено за първи път розово масло. Една легенда  разказва, че това се е случило в древна Персия на сватбата на император Джахангир и принцеса Нур Джахан. Принцесата пожелала да бъде изкопан канал около градините на двореца, който да бъде запълнен с розова вода. Докато двойката се разхождала край канала, забелязали на повърхността на водата маслена следа, която излъчвала прекрасно ухание на рози. Това било розовото масло. Сякаш като продължение, друга легенда говори за пренасянето на дамаската роза у нас. Тя разказва за българския строител Добромир, който бил на работа в Персия. Той получил задача от шаха да изгради чудна постройка, а за награда поискал дъщеря му за жена. Шахът бил доволен от работата на майстора, но се разгневил от искането му и го затворил в тъмница. Девойката обаче се влюбила в майстора и му помогнала да избяга. На раздяла му дала една роза от градината на двореца, като му казала, че ако любовта му наистина е силна, розата ще оцелее до завръщането му в родината. Така и станало, майсторът се върнал в родния си край и засял розата там, създавайки късче от рая, в което ароматът ѝ да прогонва всяка тъга.

Розата ненапразно е почитана още от античността. Полезните ѝ свойства са многостранни. Розовите цветчета се берат и сушат като билка, приготвят се на сладко, оцет, ликьор, захаросват се пресни и се ползват за декорация на десерти. Най-ценните продукти обаче се извличат чрез парна дестилация на пресните цветове – розово масло и розова вода. За целта цветчетата се събират много рано сутрин, като се берат само на ръка и трябва да се преработят възможно най-бързо. За една капка от ценното масло са необходими 30 рози, а за 1 килограм – средно по 3 тона розов цвят. Това прави розовото масло едно от най-скъпите в света. То съдържа над 250 компонента и все още не е напълно изучено. На стайна температура то е течно, но при леко охлаждане може да образува кристали, тъй като съдържа 70 % течна и 30 % твърда част. Цветът му е бледожълто-зелен, а ароматът - много наситен и траен. Водата, използвана за парната дестилация, накрая също съдържа малко количество розово масло, което ѝ придава аромата и полезните му свойства, макар и в по-малка степен. Известна ни е като розова вода.

Ако вместо парна дестилация се използва извличане с органични разтворители, се получава розов конкрет. Той е гъсто вещество с наситен восъчножълт цвят и силен аромат. Конкретът също съдържа полезните вещества на розовия цвят.

Розовото масло има антибактериални и противовъзпалителни свойства, действа като силен антиоксидант и има способността на стимулира клетъчното обновяване. В ароматерапията се приема за „женско“ масло и успешно се прилага за регулиране дейността на яйчниците и постигане на хормонален баланс. Действа тонизиращо на храносмилателната система като засилва секрецията на жлъчен сок и стимулира чревната перисталтика с леко слабителния си ефект. Маслото подобрява кръвообращението и подпомага дейността на дихателната система. Особено полезно е за нервната система, защото снижава напрежението, помага за по-лесно преодоляване на стреса, прогонва потиснатост, тъга и безсъние. Пиенето на розова вода, предназначена за вътрешен прием, има подобен ефект.

Козметичните приложения на маслото, конкрета и водата са разнообразни. Включено в състава на кремове, лосиони и масажни масла, розовото масло е чудесен стимулант за повехнала и застаряваща кожа, а също чудесен антисептик в случаите на възпалена кожа и акне.  Мекото му укрепващо действие върху капилярите допринася за подобряване на зачервявания.

Конкретът се използва при леки повърхностни изгаряния и малки рани. Свойствата му са близки до тези на маслото.

Розовата вода омекотява кожата, тонизира я и спомага за поддържане на нормалното ѝ рН. С антисептичното си действие е полезна за млада кожа, склонна към омазняване и възпаления. Компреси с нея помагат при възпалени очи и подути клепачи. Тя успокоява кожата и след леко слънчево изгаряне. Ако се приложи за редовни фрикции на скалпа, намалява омазняването и укрепва корените на космите.

Българско розово масло и розова вода се съдържат в продуктите от тези серии за лице и коса на Phytocode:

 

Продукти за лице Rose Kiss

Продукти за коса Rose Kiss

 

И няколко полезни приложения:

  • ако смесите пробиотичната маска от серията LB с розова вода Rose Kiss ще получите чудесна маска за лице, подходяща най-вече за смесена и мазна кожа, акне и зачервявания;
  • приложена самостоятелно, розовата вода на Phytocode е добър тоник като стъпка преди серум или крем;
  • много добро масло за лице против бръчки може да се получи при смесването на розово масло, етерични масла от нероли, тамян и лавандула, вложени в базово масло по избор;

 

Правилото при разреждане на етерични масла, определено от института по ароматерапия Тисеранд, е на определен обем базово масло да се вложат максимум ½ от числото на обема брой капки етерично масло. Например, ако базовото масло е 50 мл., общият брой капки от избраните етерични масла не бива да надхвърля 25 капки. При това общият брой избрани етерични масла не бива да е повече от 5.

 

Важнорозовата вода на Phytocode е предназначена само за външно козметично приложение. Розовата вода за вътрешен прием трябва да е обозначена от производителя като подходяща за такива цели. Вътрешното приложение на розова вода следва да е съгласувано с медицинско лице и съобразено с указанията на етикета на продукта. Прилагането на етерични масла за цели, различни от козметичните, следва да е съгласувано с медицинско лице и да се осъществява под ръководството на квалифициран ароматерапевт. Дори за козметични цели, етеричните масла следва да се подбират внимателно по произход и качество на продукта, да се следват указанията на опаковката и при кожен проблем да се прилагат само след консултация с дерматолог. Информацията в тази статия не е предназначена за самолечение.

 

 

Източници:

  1. Изкуството на ароматерапията - Робърт Тисеранд
  2. Ухания и здраве - Робърт Тисеранд
  3. Библия на ароматерапията - Даниел Риман
  4. Наръчник по ароматотерапия - д-р Румяна Денкова, д-р Веселин Денков
  5. Essential oils safety, second edition. – Robert Tisserand, Rodney Young

 


 3227,    17  Юли  2019 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.