За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Млечната киселина – много повече от пилинг за кожата

Млечната киселина – много повече от пилинг за кожата

Млечната киселина най-често се споменава в козметиката като средство за пилинг, но днес ще се запознаем с многобройните ѝ ползи като естествен участник в кожните процеси.

Тя е част от състава на потната ни секреция, което ще рече, че тялото ни я произвежда. Освен потните жлези, нейн второстепенен източник са млечнокиселите бактерии по кожата ни. До неотдавна се считаше, че те не са естествена част от кожната микробиота, но скорошни изследвания потвърдиха обратното. Това означава, че макар и по-голямата част от млечната киселина в кожата да идва от потния секрет, млечнокиселите бактерии в някаква степен също допринасят за наличието ѝ. Тя е и основен фактор за баланса в женския генитален тракт, поради което ще разгледаме ролята ѝ в продуктите от серията LB и гела за интимна хигиена.

 

Млечната киселина е слаба органична киселина от групата на алфа-хидрокси киселините. Киселият вкус на подквасеното мляко се дължи на нея. В него тя се отделя от бактериите, които превръщат млечните захари в киселина. В организма се произвежда в мускулите, мозъка, кожата, червените кръвни клетки и в червата . Като участник в състава на потта, тя допринася за нормалното леко кисело рН на кожата. Освен това има роля в потискането на възпалителните процеси, имунния отговор, зарастването на рани и възстановяването на тъканите, производството на колаген, излющването на повърхностните кожни клетки. Установено е, че при възпалителни процеси млечната киселина стимулира отделянето на противовъзпалителни вещества. С това тя предпазва тъканите от увреждане вследствие на възпалението и допринася за по-умерения отговор на имунната система. Млечната киселина се намира и в повишена концентрация в тъканите на зарастващи рани. Там тя стимулира производството на колаген и нови кръвоносни съдове, което ускорява оздравителния процес. Това ѝ действие, отнесено към кожа с признаци на стареене и увреждане от ултравиолетовите лъчи, води до ускорено обновяване на повърхностния слой, защото млечната киселина разрушава връзките между клетките. Така се разкрива нова по-гладка и свежа кожа, пигментни петна избледняват и малките фини бръчици се заглаждат. Под действието на киселината се повишава и естественият овлажняващ фактор в кожата, което подобрява хидратацията. В комбинация със стимулиране производството на колаген, общият ефект е стегната и подмладена кожа с бистър тен.

Млечната киселина има и антибактериален ефект, който я прави полезна в случаите на акне и други кожни проблеми като псориазис, розацея и екзема.

 

Докато се подготвях с материали за статията, попаднах на интересни изследвания, в които се споменаваше субстанцията Р. Substance P е невропептид, вещество, което се отделя в кожата ни от нервни клетки при попадане на вредни микроби по нея. Това вещество играе ролята на алармен сигнал, че кожата е застрашена и се налага мобилизация на защитните ѝ сили. Интересното е, че тази субстанция повишава секрецията на млечна киселина, което е обяснимо, щом тя е с противовъзпалителен и антибактериален ефект, но също така променя поведението на собствената ни кожна микробиота. В изследването не само вредната бактерия, но и няколко от естествено присъстващите по кожата ни бактерии са реагирали остро на тази субстанция и са започнали да отделят дразнещи вещества, с които на практика се бранят.Установено е и, че тази субстанция се отделя при стрес. Това е добро обяснение за кожните реакции при някои хора в стресови ситуации и периоди. Ако отговорът на организма е спрямо заплаха от  вредна бактерия, има логика в последвалото възпаление. При стрес обаче няма реална заплаха. Проблемът е, че организмът не може да направи разлика и вероятно хора с по-чувствителна нервна система и по-податливи на стрес могат да имат по-често проблеми с кожата в резултат на това. Оттам нататък дали ще продължи дълго време кожното възпаление или не зависи главно от способността на собствените ни бактерии да продължат да произвеждат вредни вещества. Млечната киселина в случая ни е помощник с антибактериалния си ефект. Организмът има странни начини да се самобалансира. Субстанция Р бие алармата и кара бактериите ни да се държат като лоши момчета, но в същото време повишава отделянето на млечна киселина, която им пречи да правят големи бели. Това е малка цена за справянето с реален патоген, но за случаите на стрес от ежедневието си струва да имаме помощници като продуктите от серията LB с тяхната млечна киселина. Ако ги ползваме редовно, намаляваме вероятността от свръхчувствителна реакция на кожата. С други думи – те я правят по-устойчива. Комбинацията с Actibiome и ферментът от млечнокисели бактерии още повече засилва ефекта.

 

В козметиката млечната киселина е 2 вида – L-млечна киселина, която е идентична с произвежданата в организма, и D-млечна киселина. В продуктите на Phytocode съзнателно е предпочетена L-млечната киселина. Това важи и за гела за интимна хигиена. В него тя също има повече от една задача. Интимната зона има особености, които трябва да бъдат съобразени при създаването на продукт за нея. Една от тези специфики е характерното ниско рН. L-млечната киселина в гела за интимна хигиена играе ролята на рН регулатор, който спомага да се поддържа благоприятно за зоната рН при редовна употреба. Антибактериалният ефект и тук е добре дошъл, защото съдейства да се запази естествената микрофлора и да се поддържа среда, която е неподходяща за вредни микроорганизми.Комбинацията с млечнокиселия фермент от Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus и тук увеличава ползите от продукта.

 

В заключение, L-млечната киселина е съставка с многостранни приложения и ползи. Идентичността ѝ с естествено произвежданата в организма я прави много добре толерирана от кожата. Тя е най-добре поносимата от всички алфа-хидрокси киселини и има предимства, с които другите AHA не могат да се похвалят. Това са причините да я вложим в нашите продукти, както и една от причините да си струва да им се доверите за ежедневната си козметична грижа.

 

 

 

  1. Lactic acid: no longer an inert and end-product of glycolysis. Shiren Sun,Heng Li
  2. Effects of a skin neuropeptide (Substance P) on cutaneous microflora. Melanie Hilion, Lily Mijouin
  3. Dual effect of alpha-hydroxy acids on the skin. Sheau-Chung Tang, Jen-Hung Yang
  4. The effect of probiotics on immune regulation, acne and photoaging. Mary-Margaret Kober, P. Bowe

 8739,    23  Юни  2019 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 0888 206 291

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.