За поръчки и въпроси: +359 888 054 203

Безплатна доставка за поръчки над 70.00 лв.

Световните тенденции в козметиката за 2019 г.

Световните тенденции в козметиката за 2019 г.

 
(3 гласове)

Козметичната прогноза за 2019 г., представена от списание Cosmetics Design,  се очертава много интригуваща.

Оформят се както устойчиви тенденции, така и интересни нови решения. Част от тях са продиктувани от реални условия, а останалите са плод на чистото въображение и склонността към забавление. Една насока на развитие тотално ми скри шапката с провокативност, но и това ще преживеемsmile. Ето статиите по темата:

The Cosmetics Design beauty and personal care industry trends for 2019

Top ingredient and product launch predictions: 2019

Глобални тенденции:

 • Микробиом
 • Устойчивост
 • Натурална козметика
 • Козметика за мъже
 • Indie брандове

 

По региони.

Европа:

 • Микробиом
 • Намаляване съдържанието на вода в козметиката
 • Устойчивост
 • Придобивания, сливания и инвестиции в дялове

 

Северна и Южна Америка:

 • Осъзната грижа за красотата
 • Съставки с морски произход
 • Австралийска козметика
 • Интегриране на Indie брандовете

 

Азия:

 • Грижа за интимната зона
 • Козметика за мъже
 • J-beauty или тенденции и козметични продукти от Япония
 • Ретро брандиране

 

Някои пропуснах, безинтересни са ми. Други подчертах, твърде интересни са ми. Може да се запознаете с всички в статиите.

Устойчивост и натуралност остават трайна и все по-засилваща се тенденция с ежегоден ръст в продажбите на такъв тип козметика. Интересно ново допълнение е намаляването на водата, съдържаща се в козметиката, и появата на все повече безводни продукти, особено почистващи.  Един от гигантите, работещи в тази насока, е L’Oreal. Двата проекта, с които се ангажират, са 60% спад в консумацията на вода в процеса на производство, както и разработването на шампоан, който ще изисква по-малко количество вода при употреба. Немалко фирми пуснаха почистващи продукти за коса, лице и тяло във вид на безводно блокче. Безводните шампоани са далеч по-интересни от мицеларните, които на практика са нещо старо и познато с ново име. Логично е да бъдат последвани от безводни лосиони за тяло във вид на блокче.

Защо подчертах „придобивания и т.н“? Интересен момент са, защото когато гигант придобива дял в малък indie бранд или целия бранд, това е оценка за концепцията и дейността  на последния. Пример – Estee Lauder има дял в Deciem. От гледна точка на темата микробиом, доста интересно е придобиването от Unilever на дял в Gallinee – малък независим френски бранд за козметика с насоченост кожна микробиота, основан 2016 г. Ако се поинтересувате от продуктите на Gallinee, ще забележите, че са заложили на лактобацили, а в тонера си са включили Actibiome. Actibiome излезе на пазара през 2017 г., та този продукт следва да е пуснат след съставката. Сравнявайки цените и съставите, оценявам високо шанса си да ползвам българска натурална козметика с първокласни съставки в лицето на Phytocode. Следва да се отбележи, че Gallinee, Mother Dirt, JooMo са сред шепата смелчаци, решили да скочат в дълбокото, избирайки кожния микробиом за фокус. Само през 2018 г. бяха проведени 2 световни конгреса на тема кожен микробиом, на които са били представени най-новите данни в тази област. Като се има предвид, че това е една от глобалните тенденции в козметиката за 2019 г., със серията LB Microbiota care определено се числим към тази категория. Както и към indie брандовете.

Тенденцията J-beauty силно ме вълнува, защото отдавна чакам някой да измести K-beauty манията. Макар и с дълбока философия и корени в родната си страна, на запад K-beauty беше представена твърде хаотично, лишена от присъщия си смисъл и превърната в поредната мода за преситения и скучаещ потребител. От японската вълна в козметиката очаквам много по-издържана концепция, практичност, автентичност без залитания и най-вече интересни пробиотични съставки. След като в Япония нашето кисело мляко е на голяма почит, ще е интересно да купуваме японска козметика с български лактобацилsmile. Ако си купувате натурална козметика Alverde от DM, вероятно вече сте ползвали продукт с екстракт от български лактобацил, като екстрактът е производство на американска фирма… Млечнокиселият фермент в серията LB определено е българско производство и съдържа изолиран у нас щам, както се разбра от статията за академик Балтаджиева.

Никак не ми се иска да пренебрегвам засилващата се тенденция за предлагане на все повече продукти за мъже. Намирам, че грижата за себе си е винаги достойна за уважение и не е чисто женски патент. Ще следя темата и през тази година мисля да я засегна с последните новости.

А що се отнася до идващата отново от Азия тема за грижа за интимната зона, признавам си, че ме хвана неподготвена. Азиатците отново са с една зона напред, предлагайки доста по-разширен набор продукти от гел за интимна хигиенаsmile. Отсега предвкусвам рекламната комуникация с потенциалния клиент, защото не се обясняват лесно подобни продуктиsmile. Ето статията "Удар под кръста: интимната грижа се пренасочва към сферата на красотата."

Below the belt: Intimate care transitioning into beauty realm

 

По всичко личи, че ни очаква прелюбопитна година в козметично отношениеsmile. Остава да Ви пожелая тя да бъде здрава, мирна, благодатна и щастлива, да има топлина в сърцата и хармония в семействата! И винаги помнете, че ценните и истински неща най-често са в най-близкото ни обкръжение, а не далеч или в мечтите. 

И B-beauty е доста по-близо до Вас от K- и J-beauty, благодарение на Phytocodesmile.


 3272,    05  Юни  2024 ,   Интересно

Comments powered by CComment

Онлайн магазин за Български натурални козметични продукти.

Контакти

Телефон: 088 805 4203

Еmail: info@phytocode.bg

Web: www.phytocode.bg/

Нюзлетър

Научавайте първи за новите ни продукти.