За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Обичайте микробиома си - част I

Обичайте микробиома си - част I

 
(3 гласове)

Да обичаш себе си е важно.

Така поне твърдят. Освен това е актуално. През 2017 Codif пуснаха съставката си Actibiome на пазара с посланието „Обичайте микробиомния си отпечатък“. През 2018 Givaudan – производителят на Brightenyl – изнесоха резултати от 7 годишно проучване на връзката между кожния микробиом и кожното здраве. Те не само са въвели свой термин за кожния микробиом, наричайки го „стратум микробиум“, тоест отделен слой на кожата, но считат, че е по-реалистично да мислим за микробиоми, тоест повече от една съвкупност от микроби според участъка от кожа, който обитават, и видовете, намиращи се там. При това положение имаме много по себе си за обичанеsmile.

 

Резултатите на Givaudan са включени в т.нар. White paper: Leadership in microbiomics for cosmetics. Кое е важното в техния документ?

На първо място, те използват напреднали методи за проучване на микробиотата. За да не се объркваме с понятията, ще направя вметка – според учените от Human microbiome project микробиота е съвкупността от видовете микроорганизми, които ни обитават и които, заедно с нашите човешки клетки, ни изграждат като цялостен организъм. Микробиом е техният общ геном, тоест съвкупността от генетичния материал на всички микроорганизми, нормално и трайно присъстващи по нас и в нас. Според Givaudan, микробиом е съвкупността от микроорганизмите ни плюс техния геном и условията на тяхната околна среда. Малко каша става, но докато учените не възприемат общовалидни понятия, явно ще е така.

Та, изучаването на нашите микроорганизми е много сложно, защото само съвсем малка част  от тях могат да бъдат изолирани и отглеждани в лабораторни условия. Огромният процент остават недостижими за нас, освен ако не се приложи методът на геномното секвениране. При него се вземат проби, съдържащи генетичен материал от микробите ни, които после се изследват с помощта на сложни устройства, способни да „четат“ фрагменти от ДНК. Точно с такива устройства разполагат в Givaudan, което прави възможна реализацията на амбициозния им проект.

Желанието им да образоват публиката също е важно, защото микробиомът е нова и неясна материя. В повечето случаи се асоциира с бактерии, изследват се бактерии и се пишат материали за тях. Освен тях, микробиомът включва гъбички и вируси, които са не по-малко важни и интересни, но много по-малко проучени. Често се споменава и терминът пробиотици във връзка с кожния микробиом, но той е неуместен тук. Пробиотиците са доста проучени от гледна точка на ролята им в червата, но кожният микробиом има съвсем различен състав от този на храносмилателната ни система. Кожни пробиотици към момента няма. Реално погледнато, няма и козметика с пробиотици, защото в нея те не са живи. Пробиотичните съставки са лизати и ферменти, които съдържат вещества, отделяни от лактобацили или дрожди. За разлика от стомашно-чревния тракт, при кожата не можем да твърдим, че прилагането на пробиотични съставки е грижа за микробиотата. Те по-скоро потискат неприсъщи за кожата патогенни микроорганизми, което косвено помага, но истинската грижа се състои в поддържане на разнообразието. Според учените на Givaudan, 4 наблюдения са валидни за кожния ни микробиом:

 

  1. При всеки от нас той е уникален.
  2. Полезен е за здравето и красотата на кожата ни, когато е балансиран и разнообразен.
  3. Той е балансирани и здрав такъв, какъвто е при липса на кожни проблеми. Има ли проблем с кожата, се подозира дисбаланс на микробиома.
  4. Всеки козметичен продукт може да повлияе, било то положително или отрицателно, на кожния микробиом.

Малко повече обяснения в тяхното видео:

 

Допълнително е установено, че микробиомът се влияе от околната ни среда, наличието на домашни любимци и възрастта. При няколко кожни заболявания като акне, атопичен дерматит, пърхот и псориазис, е установено, че те са свързани не само с промяна в баланса и засилено присъствие на определени видове, но и че винаги се съпътстват от понижено разнообразие на видовете като цяло.

 

От всичко прочетено по темата досега, си правя паралел между становищата на водещите производители на съставки и козметични продукти с грижа за микробиома:

  • Givaudan наблягат на разнообразието на видовете
  • Когато си говорих с представителя на Codif по повод Actibiome, той ми обясни, че 5 години преди разработката на съставката, са обмисляли съставка, която да потиска Staphylococcus Aureus, но после са променили мнението си, преценявайки, че отговорът се крие в поддържане на разнообразието
  • JooMo, които имат свои изследвания що е то балансиран и здрав микробиом, също смятат, че ключът е в разнообразието.

 

Ние във Phytocode споделяме този възглед и затова избрахме Actibiome за водеща съставка в серията ни LB microbiota care. Какво друго можем да правим, за да поддържаме разнообразието, и какво да очакваме занапред от проучванията в областта, ще разберем в следващата част.

 


 2328,    17  Фев  2019 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.