За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Тестването на козметика върху животни – краят на една нехуманна практика?

Тестването на козметика върху животни – краят на една нехуманна практика?

При разговор с клиенти често ни е задаван въпросът:

„Продуктите ви тествани ли са върху животни?“

 

Това говори за няколко неща. Първо, потребителят се интересува дали ползва продукти, тествани върху животни. Реакциите по темата са негативни, тоест все повече хора не толерират такива продукти и държат да ги избягват като цяло. Въпросът е етичен и чисто човешки. Идеята, че животни може да страдат при опити с козметични съставки и продукти, е неприемлива за мнозина. Нещо повече, няма пълна съпоставимост между реакциите на човешкия организъм и този на животно, за да се счита, че опитите върху животни гарантират безопасността за хората. Това превръща използването на животните за подобни цели в неоправдана злоупотреба с тях.

По-същественото в този въпрос е друго. Той се задава от потребител на легален производител. Всеки легален производител подчинява дейността си на определени закони, наредби и изисквания на определени институции. В рамките на Европейския съюз, страна-членка на който сме и ние, от 2013 г. е влязла в сила забрана за пускане на пазара на козметични продукти, тествани върху животни. В случая не е въпрос на фирмена политика, а е подчиняване на разпоредбите на европейското и родно законодателство, запознаването с което е достъпно.

Въпросната забрана има два аспекта:

  • забрана за тестването на козметични продукти и на козметични съставки върху животни;
  • забрана за пускането в продажба на козметични продукти и съставки, които са тествани върху животни, без значение дали са произведени в рамките на ЕС или са внос от страни извън него;

 

Да проследим историята на тези забрани:

През 1993 г. се утвърждава първата директива, забраняваща пускане на пазара на козметични продукти, тествани върху животни. Срок за прилагането ѝ е 1998 г. През 1997 г. се удължава срокът поради липсата на алтернативи на тестването върху животни. Защо са били нужни алтернативи? Защото то се е правело с цел гарантиране безопасността на съставките и продуктите за хората. Ако не може да се разчита на него, трябва да се разчита на други надеждни методи. Точно това прави задачата по налагането на тази забрана толкова трудна.

През 2003 г. се приема нова директива, според която се приема забрана за тестване на козметични продукти и съставки върху животни, както и забрана за пускане на пазара на такива продукти и съставки.

През 2004 г. първата от двете забрани влиза в сила. Спира се тестването на крайни продукти.

През 2009 г. спира тестването на съставки.

През 2013 г. влиза в сила забраната, съгласно която козметични продукти и съставки, тествани върху животни, не могат да бъдат пуснати в продажба в рамките на ЕС.

 

С последната мярка напълно се обезсмисля тестването върху животни, защото ако резултатите от него се използват за доказване безвредността на продукт или съставка, те стават непродаваеми. Следователно, само алтернативни методи могат да се използват за набавяне на подобни доказателства.

Решението от 2013 г. е смело, защото дори тогава има недостиг на алтернативни методи за тестване. В същото време то е предизвикателство пред козметичната индустрия да разработи и предложи за одобрение и въвеждане в практиката на новаторски решения. Много често козметичният бранш бива подценяван като източник на творчески подходи, а всъщност всяка забрана и ограничение са повик за еволюция. Ние няма да спрем да употребяваме козметика, нито ще отпадне условието тя да е безопасна, а стремежът ни да сме етични и състрадателни към животните идва със своята цена – трябва да тестваме върху себе си. Това поражда нови етични въпроси и съображения за безвредност спрямо доброволците, което поражда необходимостта от разработване на тест методи in vitro и in silico, тоест лабораторни тестове с изолирани клетки и тъкани в комбинация с компютърни модели. Създаването на модел на реконструирана кожа е пример за такъв тест. За периодите 2013-2015 г. и 2015-2017 г. Европейската комисия е излязла с два доклада относно разработката и въвеждането на алтернативни тестове, а за периода 2007-2011 г. са вложени близо 240 милиона евро за тази задача. В заключението на втория доклад от 10.07.2018 г. се съдържа едно изречение, показателно за това колко бавен и труден е процесът:

„Независимо от всичко, текущото ниво на алтернативните методи все още не позволява те напълно да заместят in vivo тестовете върху животни във всички токсикологични аспекти, при оценката за безопасността на козметичните средства. “  

 

И все пак, посоката е правилна и напредъкът е безспорен. Доказателство за това са реакциите на държави извън ЕС по темата. През октомври 2018 г. щатът Калифорния прие забрана за продажба на козметика, тествана върху животни, която ще влезе в сила през 2020 г. През февруари 2019 г. Сенатът на Австралия прие забрана за тестване на козметични продукти върху животни и одобри финансиране за развитието на алтернативни методи. Дори Китай, където тестването върху животни е абсолютно условие за одобряване пускането на козметичен продукт в продажба, направи стъпка в обратната посока през март тази година – отмени тестването върху животни на местни и вносни козметични продукти след пускането им на пазара. Предварителните тестове засега остават.

 

Източници:

  1. Съобщение на Комисията до Европейския Парламент и Съвета относно забраната за изпитване върху животни и забраната за пускане на пазара и относно постигнатото по отношение на алтернативните методи в сферата на козметичните продукти.
  2. Animal testing ban. European Commission
  3. Евродепутатите призовават за световна забрана на тестването на козметични продукти върху животни. Новини, Европейски парламент.
  4. China announces end to post-market animal testing for cosmetic products.
  5. California passes first U.S. ban on animal-tested cosmetics.
  6. Australia bans use of data from animal tests in cosmetics.

 


 4104,    21  Апр  2019 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.